Acasa Stiinta-ITStiinta Tratament dentar din Antichitate – soluţiile egiptenilor de a scăpa de durere

Tratament dentar din Antichitate – soluţiile egiptenilor de a scăpa de durere

scris de Laurentiu Banches
378 Afisari

După o scanare cu tomograful a unui cap al unei mumii egiptenie cercetătorii au descoperit probleme dentare dintre cele mai grave tratate într-un mod inedit.

Tratament dentar în Antichitate – soluţiile egiptenilor de a scăpa de durere (foto:dailymail.co.uk)

Oamenii de ştiinţă care au supus unei tomografii capul mumiei vechi de peste 2100 de ani au fost rămaşi surprinşi să descopere infecţia sinusurilor cauzată de carii, dar şi faptul că acestea erau acoperite cu bucăţi de in, menite să diminueze durerea. Cel mai probabil, bucata de material fusese întâi umezită prin substanţe medicinale precum sucul de smochine sau uleiul de cidru în speranţa că aceasta va acţiona ca o barieră protectoară care să prevină bucăţile de mâncare să ajungă la care şi totodată, graţie acestor substanţe să reducă durerea.

Cercetătorii au anunţat, potrivit dailymail.co.uk, că aceasta este prima dovadă de astfel de tratament dentar din Egiptul antic. Cu toate acestea, existau deja dovezi că în Egiptul antic ar fi existat dentişti încă din perioada construirii Piramidelor, însă fără să fi fost găsite detalii despre cât de avansate erau tratamentele dentare.

Iniţial bucata de material din dinţii mumiei în cauză fusese descoperită la jumătate anilor 90’, dar rezoluţia scanării de atunci nu permitea o analiză completă, astfel că noua tomografie realiză cu un tomograf cu o rezoluţie de 6 ori mai bună a permis aflarea acestor noi informaţii. Numele mumiei este necunoscut, însă se ştie că aceasta aparţine unui egiptean ce avea în jur de 20-30 de ani când a murit şi a fost mumifiat.

1 comentariu

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 11-10-2012 - 13:47

VEȘTI BUNE pentru femeile cu cancer la sân. O TEHNICĂ-MINUNE le scutește de extirparea ganglionilor

Autor: Cristina Lica

Un spital privat introduce, în premieră, în România, o tehnică pentru depistarea ganglionilor axilari, în cazul femeilor diagnosticate cu cancer la sân în fază incipientă.

Astfel, pacientele pot fi scutite de extirparea ganglionilor, o procedură invazivă care poate fi urmată de complicații la nivelul brațului. Tehnica ganglionului sentinelă folosește substanțe radioactive care se injectează în jurul tumoriiși are rolul de a identifica metastazele în ganglionii din jurul acesteia.

„De-a lungul anilor de experienţă, am observat că în cazul cancerelor de sân în care se practicau intervenţii radicale, nu toţi ganglionii erau invadaţi tumoral. Astfel, extirparea tuturor grupelor ganglionare era o manevră care se impunea în lipsa unei alte soluţii, însă era excesivă şi invazivă în acelaşi timp. Sunt bucuros că avem şansa să efectuăm tehnica ganglionului santinelă, de rutină“ a declarat dr. Gabriel Cristian Viişoreanu, medic specialist ecografie intervenţională la MedLife Griviţa.

Studii recente au arătat că în 70-80% dintre cazurile de cancer mamar, ganglionii axilari sunt sănătoşi, iar extirparea lor este inutilă. Reacțiile adverse după limfadenectomie sunt severe: edem, durere cronică persistentă, tulburări de sensibilitate, unele dintre acestea manifestindu-se toată viața.

Statisticile arată că anul trecut 6.000 de românce au fost diagnosticate cu cancer de sân. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, 90% dintre femei au aflat despre boală într-o formă avansată, ceea ce scade dramatic şansele de supravieţuire. În schimb, rata de supravieţuire în situaţia descoperirii din timp a cancerului de sân în stadii incipiente este de 98%”…..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS