Acasa Top SecretArmata Faliment a la grec. Grecia cumpără fregate din banii UE

Faliment a la grec. Grecia cumpără fregate din banii UE

scris de M.A.
695 Afisari

În pragul falimentului, Grecia vrea să cumpere patru fregate franceze în valoare de peste un miliard de euro. Ştirea bombă vine la scurt timp după ce presa spaniolă dezvăluise că Atena intenţiona să cumpere şi 400 de tancuri americane.

Fregata FREMM (businessinsider.com)

Fregata FREMM (foto: businessinsider.com)

Der Spiegel scrie în ediţia online de luni despre intenţia autorităţilor din Franţa de a vinde două până la patru nave de război ultramoderne Greciei, la o valoare de 300 de milioane de euro bucata, transmite zf.ro. Conform contractului, Grecia are dreptul să le folosească gratuit în primii cinci ani, după care va achita preţul de discount de 300 de milioane de euro.

Potrivit businessinsider.com, fregatele care fac obiectul contractului sunt nave nedetectabile de radar, construite de compania franceză de stat DCNS. Fregatele au nume de cod FREMM şi au fost concepute de o echipă franco-italiană. FREMM nu este detectabilă de radar, are o lungime de circa 150 de metri, cântăreşte 6.000 de tone şi are o autonomie de circa 7.000 de mile nautice. Există trei versiuni: anti-submarin, anti-aeriană şi pentru misiuni generale. Iniţial, Grecia comandase în 2009 şase fregate.

Acordul a fost aspru criticat de rivalii germani de la ThyssenKrupp, care au concurat în ultimii ani cu partea franceză pentru adjudecarea contractului. Un director de la compania din Germania a trimis o scrisoare executivului în care reclama faptul că achiziţia de ambarcaţiuni franceze va fi finanţată practic de contribuabilii germani, deoarce Grecia, dependentă acum de ajutorul financiar al UE, va fi nevoită să-şi restructureze datoria.

Pe 7 octombrie, ziarul spaniol La Razon publica ştirea că Grecia a bătut deja palma cu Washingtonul pentru achiziţia a nu mai puţin de 400 de tancuri M1 Abrams second-hand.

3 comentarii

TOM Cc 18-10-2011 - 08:21

Pai daca erau prevazute in planul anual de cheltuieli trebuiau cumparate !Chit ca nu mai au bani de pensii si salarii la bugetari !

remi 18-10-2011 - 08:59

Las” sa cumpere,ce nu e bine,ca banii ai da peste 5 ani….Sa luam si noi vreo 2 bucati daca ne tine buzunarul….Si daca nemtii sunt cel mai mare contributor la bugetul UE ,ce?Vor sa conduca iar Europa ca pe vremea lui Hitle r?Toata ziua apar pe tel;eviziuni diversi germani care zbiara ca sunt creditorii Greciei….FALS !! Intreaga UE e creditorul Greciei.Si Finlanda si Portugalia si Malta si….27 de tari.Nu doar cei din zona euro cum se spune uneori.Adica cele 15 state.Si chiar si asa sunt 15 ,nu doar Germania.
Grecia e la marginea Europei ,si mai important,la marginea crestinatatii.Trebuie sa aibe o armata performanta ca apara granita Europei in sud est !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS