Acasa Stiinta-ITStiinta Descoperire: “Zona de aur” din jurul s Soarelui ar fi mai extinsă

Descoperire: “Zona de aur” din jurul s Soarelui ar fi mai extinsă

scris de Laurentiu Banches
270 Afisari

„Zonă de aur”, spațiul în care poate exista apă în stare lichidă în jurul unei stele, și implicit poate apărea viața, ar putea fi mai extinsă decât s-au gândit inițial oamenii de știință.

Descoperire: "Zona de aur" din jurul Soarelui ar fi mai extinsă (foto:philly.com)

Concluziile unui nou studiu extind această zonă de aur dincolo de limitele fixate de alte studii. Astfel, dacă celelalte studii indicau că această zonă începe de la 0,99 UA (unități astronomice — 1 UA reprezintă distanța medie de la Pământ la Soare, adică aproximativ 150 de milioane de kilometri). Noul studiu împinge această graniță mai aproape de stea, până la 0,95 UA (aproximativ 142 milioane de kilometri).

Studiul, publicat în ultimul număr al revistei Nature, coordonat de Jeremy Leconte, de la Institutul canadian pentru Astrofizică Teoretică de la Universitatea din Toronto, pornește de la un nou model de analiză computerizată și ajunge la concluzia că efectul de seră scăpat de sub control (ceea ce se întâmplă pe planeta Venus) nu reprezintă o amenințare decât dacă planeta se află la mai puțin de 0,95 UA față de steaua în jurul căreia gravitează. Noua limită de apropiere a unei planete față de steaua în jurul căreia gravitează poate fi extrem de importantă pentru viitorul vieții pe Pământ, conform lui Jeremy Leconte.

În cele din urmă Soarele va deveni mai strălucitor, încălzind mai mult Pământul și generând un efect de seră accelerat, un fenomen care duce în cele din urmă la fierberea și evaporarea apei oceanelor unei planete. Acest pericol este însă mult mai îndepărtat conform rezultatelor noului studiu. „De exemplu, dacă limita este de 0,99 UA, Pământul va începe să-și piardă oceanele peste aproximativ 150 de milioane de ani. Acum, cu noua noastră estimare, acest fenomen se va produce peste aproximativ 1 miliard de ani”, a explicat Leconte pentru space.com. „Din perspectiva Pământului este o mare diferență și asta pentru că se consideră că Pământul se află foarte aproape de limita interioară a acestei zone locuibile din jurul Soarelui. Acum înțelegem că de fapt nu suntem chiar atât de aproape. Încă suntem foarte aproape de Soare dar nu atât de aproape încât să începem să avem probleme peste 150 de milioane de ani”, a mai explicat Leconte, potrivit Agerpres.

25 comentarii

pathfinder 13-12-2013 - 11:17

Bravo Neac.. , pardon L.B.!
Altfel suna un articol din asta cu unitati de masura corecte!

Traducerea inca lasa de dorit dar se vede evolutia in bine!

tomi 16-12-2013 - 18:23

mici scurtcircuite in unitatile de masura.

pathfinder 16-12-2013 - 18:26

Eeeee, lasaaa ca e bineeee!
Sa vezi inainte de a primi „observatii” in ce hal arata un articol din asta…

un golan 16-12-2013 - 14:30

niciodata n-am inteles care e rostul unor studii ce vizeaza perioade de timp absurde de miliarde si sute de milioane de ani, sau invers.
” o sa pierdem apele oceanelor in 150 milioane de ani” – domne da asta e chiar ingrijorator.
(n-am nimic impotriva ziaristului ce a scris articolul, doar exprim o parere).
totusi am o nedumerire : recent s-a publicat in revistele de specialitate la care sunt abonat (viata satului, pt patrie, urzica, pogonici) cum ca pe Exoplanete s-a dezvoltat viata micro si macromoleculara precum si gravitatie electromagnetica la poli si in zona Conveyor – ului din emisferele tropicale.
deci cum e posibil pe o exoplaneta sa se dezvolte viata in asemenea conditii ??
D.P.

pathfinder 16-12-2013 - 14:48

Viata micro-moleculara e o certitudine!
Cea macro-moleculara e problematica.
Numarul prea mare de molecule face imposibila categorisirea (sic) ca viata in sine.

Egzpeprtul in gravitatia electromagnetica e Tache.
El a demonstrat ca fortele gravitationala, nucleara tare (aia erecta) si nucleara slaba (sau pleostita) sunt de fapt forte de geneza electromagnetica.
Si asta nu imediat dupa marele bang cand erau toate una si una toate, ci acum!
De asemeni, dupa ce a citit „The Elegant Universe” de Brian Greene (hehehe) si a vazut cateva episoade din „Through the Wormhole” cu Morgan Freeman a decis ca a inteles absolut tot si toate despre teoria corzilor vibrante. A si egzplicat cum stam cu proiectia unui univers bidimensional intr-un spatiu 11-dimensional.
Tachita!!!!! Egzplica-ne inca odata rogu-te!!!

Viata pe exoplaneta in chestiune nu se poate dezvolta din cauza confuziei dintre gravitatie si electromagnetism. Intr-un astfel de mediu moleculele traiesc intr-o stare de nesiguranta perpetua: sa se atraga gravitational, sau sa se respinga electromagnetic?!?

ValVerde 16-12-2013 - 14:57

„Viata micro-moleculara e o certitudine!”

===

Certitudine ???
Care sunt dovezile irefootabile ca e asa?

„se atraga gravitational, sau sa se respinga electromagnetic?!?”

===

Basescu, Ponta si Pactul de Coabitare !

un golan 16-12-2013 - 15:05

@Val – sa sti ca pana aici !!
am si eu limitele mele !!
nu ne vindem tara !!

ValVerde 16-12-2013 - 15:08

Da’ de imprumutat o imprumuti ?
Dobinda buna !
O dam inapoi cum am primit-o mai putin uzura normala.

pathfinder 16-12-2013 - 15:23

Dovezile nu sunt irefootabile.
Sunt doar footabile.

Problema, asa cum a pus-o Tache si am aprofundat-o eu intr-o scremere telectuala, este ca proiectia macromoleculara in universul bidimensional nu se poate efectua fara existenta garantata a gravitonilor electromagnetici prezisi de teoria lui Blokhintsev in care spinul bosonului sa aiba masa nula, fapt contrazis chiar de Higgs si bosonul sau cu electromagnetismul de -125 GeV ce a dus la coabitarea nenaturala a celor doua tipuri de boson aducatori de masa in Cartea-Cartilor denumita mai nou Teoria Standard.

Atractia gravitationala si respingerea electomagnetica au fost demonstrate prin reducerea la absurd a unui univers tri-dimensional intr-unul 11-dimensional incarligat. Toate branes-urile din universurile stiute se lovesc din cand in cand creand, prin interediul asa-numitelor mari tunete, noi universuri bidimensionale proiectate. De aici si expresia „pipa pacii” folosita de indienii nord-americani!

Clar?

ValVerde 16-12-2013 - 15:34

Daca dovezile nu sunt irefootabile, atunci nu exista certitudine, deci viata micro-moleculara s-ar putea sa existe, dar nu stim.

Dovezi footabile nu e acelasi lucru cu te phooti in ele de dovezi. Asta deja e de domeniul lui Tache.

Si apropos, tu nu stii ca lui Tache ii bese mintea?

Foarte clara aia cu „pipa pacii”
Neclar daca nefumatorii timpurilor respective erau cei mai agresivi, in continua stare de beligeranta?

pathfinder 16-12-2013 - 15:48

Asa dupa cum am demonstrat deja (Tache mi-e martor) irefutabilitatea si futabilitatea sunt doi termeni sinonimi atunci cand sunt proiectati in universul cunoasterii noastre.

Faptul ca universul nostru poate avea, de asemeni, si forma unui dodecaedru (dupa cum afirma unii normali si tari la cap din Franta si US) intareste cele afirmate mai sus!

Fara suparare, dar pipa pacii vine intotdeauna dupa un razboi.
Merge si dupa sex … daca combatantii au fost razboinici.
In caz contrar vorbim de pipa consolarii.
Interesant este ca indienii imberbi nordamericani stiau doar de cea a pacii…

ValVerde 16-12-2013 - 16:31

Clar !
O singura intrebare: cum ai facut sa nu-ti taie „irefutabil”?

ValVerde 16-12-2013 - 16:32

Ia te uita !
Nu le mai merge taietoarea la ZV !!!

ValVerde 16-12-2013 - 16:35

” Fara suparare, dar pipa pacii vine intotdeauna dupa un razboi.”

===

Exact !
Si atunci nefumatorii se aflau in razboi perpetuu.
Mor de plamini sau mor de ghioaga inamica…aceasta e intrebarea …

pathfinder 16-12-2013 - 16:49

Software-ul de la worldpress.org permite configurarea de useri agreati. Nu stiu ce versiune au cei de la ZV. Filtrarea e mai prietenoasa.

Sau, pur si simplu, au mai scos din cuvintele interzise.

Clar este ca popu.latia va fi intotdeauna „filtrata”.
Pacat ca si copu.latia este in aceeasi situatie!

ValVerde 16-12-2013 - 16:54

ZV…nu impiedicati copu.latia !!

un golan 16-12-2013 - 14:32

se scrie : sa publicat sau s-a publicat ?
unii nu stie gramatica.

pathfinder 16-12-2013 - 14:49

Niciodata.
Incorect este: s-a-mpiedicat!

un golan 16-12-2013 - 15:00

@Path – eu miam desavarsit kultura delectanduma cu episoa-dele acelui savant al carui nume im-i scapa momentan – serialu se numea ” conexiuni ” – desi , fara discutie, Morgan Freeman este tare in parcare si nici cu carl sa-gan nu m-ie rusine.
sau cu Micio Kaku.
sau cucanalele ” iu tiub ” despre … Ison … si nibiru ( preferate-le mele ).
totusi , nu te cred in legatura cu permanenta respingere macro moleculara a electrozilor gemeni nuculari – mi se pare o ipoteza absolut retrograda in lumina ultimelor articole publicate de ” da inchizitor „.
ma rog, asta e.
D.P.

pathfinder 16-12-2013 - 15:36

In cazul nostru, nu viitorul este cel important (aka 150 de milioane de years) ci trecutul innegurat al Universului si creatorului sau barbos sau nu!

Faptul ca traim intr-un univers expandat si expandabil aflat in continua umflare dovedeste din plin faptul ca traim de fapt intr-o mare simulare a unui calculator cu un soft si un hard de dimensiuni nelimitate! De aici si ura nemasurata a unora cand vine de tot ce tine de teoria informatiei demonstrabile cu sau fara ajutorul serviciilor de intelighenta.

Carl Sagan a prezis cu certitudine, prin celebra sa ecuatie, ca numarul exact de planete locuite de inteligente creatoare nu poate fi aflat niciodata. Problema este ca varsta universului (estimata la 14 miliarde de ani -lumina sau intuneric) poate fi mai mare. Nu tot ce vedem exista. Cu alte cuvinte, daca noi vedem doar pana la orizont inseamna ca nu mai este nimic dincolo? Orizontul cunoasterii noastre a evoluat mult peste aceste pre-concepte. Intotdeauna exista ceva dincolo…

In ceea ce priveste lumina retrograda a germenilor elecronici, trebuie sa ma informez mai bine. Nu ma pot arunca intr-o discutie ata de ampla fara documentarea de rigoare. Nici nu stiu daca este permanenta sau permeabila.
Ramane de vazut.

Al dumneavostra, cu respect,
pathfinder
(adica ala de cauta poteca/potecile, mai ales vineri seara!)

ValVerde 16-12-2013 - 15:42

” Carl Sagan a prezis cu certitudine, prin celebra sa ecuatie, ca numarul exact de planete locuite de inteligente creatoare nu poate fi aflat niciodata”

===

Asa o fi, dar intotdeauna putem sa dam cu banul.

PS Mai bea draga si tu acasa, ca uite ce frig si ceata s-a lasat.
Tu nu stii ca vineri seara amesteca astia potecile ?

pathfinder 16-12-2013 - 16:17

Problema este cu dus si cu intors.

Dusul este atunci cand actiunea are loc in caminul conjugal.
Trebuie suportate privirile pline de iubire ale consoartei precum si mieunatul cainelui si latratul matului. Care, agere la miros, stiu intotdeauna cand vor primi mancare si dragoste stapaneasca in portie dubla!
Ar mai fi si problema imposibilitatii suplimentarii cantitatii de lichide tulburele la cerere!
Unde mai pui ca ala micu de trei ani va dori intotdeauna si el uischi si va afirma fara putinta de tagada, in mod mincinos si nerusinat, in fata unui public cat mai numeros, ca tati bea muuuuuult uischi.

Intorsul este atunci cand actiunea are loc in alta parte iar cararile, intortocheate cum sunt, pot duce si spre alte locatii mai primitoare.
Ora intoarcerii si nimerirea dressingului versus dormitor sunt irelevante!
Nu trebuie suportate privirile agere ale consoartei sau frecatul matului de picior!
Fara limita de tulburel!

ValVerde 16-12-2013 - 16:52

Oh ! Dileme perfide
Poteci inselatoare
Si matzul latra tare
Ai ajuns la silfide !

Atentie la consoarta !
Nu-i cainele pe lant
La umezeala-n sant
E unica ta poarta…

pathfinder 16-12-2013 - 16:59

🙂
As aplauda, dar n-au astia icoanele.
Vorbim pur ipotetic….

ValVerde 16-12-2013 - 17:04

Ipotezele sunt bune, dar costa sa le tii nedemonstrate.

Cu cit gradul de incertitudine e mai mare, cu atit dormi mai bine noaptea.
Consoartele au minte cercetatoare si folosesc metode de investigatie neconventionale.

Atentie la stiinta !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS