Acasa Sport-AutoSport Balonul de Aur 2012 – Messi scrie istorie. Echipa anului vine din Primera Division

Balonul de Aur 2012 – Messi scrie istorie. Echipa anului vine din Primera Division

scris de Laurentiu Banches
1.810 Afisari

Lionel Messi a fost desemnat de FIFA pentru a 4-a oară consecutiv, cel mai bun fotbalist al lumii, stabilind un nou record la gala care a avut loc luni seară la Zurich.

Balonul de Aur 2012 – Lionel Messi scrie istorie. (foto: nesn.com)

Argentinianul Messi i-a devansat în cadrul votului organizat de forul internaţional pe spaniolul Andres Iniesta, coechipierul său de la FC Barcelona, şi pe portughezul Cristiano Ronaldo, atacantul lui Real Madrid.  Fotbalistul de doar 25 de ani stabileşte astfel un nou record, după ce a înscris 91 de goluri în 2012, doborând recordul de 85 goluri realizat în 1972 de legendarul Gerd Muller. Messi este singurul fotbalist din lume care să obţină acest trofeu de 4 ori, devansându-i pe olandezii Johan Cruyff şi Marco Van Basten, precum şi pe francezul Michel Platini, actualul preşedinte al UEFA, care au cucerit de trei ori Balonul de Aur în cursul carierelor lor.

În cadrul aceleiaşi Gale, FIFA a acordat mai multe premii, care au consemnat o dominaţie covârşitoare a fotbalului spanilor.  Selecţionerul naţionalei Spaniei, Vicente Del Bosque, a primit trofeul pentru cel mai bun antrenor al anului, după performanţa realizată la Euro 2012 cu reprezentativa iberică devansându-i pe tehnicienii Josep Guardiola (ex FC Barcelona) şi Jose Mourinho (Real Madrid).

În gala de la Zurich a fost anunţată şi echipa anului 2012, care este formată numai din fotbalişti ce evoluează în Primera Division, prima ligă spaniolă: Iker Casillas (Spania – Real Madrid), Dani Alves (Brazilia – FC Barcelona), Gerard Pique (Spania – FC Barcelona), Sergio Ramos (Spania – Real Madrid), Marcelo (Brazilia – Real Madrid), Xabi Alonso (Spania – Real Madrid), Xavi Hernandez (Spania – FC Barcelona), Andres Iniesta (Spania – FC Barcelona), Lionel Messi (Argentina – FC Barcelona), Radamel Falcao (Columbia – Atletico Madrid), Cristiano Ronaldo (Portugalia – Real Madrid).

În cadrul Galei prezentate de fostul fotbalist Ruud Gullit şi de jurnalista Kay Murray au fost decernate şi premiile pentru fotbalul feminin, jucătoarea americană de fotbal a echipei MagicJack, Amy Wambach, obţinând Balonul de Aur FIFA 2012, pentru care au au mai fost nominalizate brazilianca Marta Vieira da Silva (Tyreso FF) şi americanca Alex Morgan (Seattle Sounders Women). Cel mai bun antrenor din 2012 al unei echipe feminine a fost desemnată Pia Sundhage (SUA/Suedia). Pentru acest trofeu au mai fost nominalizaţi Bruno Bini (Franţa) şi Norio Sasaki (Japonia).

Fostul internaţional german Franz Beckenbauer a primit Premiul prezidenţial FIFA, distincţie acordată de forul mondial din 2001 persoanei sau instituţiei care a avut o contribuţie majoră în fotbal, pentru un eveniment special, pentru întreaga carieră sau pentru o atitudine exemplară. Premiul fair-play i-a fost acordat Federanţei de Fotbal din Uzbekistan, în timp ce Premiul Puskas, care recompensează cel mai frumos gol, a fost câştigat de slovacul Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul), care a înscris într-un meci cu Genclerbirligi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS