Acasa Stiinta-ITStiinta Ciocnire în spaţiu între Rusia şi China

Ciocnire în spaţiu între Rusia şi China

scris de L.M.
379 Afisari

Ciocnire în spaţiu între Rusia şi China. Microsatelitul rusesc BLITS, parte a sistemului internaţional de detectare laser, s-a ciocnit cu un fragment desprins din satelitul chinez de meteorologie “Fengyun-1C”.

Ciocnire în spaţiu între Rusia şi China

Ciocnire în spaţiu între Rusia şi China (foto: iltasanomat.fi )

Aceasta este a doua în istorie coliziune între obiecte spaţiale artificiale pe orbită, după ciocnirea între sateliţii Kosmos 2251 şi Iridium 33 în 2009, a indicat Thomas Kelso, expert american de la Centrul pentru standarde cosmice şi inovare, pe blogul său de pe site-ul companiei AGI., transmite Ria Novosti, preluată de Moldpres.

Experţii de la Serviciul internaţional de lasere ILRS au observat o schimbare bruscă a parametrilor orbitei satelitului rus BLITS — Ball Lens In The Space, lansat pe orbită în 2009. Satelitul reprezintă un glob de sticlă reflector, cu o greutate de 7,5 kg, fiind conceput să conlucreze cu aparate de măsurare laser la sol.

După ce s-a stabilit, la 22 ianuarie a.c., în jurul 7h57 GMT, viteza rotaţiei satelitului în jurul axei sale s-a schimbat brusc – de la 5,6 secunde la 2,1 secunde. Axa semi-majoră a orbitei a scăzut cu 120 de metri.

Conform estimărilor făcute de experţi, greutatea fragmentului desprins din satelitul chinez cu care s-a ciocnit obiectul spaţial rusesc ar putea cântări nu mai mult de 0,08 grame. Satelitul meteo chinez a fost avariat în 2007 în timpul testării de către China a unei arme antirachetă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS