Acasa Stiinta-ITStiinta Proiect mamut: Ruşii şi sud-coreenii se joacă cu ADN-ul

Proiect mamut: Ruşii şi sud-coreenii se joacă cu ADN-ul

scris de Marius Bâtcă
350 Afisari

În urma ultimelor progrese in genetică care au făcut posibilă readucerea la viaţă a unei plante dispărute din era glaciara, oamenii de ştiinţă din Coreea de Sud şi Rusia au semnat un tratat, marţi, pentru un proiect de cercetare comună ce are drept scop final aducerea la viaţă a mamutului, o specie dispărută de peste 10000 de ani.

Mamut inghetat (pbs.org)

Mamut inghetat (foto: pbs.org)

Potrivit Agenţiei France-Presse, acordul a fost semnat de rectorul adjunct al Universităţii federale din nord-estul Republicii Sakha, Vasily Vasiliev şi de cercetătorul sud-coreean de la Fundaţia pentru cercetări în biotehnologie Sooam, Hwang Woo-Suk. Acesta din urmă a fost considerat un erou naţional până când s-a dovedit că parte a rezultatelor cercetărilor sale au fost descoperite ca fiind false în 2006. Cu toate acestea, omul de ştiinţă sud-coreean a reuşit în 2005 să creeze prima clonă a unui câine, Snuppy. Iar în 2011, Hwang Woo-Suk a reuşit să cloneze 8 coioţi, primul fiind născut în iunie 2011, transmite Mediafax.

După ce multe rămăşite de mamut au fost găsite în gheţarii siberieni, oamenii de ştiinţă vor să încerce clonarea masivului mamifer erbivor dispărut cu mii de ani în urmă de pe Terra. La acest proiect pe care Fundaţia Sooam îl va începe imediat ce ruşii vor oferi rămăşiţele de mamut, va mai lua parte si o echipa de oameni de ştiinţă de la Institutul genomului din Beijing, dar şi o echipă din Japonia cu care ruşii deja colaborau.

Un alt membru al fundaţiei Sooam, Hwang In-Sung, a declarat că „cea mai grea misiune va fi restaurarea celulelor de mamut”. Transferul nucleului – care conţine genomul complet al unui individ – din celulele somatice de mamut în ovule nefecundate de elefant şi lipsite de nucleu ar putea produce embrioni înzestraţi cu ADN de mamut, care vor fi apoi plasaţi în uterul unei femele de elefant. Cercetătorii se vor folosi de un elefant indian pentru transferul de celule somatice în nucleu. „Va fi o muncă extrem de dificilă, dar suntem încrezători că e o muncă realizabilă, pentru că institul nostru e bun când vine vorba de clonarea animalelor” a completat Hwang In-Sung.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS