Acasa MagazinLife „Maestrul Shamisenului” vine la Bucureşti

„Maestrul Shamisenului” vine la Bucureşti

scris de Laurentiu Banches
122 Afisari

Keisho Ohno va susţine primul său concert în România, vineri 30 martie, începând cu ora 18:30, la Atelierul de Producţie din Bucureşti.

"Maestrul Shamisenului" la Bucuresti

Japonezul Keisho Ohno, născut în localitatea Niigata din insula Honshū şi-a descoperit pasiunea pentru cel mai faimos instrument tradiţional nipon de la o vârstă fragedă, la 8 ani ajungând să fie discipol al maestrului Chikuei Takahashi, care la rândul său a fost ucenic al fondatorului şi maestrului de tsugaru shamisen Chikuzan Takahashi. Încă de la 14 ani, Keisho Ohno, acum în vârstă de 36 de ani a fost acceptat în rândul „Adepţilor Codului Samurailor Chikuzan”.

Shamisenul este un instrument tradiţional japonez delicat, similar la aspect cu banjo-ul, având trei corzi de mătase la care se cântă cu o pană specială, numită bachi. Bijuteria cu trei corzi a japonezilor, denumită şi sangen, poate ajunge să îşi schimbe proprietăţiile acustice în funcţie de ambient. Există trei tipuri de shamisen, care diferă în principal din punctul de vedere al grosimii corpului shamisenul, însă fiecare dintre ele poate produce un sunet diferit. Keisho Ohno este maestru în tsugaru shamisen, care este cel mai gros dintre cele trei, cel mai subţire fiind numit chuzao, iar cel mediu hosozao. Shamisenul hosozao este în general folosit pentru balade tradiţionale scurte, numite kouta şi pentru cântece şi incantaţii tradiţionale, numite nagauta, în vreme ce chuzao este folosită în cântece folclorice cântate la un nivel local, umite jiuta. Tsugaru sau Futozao shamisen este folosit în mod tradiţional la gidayu, un stil de recitare al operelor tragice şi în roukyoku, adică la cântece despre sentimentele umane şi poveşti despre loialitate.

Primul album al „Maestrului shamisenului” a fost lansat în 2003 şi s-a intitulat „Storming Blue”. De atunci artistul a mai scos încă 7 materiale discografice, ultimul dintre acestea intitulat „Kamome”, ceea ce  în limba română înseamnă „pescăruş”. De-a lungul carierei sale, japonezul a concertat împreună cu numeroşi artişti, îmbinând numeroase stiluri muzicale pentru a trece peste barierele muzicale ale shamisenului, oferindu-i instrumentului japonez o nouă identitate, cu ajutorul căreia să poată atrage fani de toate vârstele. Keisho Ohno a avut ocazia să concerteze la numeroase festivaluri importante din America de Nord şi Europa, participând şi la festivalurile muzicale desfăşurate cu ocazia Cupelor Mondiale la Fotbal masculin şi feminin, ce au avut loc în Africa de Sud în 2010, respectiv Germania în 2011.

Concertul de la Bucureşti este ultimul spectacol al turneului European din 2012, început pe 5 februarie în Franţa, în localitatea Beaune, Keisho Ohno urmând să susţină un recital cu o zi înaintea sosirii în Bucureşti, tot în Franţa, dar la Metz. În turneul din începutul acestui an, Keisho Ohno a avut ocazia să concerteze în Franţa, Spania, Portugalia şi chiar în nordul Africii, în Algeria. Anul trecut artistul nipon a susţinut un turneu european de promovare al albumului „Kamome” în care a concertat în state precum Germania, Irlanda, Franţa sau Cehia.

În deschiderea concertului „Keisho Ohno – Shami Spirit” de la Bucureşti, care va avea loc la Atelierul de Producţie, trupa Paul Luculescu Band va oferi o reprezentaţie de percuţie alternative, pe ritmuri vibrante şi acorduri neconvenţionale. Trupa este renumită pentru proiectul „Feel the rhythm”, în care oferă un spectacol complex, unic în România, care implică regie, lumini şi percuţie neconvenţională.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS