Acasa Stiinta-ITStiinta ESA a prezentat dovada că pe Marte a curs apă (Foto)

ESA a prezentat dovada că pe Marte a curs apă (Foto)

scris de Laurentiu Banches
223 Afisari

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a prezentat mai multe fotografii realizate de sonda Mars Express în regunea Reull Vallis de pe Marte, în care se pot vedea urmele unei ape curgătoare.

ESA a prezentat dovada că apa a curs pe Marte (foto:esa.int)

Regiunea Reull Vallis s-a format în urmă cu 3,5 – 1,8 miliarde de ani, în perioada Hesperiană, atunci când prin ea curgea un râu. Apa curgătoare a creat o structură prin platoul Promethei Terra, scurgându-se în bazinul Hellas. Structura lungă de 1.500km prezintă şi urmele a numeroşi afluenţi, despre care se crede că ar conţine gheaţă. Imaginile prezentate de ESA cu ajutorul Mars Express arată o regiunea a Reull Vallis unde canalul are aproape 7km lăţime şi 300m adâncime.

Experţii spun că fotografiile arată „o asemănare izbitoare cu morfologia găsite în regiunile de pe Pământ afectate de glaciaţie”, potrivit dailymail.co.uk. Astronomii de la ESA sunt de părere că aceste structuri prezentate în imagini pot reprezenta foste ape înalte sau niveluri glaciare, înainte ca apa sau gheaţă să se fi evaporat sau sublimat în diverse stagii de-a lungul timpului.

Vedere de ansamblu Reull Vallis (foto:esa.int)

Reull Vallis (foto:esa.int)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS