Acasa Stiinta-ITStiinta Cometa Pan-STARRS va fi vizibilă cu ochiul liber între 8 şi 13 martie

Cometa Pan-STARRS va fi vizibilă cu ochiul liber între 8 şi 13 martie

scris de Laurentiu Banches
676 Afisari

Primul mare eveniment astronomic din 2013 va avea în centrul atenţiei Cometa Pan-STARRS care va  putea fi văzută cu ochiul liber pe cerul emisferei nordice în perioada 8-13 martie.

Cometa Pan-STARRS va fi vizibilă cu ochiul liber între 8 şi 13 martie (foto:planetsave.com)

Cometa Pan-STARRS va apărea pe cer la vest, la asfinţitul Soarelui, în intervalul 8-13 martie şi va putea să fie văzută până la sfârşitul lunii. Ea a putut deja să fie văzută cu ochiul liber în emisfera sudică. Într-un comunicat de presă al Observatorului Astronomic de la Paris se precizează că  „Este o cometă nouă, niciodată observată până acum şi care va face o singură incursiune, unică, pe cerul nostru, înainte de a se îndrepta spre profunzimile galaxiei”.

Cometa Pan-STARRS, a cărei denumire completă este Pan-STARRS C/2011 L4, şi-a luat numele de la acronimul telescopului Universităţii din Hawaii care a detectat-o în 2011. „Cred că dacă ai o pereche bună de ochelari poţi să o vezi foarte bine, nu vor fi probleme”, a declarat Patrick Rocher, cercetător la Observatorul din Paris. În mod normal, cometa ar trebui să fie vizibilă şi cu ochiul liber, dar specialiştii au preferat să rămână prudenţi asupra acestui aspect.

Astronomii consideră că abia în intervalul 10-12 martie vor fi reunite cele mai bune condiţii de observare. Pan-STARRS va trece cel mai aproape de Soare duminică, 10 martie, la o distanţă de 45 de milioane de kilometri, iar această apropiere îi va oferi cometei un plus de vizibilitate. Potrivit mediafax, pentru a admira trecerea acestei comete, astronomii recomandă poziţionarea într-un loc lipsit de lumini artificiale, departe de oraşe, în zone care oferă o vedere degajată către vest.

Cel mai aşteptat eveniment astronomic al anului are în prim-plan tot o cometa, ISON, careva putea fi vizibilă cu ochiul liber imediat după căderea nopţii la sfârşitul lunii noiembrie, un fenomen care ar trebui în mod normal să se prelungească timp de mai multe luni. Fenomenul ISON este cu atât mai rar, cu cât precedenta trecere a acestei comete pe lângă planeta noastră datează din urmă cu 10 milioane de ani.

Cometele sunt corpuri cereşti compuse din gheaţă şi praf. Aceşti „călători” solitari prin spaţiu s-au format în timpul naşterii Sistemului Solar şi se învârt în jurul Soarelui cu frecvenţe foarte diferite, care variază de la câţiva ani până la câteva milioane de ani. Atunci când se apropie de Soare, gheaţa se evaporă şi un înveliş de mari dimensiuni, în forma unei coame, se formează în jurul nucleului strălucitor. Cometa se continuă cu o dâră de gaze şi praf care se poate întinde pe câteva milioane de kilometri, reflectând lumina Soarelui. Acest fenomen poate fi observat şi pe Pământ şi a fost denumit „coada” cometelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS