Acasa Stiinta-ITStiinta 55 Cancri – E: Planeta de diamant la „doar” 378,4 miliarde de km distanţă de Terra

55 Cancri – E: Planeta de diamant la „doar” 378,4 miliarde de km distanţă de Terra

scris de Laurentiu Banches
1.267 Afisari

Cercetătorii au descoperit o planetă a cărei suprafaţă este acoperită îndeosebi de grafit şi diamant, de două ori mai mare decât Terra, aflată în constelaţia Racului.

55 Cancri – E: Planeta de diamant care a uimit astronomii (foto:emirates247.com)

Un studiu al oamenilor de ştiinţă americani şi francezi a arătat că planeta 55 Cancri-E este una foarte fierbinte, formată în mare parte din diamant, de două ori mai mare decât Pământul şi care orbitează în jurul unei stele vizibile cu ochiul liber. Unul din autorii studiului publicat îm Astrophysical Journal Letters, Nikku Madhusudhan a subliniat faptul că „Suprafaţa acestei planete este acoperită mai degrabă cu grafit şi diamant decât cu apă şi granit”, aceasta fiind pentru prima dată când „descoperim o planetă telurică (din afara sistemului nostru solar, n.r.) cu o compoziţie chimică radical diferită de cea a Terrei„.

Planeta 55 Cancri–E se situează la 40 de ani lumină de Terra (un an lumină – 9.461 de miliarde de kilometri), în constelaţia Racului. Planeta este şi mai densă decât Pământul, cu o masă de opt ori mai mare, iar temperaturile la suprafaţă ating 2.148 de grade Celsius, ceea ce o face foarte lipsită de „ospitalitate”.

Contrar a ceea ce credeau cercetătorii iniţial în 2011 când planeta a fost observată pentru prima dată, 55 Cancri –E nu conţine apă şi pare compusă mai ales din carbon sub formă de grafit şi diamant, dar şi din fier şi siliciu, potrivit mediafax. Diamantul ar putea reprezenta cel puţin o treime din 55 Cancri-E. Nikku Madhusudhan a adăugat că identificarea acestei super-Terre bogate în carbon semnifică faptul că „nu mai putem presupune că planetele telurice îndepărtate au aceeaşi compoziţie chimică, aceeaşi atmosferă şi aceeaşi structură internă ca Pământul”. Astfel această descoperire ar putea deschide calea spre noi studii despre procesele geochimice şi geofizice ale exoplanetelor cu o dimensiune similară cu cea a Terrei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS