Acasa InternationalExterne Netanyahu senior, tatăl premierului israelian, a murit la vârsta de 102 ani

Netanyahu senior, tatăl premierului israelian, a murit la vârsta de 102 ani

scris de A.B.
143 Afisari

Tatăl premierului israelian Benjamin Netanyahu, Benzion Netanyahu, istoric şi activist sionist, a încetat din viaţă duminică, la locuinţa sa din Ierusalim, la vârsta de 102 ani, informează Associated Press, care citează biroul de presă al premierului.

Benzion Netanyahu si Benjamin Netanyahu

Născut Benzion Mileikowsky în Varşovia, Polonia, Netanyahu senior a fost un susţinător devotat al liderului revizionist sionist Zeev Jabotinsky, care a militat pentru consolidarea forţelor armate evreieşti şi crearea unui stat evreu pe ambele maluri ale râului Iordan. De altfel, Netanyahu senior a fost consilierul personal al lui Jabotinsky, până la decesul acestuia din urmă, în 1940.

Ulterior, Benzion Netanyahu a tipărit publicaţii evreieşti de extremă dreapta şi şi-a obţinut diploma în istorie la Dropsie College din Philadelphia. Apoi, tatăl premierului israelian a fost profesor de istorie evreiască şi literatură ebraică la Universităţile Denver şi Cornell, unde a fost şi şef al catedrei de limbă şi literatură semită.

Ca urmare a carierei sale academice, familia îl urma frecvent în SUA şi în Israel. Benzion Netanyahu şi soţia sa, Tzila, au avut trei fii: Yonatan, Benjamin şi Ido, şi toţi trei au efectuat serviciul militar la aceeaşi unitate militară de elită israeliană. Yonatan, cunoscut ca Yoni, a comandat unitatea Sayeret Matkal şi a fost ucis în misiune în timpul operaţiunii de eliberare a ostaticilor de la Entebbe, Uganda, în 1976.

După moartea lui Yoni, Benzion Netanyahu s-a stabilit definitiv în Israel. Fiul mijlociu, Benjamin, poreclit Bibi, a intrat în politică şi a fost ales premier al Israelului în 1996 şi, din nou, în 2009. Mezinul Iddo este radiolog şi scriitor.

Se crede că Netanyahu senior a avut o mare influenţă asupra viziunii politice a fiului său Benjamin, dar nu a ezitat să-l critice făţiş atunci când guvernul său le-a făcut concesii palestinienilor. Mai mulţi analişti au speculat chiar că Benjamin Netanyahu a fost incapabil din punct de vedere emoţional să semneze un acord de pace exhaustiv cu vecinii arabi ai Israelului câtă vreme tatăl său continua să fie în viaţă, însă premierul a tratat aceste opinii drept ‘psihotâmpenii’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS