Acasa InternationalExterne Ce se mai întâmplă cu Tezaurul românesc de la ruşi

Ce se mai întâmplă cu Tezaurul românesc de la ruşi

scris de A.H.
543 Afisari

Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, a transmis, marţi, în consultările cu Vladimir Titov, adjunctul şefului diplomaţiei Federaţiei Ruse, încrederea că vor fi „rezultate bune” în lucrările Comisiei comune problema Tezaurului românesc care vor fi reluate în martie la Moscova.

Oficialul rus s-a aflat marţi la MAE, unde a avut consultări cu Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice şi a fost primit „pentru o scurtă întrevedere” de ministrul de Externe Titus Corlăţean, informează un comunicat MAE .

Bogdan Aurescu „a exprimat încrederea că activitatea Comisiei Comune privind studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului românesc va fi reluată cu bune rezultate în luna martie, astfel cum au convenit, la Moscova, în luna octombrie 2012, co-preşedinţii acestui for bilateral”, evidenţiază comunicatul MAE.

Cei doi demnitari au discutat, totodată, stadiul actual şi perspectivele de soluţionare ale conflictului transnistrean, inclusiv în contextul rundei „5+2” în curs de la Lvov (18-20 februarie). „Bogdan Aurescu a reiterat poziţia părţii române privind necesitatea înregistrării de progrese pe fondul reglementării, în cadrul de soluţionare «5+2», pornind de la premisa că o soluţie a dosarului trebuie să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova”, evidenţiază comunicatul MAE.

Oficialul român a făcut şi o prezentarea a evoluţiilor legate de implementarea Acordului privind amplasarea pe teritoriul României a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice şi „a exprimat speranţa că dialogul NATO-Rusia în domeniu va progresa”. Totodată, în cadrul întâlnirii lui Titov cu Corlăţean „au fost abordate stadiul şi perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale, precum şi agenda de contacte politico-diplomatice şi la nivel parlamentar pentru anul 2013”.

Corlăţean „a reconfirmat dorinţa părţii române de abordare a dialogului româno-rus pe baza unei agende constructive şi pragmatice, cu rezultate concrete în beneficiul comun, care să valorifice şi contextul special al anului 2013: aniversarea a 10 ani de la semnarea Tratatului din 4 iulie 2003 privind relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre cele două state, respectiv celebrarea a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale”.

Potrivit comunicatului MAE, discuţiile lui Titov cu Aurescu „au evidenţiat şi importanţa valorificării rezultatelor bune înregistrate în planul cooperării economice şi comerciale în ultimii doi ani, Federaţia Rusă fiind al 6-lea partener comercial al României şi al doilea partener din afara UE”. Secretarul de stat român a menţionat importanţa sesiunii din acest an a Comisiei Interguvernamentale Mixte pentru colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică.

A fost trecut în revistă şi stadiul finalizării diverselor acorduri bilaterale în negociere. Oficialul român a reluat propunerea de creare a unui Forum bilateral al societăţii civile, care să permită o mai bună cunoaştere a celor două societăţi, respectiv dezvoltarea relaţiilor inter-umane şi la nivelul societăţii civile. Cei doi oficiali au făcut şi un schimb de opinii asupra parteneriatelor UE-Rusia şi NATO-Rusia, a evoluţiilor în plan regional şi internaţional, o atenţie specială fiind acordată regiunii Mării Negre şi Vecinătăţii Estice, precum şi asupra unor dosare precum situaţia din Siria, dosarul iranian şi programul nuclear nord-coreean.

Aurescu a acceptat invitaţia omologului rus privind organizarea unei noi runde de consultări, la acest nivel, la Moscova. Runda de consultări de marţi „este a treia reuniune de acest tip între cei doi oficiali, după cele organizate la Bucureşti la 7 aprilie 2011 şi la Moscova la 27 martie 2012, şi se înscrie pe linia de continuitate a dialogului de lucru la nivelul conducerilor ministerelor afacerilor externe ale celor două ţări”, mai precizează comunicatul MAE.

6 comentarii

digital 19-02-2013 - 21:24

La 4 iulie 2003 s-a încheiat Tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă. Partea rusă a refuzat reglarea problemei tezaurului prin tratat; în schimb s-a agreat totuși constituirea unei comisii de istorici români și ruși care să studieze chestiunea. Comisia s-a întâlnit pentru prima dată în perioada 19- 21 octombrie 2004, la București, copreședinții acesteia fiind profesorul Ioan Scurtu, respectiv academicianul Alexandr Oganovici Ciubarian. Cu toate acestea lucrările comisiei nu au avansat foarte mult până în prezent.
În 19 aprilie 2004 firma germană Capital Consulting a transmis către Banca Națională a României, o ofertă de retrocedare a celor 93,4 tone de aur din partea Moscovei, dar BNR nu a răspuns niciodată acestei oferte, venită pe canale private, din partea Kremlinului.

tomi 20-02-2013 - 01:18

Rusii vor restitui tezaurul national roman cu doua conditii, neinterventia Romaniei in afacerile interne si externe ale Moldovei ruse si mutarea granitei Moldovene pina la granita bulgara.

Tache 20-02-2013 - 04:45

tomi, cu dragoste budist-crestina (termenul de iudeo-crestina este o blasfemie), iti transmit o sutra pentru inima…

Priveste expresivitatea fetei, transmite energie……extraterestra.

http://www.youtube.com/watch?v=ciYO7mWq3Og

BULA 20-02-2013 - 05:02

Acolo e la pastrare, in siguranta deplina. Daca li s-ar da romanilor pe mana, in secunda urmatoare ar ajunge direct la FMI, sa platim datoria facuta de Basescu-PDL.

Tache 20-02-2013 - 05:43

Din 1922 a ajuns la New York, prin Suedia. Exista documente clare in acest sens.

Irina 24-02-2013 - 00:36

Buna treaba! Adica noi suntem loc bun pentru americani sa-si amplaseze rachetele. Si daca porneste razboiul cu rusii? Ce devine tara asta? Baza militara a rusilor sau a americanilor? M-am cam saturat de gafele astora de la conducere. Cand voteaza cu unii, cand cu altii, asa incat ne vom pomeni in mijlocul unui conflict militar pentru ca nu ne-am hotarat cu cine votam. Nici PSD-ul nu-i mai bun ca partidul Basescului. Cu asa conducator….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS