Acasa Stiinta-ITStiinta Marea Barieră de Corali a Australiei nu mai e aşa de “mare”

Marea Barieră de Corali a Australiei nu mai e aşa de “mare”

scris de Laurentiu Banches
540 Afisari

Un studiu publicat de Institutul Australian de Ştiinţe Marine (AIMS) arată  că Marea Barieră de Corali a Australiei a pierdut jumătate din corali în ultimii 27 de ani.

Jumatatea din coralii Marii Bariere de Corali din Australia au fost distrusi (foto:msnbc.com)

Studiul semnalează că distrugerea coralilor a fost provocată în proporţie de 48% de furtuni şi în proporţie de 42% de stelele de mare cu coroană de spini, iar eliminarea acestora din urmă ar permite recuperarea coralilor cu o rată anuală de 0,89%. Un alt factor distructiv este albirea coralilor, care constă în decolorarea acestora ca urmare a stresului generat de schimbările ambientale. Directorul executiv al AIMS a declarat, potrivit Agerpres că “’Nu putem opri furtunile, dar am putea opri stelele de mare cu coroană de spini. Astfel am permite Marii Bariere să se adapteze unor schimbări precum creşterea temperaturii apei oceanului şi a acidităţii acesteia”.

Raportul ştiinţific mai arată că Marea Barieră de Corali are nevoie de 10-20 de ani pentru a-şi reveni, dar avertizează în acelaşi timp că, dacă tendinţa de scădere a numărului coralilor continuă, încă jumătate din biodiversitatea acestui paradis natural ar putea fi pierdută până în anul 2022. Marea Barieră de Corali adăposteşte 400 de tipuri de corali, 1.500 de specii de peşti şi 4.000 de varietăţi de moluşte. Deteriorarea barierii de corali a început în anii 1990 din cauza încălzirii apei oceanului şi a creşterii acidităţii acesteia ca urmare a concentraţiei tot mai mari de dioxid de carbon în atmosferă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS