Acasa Stiinta-ITStiinta De ce vrea Comisia Europeană interzicerea clonării animalelor

De ce vrea Comisia Europeană interzicerea clonării animalelor

scris de Laurentiu Banches
90 Afisari

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, 18 decembrie, trei proiecte de lege prin care interzice clonarea animalelor de fermă, importurile de clone ale acestor animale, precum şi comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate.

De ce vrea Comisia Europeană interzicerea clonării animalelor (foto:mnn.com)

„Două propuneri vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare în UE pentru animalele de fermă şi importurile de clone ale acestor animale. De asemenea, comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi interzisă”, potrivit unui comunicat al CE, prezentat de mediafax. Unul dintre cele trei proiecte de directivă prevede instituirea unei interdicţii temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de fermă, precum şi privind introducerea pe piaţă de animale vii clonate şi de embrioni clonaţi. Un al doilea proiect garantează că produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu vor fi introduse pe piaţa Uniunii Europene.

Pe de altă parte, clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare şi a speciilor pe cale de dispariţie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice şi dispozitive medicale, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată. Totodată, Executivul de la Bruxelles intenţionează să simplifice procedurile de autorizare a „alimentelor noi”. Expresia se referă, în general, produsele alimentare care nu au fost consumate în UE la un nivel semnificativ înainte de mai 1997, şi, în special, alimente produse conform unor tehnici şi tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele.

De asemenea, se prevăd „dispoziţii speciale pentru produsele alimentare care nu au fost comercializate în UE, dar a căror utilizare în condiţii de siguranţă este confirmată istoric în ţări din afara UE„, precizează sursa citată. Proiectele de directivă trebuie analizate de Parlamentul European şi de Consiliu. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, proiectele legislative vor intra în vigoare cel mai devreme în 2016.

În prezent, în UE, pentru comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate este nevoie de o aprobare prealabilă introducerii pe piaţă, în conformitate cu regulamentul privind alimentele noi, pe baza unei evaluări ştiinţifice a siguranţei alimentare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Până în prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau străin nu a solicitat o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare. În 2008, EFSA a făcut o evaluare ştiinţifică a riscurilor privind clonarea şi a conchis că nu există niciun indiciu al unor eventuale diferenţe în materie de siguranţă alimentară în ceea ce priveşte carnea şi laptele clonelor şi ale descendenţilor acestora comparativ cu animalele reproduse prin mijloace convenţionale. Avizul a fost confirmat în 2009, 2010 şi 2012.

5 comentarii

Titircă Inimăbună 19-12-2013 - 14:07

Dar pentru plante? Nu sunt oare plantele niste animale un pic mai lente? E bine sa faca si pentru plante!

pathfinder 19-12-2013 - 14:10

Maaaaaa tu ai dreptate!
Uite ca gresisi in postarea de mai jos!
Tu-le muma-n ..ur!

pathfinder 19-12-2013 - 14:15

Asteptam comentariile egzpertilor in „perfectul simplu”… 😉

ValVerde 19-12-2013 - 15:50

Plantele nu numai ca sunt mai lente, dar n-au caracter, draga. Se apleaca cum bate vintul.

pathfinder 19-12-2013 - 14:08

Carevasazica diatomeelor le este interzis dreptul la reproducere!
Unde mai pui ca nu vor mai putea fi importate sau comercializate in UE…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS