Acasa Stiinta-ITStiinta Tetrahymena Thermophila – A fost descoperit secretul celor 7 sexe ale microorganismului

Tetrahymena Thermophila – A fost descoperit secretul celor 7 sexe ale microorganismului

scris de Laurentiu Banches
415 Afisari

O echipă internaţoonală de cercetători a reuşit să dezvăluie secretele structurii complexe a populaţiilor organismului microscopic Tetrahymena thermophila.

Tetrahymena Thermophila – A fost descoperit secretul celor 7 sexe ale microorganismului (Foto: todayifoundout.com)

Oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice genele care determină împărţirea pe sexe a protozoarului  Tetrahymena thermophila, dezvăluind totodată procesul neobişnuit de rearanjare a fragmentelor de ADN, necesar pentru determinarea diferenţelor între sexe. Descoperirea are implicaţii importante şi pentru sănătatea umană, întrucât în diverse aspecte, de la transplantul de ţesuturi la cancer, inclusiv aşa-numita alorecunoaştere – capacitatea organismului de a distinge propriile sale ţesuturi de cele străine, proces care reprezintă prima linie de apărare imunitară împotriva infecţiilor. Prin acest studiu, au arătat că la acest organism unicelular şi multisexuat, sexul descendenţilor este determinat la întâmplare, printr-o serie de recombinări genomice, prin asamblarea unor fragmente de ADN pentru a genera, la o anumită pereche de gene (implicată în determinarea sexului celulei), o  structură ce variază de la un sex la altul.

Tetrahymena thermophila aparţine unui grup de prozoare numite ciliate, care prezintă particularitatea  de a avea două nuclee: un micronucleu sau „nucleu germinal” şi un macronucleu sau „nucleul somatic”. Informaţia genetică necesară pentru formarea celulelor-fiice este stocată în nucleul germinal (echivalent cu ovarele sau testiculele la om), în timp ce transcrierea genelor (copierea lor din ADN în ARN, în vederea decodificării ulterioare a informaţiei genetice, pentru sinteza proteinelor) are loc în nucleul somatic. Ciliataele se pot reproduce atât asexuat, cât şi sexuat, iar la  Tetrahymena thermophila reproducerea sexuaită este un proces complex şi interesant, ca urmare a existenţei atâtor sexe. Sexul descendenţilor este determinat în cursul împerecherii, când fecundarea duce la formarea a noi nuclee germinale şi somatice, „fabricate” cu ajutorul  materialului genetic provenit de la nucleele germinale ale ambilor părinţi.

Autorii studiului au utilizat un tip special de protozoare  Tetrahymena thermophila, mutante, care au doar 6 sexe în loc de 7. Ei au constatat că nucleul germinal conţine un set de perechi de gene (legate de determinarea sexului) incomplete, dar cu organizare similară – câte una pentru fiecare sex. În nucleul somatic nou format, este asamblată o singură pereche de gene, prin completarea uneia dintre perechile incomplete şi degradarea celorlalte cinci. În acest fel, fiecare celulă rămâne cu o singură pereche de gene pentru detreminarea sexului. Sexele părinţilor nu au nicio influenţă asupra sexului descendenţilor, mecanismul determinării sexelor la urmaşi se bazează numai pe hazard, ca la jocurile de noroc.

Înţelegând acest proces la Tetrahymena thermophila, oamenii de ştiinţă ar putea afla informaţii aplicabile în medicină. Genomul de la Tetrahymena thermophila are aproximativ acelaşi număr de gene ca şi genomul uman, iar la multe dintre aceste gene se poate recunoaşte o structură similară cu cea a genelor de la om. De aceea,  Tetrahymena thermophila este utilizată în cercetările de biologie drept un aşa-numit organism model, pe care pot fi studiate probleme de biologie (importante şi pentru biologia umană) fără constrângerile implicate de cercetările pe oameni.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea California – Santa Barbara, Institutul de Hidrobiologie al Academiei Chineze de Ştiinţe şi Institutul J. Craig Venter din SUA, rezultatele fiind publicate în jurnalul PLOS Biology, potrivit descopera.ro.

16 comentarii

- – प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 27-03-2013 - 19:29

,,Sexele părinţilor nu au nicio influenţă asupra sexului descendenţilor, mecanismul determinării sexelor la urmaşi se bazează numai pe hazard, ca la jocurile de noroc.”
La inmultirea asexuata putea fi vorba de hazardul intamplarii.
La inmultirea sexuata combinarea intre cromozomii x si x . s-au x si y determina sexul ulterior
Informatiile despre dispunerea cromozomiala este inscrisa pe pliurile APARATULUI lui GOLGI , aflat in orisi ce celula.
Intradevar abordarea microbiologica a facut posibila explicarea oncogenezei si diferite cai de atac au facut posibile rezultate revolutionare in tratamentul anumitor forme de cancer .
Mai exista un microrganism care i-si schimbul la intervale regulate sexul si nu moare niciodata , evitand astfel o inscriptionare valabila la toate vietatile…

un crestin 28-03-2013 - 01:52

Ei, la microorganismul acela care-si schimba la intervale regulate sexul s-au gandit cei din Oregon cand au infiintat la cel mai mare liceu din Portland 6 toalete pentru cel de al trilea sex.

vezi
:Portland’s largest public high school has repurposed six bathrooms for “third gender” students, or those who identify as transgender

salut 28-03-2013 - 02:59

Un stat frumos, natura salbatica, pescuit, camping sauvage, dar…
…prea multi tampiti de genul lui Jan Dinu s-au adunat acolo.

jan dinu 28-03-2013 - 04:38

Ba ,TU nu ai aripi sa zbori nici pina in Ferentari .
Te duce VAN gelius cu coviltiru mecanizat!
JD-USA

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 28-03-2013 - 17:06

Cer intelegere pentru traducerea mecanicistica a textului din engleza,stirea a parvenit de cca. 40minute:
MEDICAMENT in domeniul, cancer ucide fiecare tip de tumora: Studiu

Joi douăzeci și opt-03-2013 10:11

Partajează:

0
in
Share

Stanford University au descoperit oamenii de stiinta un singur medicament, care a ucis sau a scăzut în fiecare tip de tumoare cancer a fost folosită împotriva – o nouă armă anti-cancer care unii au descris ca un fel de medical Sfântul Graal.
Blocurile de medicamente, o proteina produsa in cantitati mari de celule canceroase – numit CD47 – care pastreaza sistemul imunitar al organismului la lupta impotriva tumorilor. Prin închiderea producției CD47, de droguri de anticorpi noua lasă în mod eficient celulele canceroase vulnerabile la bodys propriile mecanisme de aparare naturale.
Testele pe medicament a constatat că acesta a distrus mai multe tipuri de celule canceroase umane transplantate la soareci – inclusiv de san, ovar, colon, vezica urinara, creier, ficat, prostata si tumori – prin stimularea sistemelor de rozătoare imunitar pentru a distruge celulele canceroase.
„Am aratat ca, chiar dupa ce tumora a luat așteptare, anticorpi poate vindeca fie tumora sau încetini creșterea și pentru a preveni metastaza”, a declarat biologul Irving Weissman, de la Universitatea Stanford Scoala de Medicina, într-un interviu cu revista de știință.
Cercetarea, publicata in aceasta saptamana in Proceedings al Academiei Nationale de Stiinte, ar putea duce la studiile clinice la pacienți cu cancer cât mai devreme anul viitor, potrivit unui Stanford Scoala de Medicina declarații postate pe site-ul său.
Cercetare noi este un rezultat al Weissman de studii precedente efectuate ca celulele leucemice găsite în produc niveluri mai ridicate de CD47 decat celulele sanatoase, Revista de știință au raportat. În ultimii ani, Weissman si colegii sai au descoperit ca blocarea CD47 cu un anticorp vindecat unele cazuri de limfom si leucemie la soareci prin stimularea sistemului imunitar pentru a vedea celulele canceroase ca invadatori.
Dar noi cercetari merge mai departe, sugerând CD47 nu este doar important împotriva leucemii si limfoame, dar atacă orice tip de tumora testate până în prezent, a spus Weissman.
Studiul a fost finantat, in parte, printr-o bursa de 20 de milioane de Institutul din California pentru regenerative Medicina pentru studii umane.

© 2013 Thomson / Reuters. Toate drepturile rezervate.

Read Latest Breaking News from Newsmax.com http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&ei=TVlUUe2xJo_MsgaMioHAAw&hl=ro&prev=/search%3Fq%3DCancer-Drug-Kills-Every-Kind-of-Tumor-Study.%26hl%3Dro%26client%3Dopera%26hs%3DFHa%26channel%3Dsuggest&rurl=translate.google.ro&sl=en&u=http://www.newsmaxhealth.com/Health-News/Cancer-Drug-Kills-Every-Kind-of-Tumor-Study/2013/03/28/id/496736&usg=ALkJrhgqAjr2eaXZTHl2S0G1DNTSJM7-tw#ixzz2OqY58QtE
Alert: What Is Your Risk for a Heart Attack? Find Out Now

jan dinu 28-03-2013 - 04:25

EU cred ca pornirea a facut-o Domnul cu sex mascul apoi
restul se poate afla din Biblie.shi orice alta teorie care
nu reflecta puterea secreta shi unilaterala a creatotului unicul determinant al reproducerii …shi nu altcineva poate „explica ‘ miracolul vietii shi perpetuarea ei . Acesti „oamenii de stiintza ” ofera dar iluzii ca ei sunt – alfa shi omega – in directia aceasta dar in fapt nu sunt in stare de cele
mai multe ori in rezolvarea cu explicatii a atitor „fenonene simple „din
jurul lor . EU sunt multumit ca Domnul ne-a dat – femeia – spre a ne bucura shi inmultii pina la sfirsitul lumii …Laboratoruul ala din Santa Barbara care
o cunosc ca in palma este ocupat doar de – homosexuali shi lezbiene …sirene ! Teoria lor este special adusa la cunostintza publicului
tocmai acum cind Curtea Suprema hotatraste ori nu aprobarea casatoriei intre aceleashi sexe …fara putere de reproductie ….shii deci condamati la instinctie ..!
JD-USA ( biolog – astrolog )

jan dinu 28-03-2013 - 04:34

–estinctie –
Corect .
JD-USA

salut 28-03-2013 - 13:00

eXtinctie, analfabetule, eXtinctie.

Te-ai corectat eXact ca ala ce s-a dus la primarie sa-si schimbe numele, „ca e urat”.
– Cum te cheama? intreaba primarul
-KKT Vasile.
-Mda, e un nume cam urat. In ce vrei sa-l schimbam?
-Intr-unul frumos. KKT Ion.

jan dinu 28-03-2013 - 19:01

ANUNT : pentru viitor
Nu dau nicio garantie cind scriu aici , a exactitatii shi corectitudinii
gramaticale mai ales daca postez dupa miezul noptii – pacifice!
Cu intelegere de la voi
JD-USA (americanul )

urbos 28-03-2013 - 13:04

Doamne, ce redus mintal.

digital 28-03-2013 - 13:38

lu ăsta i-a făcut parpagel,operație pe creier!ori a uitat să-i închidă boașca ori nu i-a găsit substanța,cretinului!
doi țighani imbecili,ce să le ceri!

Antibasistul 28-03-2013 - 17:12

Parpațiganu-i EVREU, PENTRU CA RASPUNDE DOAR la criticile impotriva evreilor NU A CELOR IMPOTRIVA țiganilor!

jan dinu 28-03-2013 - 18:01

Sunteti cei mai damnati in EUROPA …
locul vostru e undeva in Kandahar …
– Pecenegi – Cumani – rasa de tilhari ..
ce vreti sa fiti latini – romani !!
JD-USA

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 28-03-2013 - 14:06

<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
….Haolles-Baolles, J a n n e M o o,BAKTALLO!
….u ieshith r u ma n ni, la ciordeala, iarra, mankatzhiass !
….u crehzut ca si t r e p a n a t z i a la calota, este trepanoma
….u shi day la jjhula !,mda luhstruiuu la karbassan, akt zegzual,
…ushi De menthu swe kabbhulipzeste peacilea ,mai dazschidem
…ushi bourbonnu !
BaktaLLO JanneMOO la shukarrha hyspanica sa le moarra putzulika !

jan dinu 28-03-2013 - 18:22

Magraonule ….stii bine ca in Europa civilizata nu ai loc .
Vezi ce spun toti despre tine …shi din neamu din care faci parte !
JD-USA

jan dinu 28-03-2013 - 18:50

Asteapta vara …shi sa duci pe git-povara – !…-:)))
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS