Acasa Stiinta-ITStiinta ESA va efectua un test de apărare anti-asteroid în 2022

ESA va efectua un test de apărare anti-asteroid în 2022

scris de Laurentiu Banches
120 Afisari

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat lansarea unui plan pentru efectuarea unui test care să arate dacă omenirea are capacitatea de a modifica traiectoria unui asteroid ce se îndreaptă spre Terra.

ESA va efectua un test de apărare anti-asteroid în 2022

În pofida faptului că această posibilitate de a fi loviţi de un asteroid nu constituie o îngrijorare pentru majoritatea oamenilor, astronomii o consideră o ameninţare reală. Astfel, ESA intenţionează să „atace” un asteroid binar care va trece suficient de aproape de Terra pentru a putea trimite în direcţia sa o navetă în timp util, iar impactul rezultat în urma ciocnirii cu asteroidul va modifica traiectoria obiectului spaţial suficient de mult pentur a proteja planeta de un vizitator nedorit.

Aşadar agenţia spaţială şi-a propus să lanseze spre asteroid o navetă spaţială ce cântăreşte 300 de kilograme, aceasta urmând să se ciocnească de corpul spaţial la o viteză de 22.530 de kilometri/oră, în speranţa că forţa generată de acest impact ar fi suficientă pentru a modifica orbita asteroidului în mod semnificativ. Misiunea poartă numele de AIDA (Asteroid Impact & Deflection Assessment), fiind compusă din două navete: DART (Double Asteroid Redirection Test), naveta care se va ciocni de asteroid, şi AIM (Asteroid Impact Monitor), navetă care va urmări ciocnirea şi va efectua măsurători după eveniment.

Asteroidul ţintit este 65803 Didymos, ce măsoară 800 de metri în diametru şi care ar fi periculos dacă s-ar îndrepta spre Terra. Fenomenul Tunguska, celebra explozie care a avut loc deasupra Siberiei în 1908 şi care a distrus 80 de milioane de copaci, a fost provocat, cel mai probabil, de un fragment de cometă ce măsura 100 de metri în diametru, potrivit descoperă.ro. Didymos este însoţit de un asteroid-satelit cu un diametru de 150 de metri ce îl orbitează la o distanţă de un kilometru. Cei doi asteroizi vor trece aproape de Terra în 2022 sau 2023. Cercetătorii vor ataca asteroidul mai mic, iar obiectivul ESA este o schimbare a velocităţii orbita de aproximativ 1%.

În 2005 a avut loc un proiect similar, denumit Deep Impact, în urma căruia o navetă s-a ciocnit de o cometă. AIDA va fi o la o scară mai mare, ce va permite oamenilor de ştiinţă să afle care sunt soluţiile de care dispunem în cazul în care planeta noastră va fi ameninţată de un asteroid.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS