Acasa Stiinta-ITStiinta Găuri negre reproduse în laborator – un experiment periculos?

Găuri negre reproduse în laborator – un experiment periculos?

scris de Laurentiu Banches
160 Afisari

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh intenţionează să simuleze găuri negre în laborator pentru a observa modul în care interacţionează materia cu energia.

Găuri negre reproduse în laborator – un experiment periculos? (foto:didyouknowarchieve.com)

Deşi la prima vedere experimentele cercetătorilor pot părea periculoase, coordonatorul studiului, Daniele Faccio, a explicat faptul că „Găurile negre gravitaţionale sunt generate de stele care au suferit o implozie”, iar „Noi nu avem o astfel de stea, deci nu există riscul de a fi înghiţiţi de gaura neagră pe care o producem”. Acesta a adăugat că diferenţa dinre găurile negre şi invenţia lor cu aceaşi structura spaţiu-timp este că aceasta din urmă „este realizată cu pulsuri de lumină, ceea ce înseamnă ă nu vom obţine şi masa caracteristică găurilor negre”.

Echipa de specialişti de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh va produce impulsuri de laser, a căror energie va fi măsurată în trilioane de waţi.  Potrivit descoperă.ro, acestea vor fi utilizate pentru a simula condiţiile care se găsesc în jurul unei găuri negre, un loc în care gravitaţia este atât de puternică încât nici lumina nu poate scăpa. Pentru cercetarea unor noi aspecte ale fizicii cuantice, Universitatea Heriot-Watt a primit un grant de trei milioane de euro.

1 comentariu

anon de serviciu 05-10-2012 - 16:09

Descoperă.ro, această groapă de gunoi pentru articolele științifice marca ”Libertatea / CanCan / Click!„.

Trist.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS