Acasa Stiinta-ITStiinta DA 14 – Ultimele informaţii despre asteroidul care intersectează orbita Terrei vineri, 15 februarie

DA 14 – Ultimele informaţii despre asteroidul care intersectează orbita Terrei vineri, 15 februarie

scris de Laurentiu Banches
956 Afisari

Asteroidul 2012 DA14 va intersecta orbita Pământului vineri,  pe 15 Februarie 2013, fără a prezenta un pericol de ciocnire cu Pământul, ROSA (Agenția Spațială Română) anunţând că acesta se va putea vedea cu un binoclu.

DA 14 – Ultimele informaţii despre asteroidul care intersectează orbita Terrei vineri, 15 februarie (foto:sciencemediacentre.co.nz)

La ora 21:24:42 ora României, distanța minimă dintre Pământ și asteroid va fi de 27.700 km, o altitudine inferioară sateliților geostaționari, care orbitează în general la 36.000 km altitudine. Această apropiere este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Potrivit ROSA, ea va permite observarea obiectului de oricine deține un simplu binoclu, distanţa fiind un record.

Mișcarea aparentă a asteroidului pe sfera cerească va fi similară cu cea a sateliților artificiali ai Pământului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea stelei Polare. Viteza asteroidului în raport cu Pământul va fi de 7.8 kilometri/secundă.

Magda Stavinschi de la Institutul Astronomie al Academiei Române a explicat, pentru Realitatea TV, la ce ne putem aştepta: „Asteroidul e asemănător cu compoziţia Pământului. Are un diametru relativ mic, 30-40 de metri. E aproape. La ora 21 ora României va fi la distanţa minimă de noi, deja este la distanţă mică de noi”. Aceasta a adăugat că „Îi va fi deviată traiectoria sau, în cazul în care este periculos, va fi distrus,  opţiune care nu se preferă.”

Descoperit pe 22 februarie 2012 la Observatorul Astronomic din La Sagra, Spania, asteroidul 2012 DA14 are un diametru de aproximativ 50-80 de metri și efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în 368 zile. Următoara apropiere de Pământ este estimată a se petrece la data de 15 februarie 2046, la o distanță de peste 1.500.000 de km.

Observațiile profesionistilor vor permite determinarea mai precisă a orbitei, estimarea diametrului său cu mai multă acuratețe, determinarea compoziției, a densității și a structurii lui interne. La nivelul Agenției Spațiale Europene (ESA) preocupările de monitorizare a asteroizilor cu orbite ce intersectează orbita Pământului sunt formalizate în programul Space Situational Awareness (SSA), la care a aderat și Agenția Spațială Română (ROSA). Prin acest program Agenția Spațială Europeană urmărește să-și dezvolte capacitățile necesare și accesul independent la spațiu pentru a observa obiecte și fenomene naturale care ar putea cauza pagube sateliților artificiali ai Pământului sau infrastructurii de la sol.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS