Acasa Stiinta-ITStiinta Cum pot influenţa mamele sexul nou născuţilor

Cum pot influenţa mamele sexul nou născuţilor

scris de Laurentiu Banches
248 Afisari

Un nou studiu arată că mamele pot decide ce sex va avea noul născut, acesta fiind dependent de mediul în care aceasta trăieşte.

Cum pot influenţa mamele sexul nou născuţilor (foto:cdn.sheknows.com)

Conform noului studiul prezentat de msnbc.com, a fost evidenţiat faptul că mama exercită mai mult control decât tatăl asupra sexului pe care îl va avea copilul. Astfel, modificarea raportului dintre sexe în rândul descendenţilor vine ca răspuns la calitatea mediului local, iar fenomenul pare să fie extrem de avantajos pentru orice specie, având în vedere că îi permite mamei să potrivească fenotipul progeniturii sale la cu condiţiile de trai din mediu, cu scopul de a asigura supravieţuirea

Cercetătotrii sunt de părere că atunci când există costuri previzibile asociate cu producerea şi/sau creşterea unui copil într-un anumit mediu, femela ar trebui să influenţeze dezvoltarea sexului pe care îl va purta fătul în raport cu condiţiile de mediu. Studiile anterioare realizate pe păsări, reptile şi mamifere (inclusiv oameni) au sugerat existenţa unui astfel de fenomen, însă oamenii de ştiinţă nu cunoşteau factorii care influenţau dezvoltarea sexului embrionului spre un sex sau altul.

Oamenii de ştiinţă Sarah Pryke şi Lee Rollins au încercat să demonstreze că nu mediul intrauterin este cel care decide sexul embrionului printr-un stuidu pe pasărea Erythrura Trichroa, o specie de cintezăm care prezintă un organism puţin sensibil la schimbările calităţii alimentaţiei. Pentru a face acestă demonstraţie ei au hrănit hrănit o parte din cele 56 de femele studiate cu o dietă de proastă calitate şi altele cu una de bună calitate.

După 12 săptămâni, păsările au fost cântărite şi au fost supuse unui control medical care a demonstrat că toate femelele participante la studiu erau la fel de sănătoase, indiferent de dieta la care fuseseră supuse. Cu toate acestea, s-a observat că femelele care au primit o dietă mai săracă în proteine au avut tendinţa de a produce mai mulţi pui masculi decât pui femele. Statisticile au arătat că 51,5% dintre fiicele crescute cu o dietă sărăcăcioasă au murit înainte de a-şi obţine independenţa faţă pe familie, spre deosebire de cele doar 7,3 % decese în rândul fiilor.

Însă acest studiu nu garantez că un lucru similar se produce şi în cazul oamenilor, din moment ce experimente de acest tip pe aceştia nu pot fi realizate. Potrivit descoperă.ro, dr. Sarah Pyke e de părere că este posibil ca o serie de hormoni să fie implicaţi în modul în care mama modifică sexul urmaşilor ei în funcţie de condiţiile de mediu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS