Acasa InternationalExterne UPDATE Cutremur de 8,9 grade Richter în Japonia. Tsunami devastator!

UPDATE Cutremur de 8,9 grade Richter în Japonia. Tsunami devastator!

scris de Ziua Veche
427 Afisari

Update ora 21.46 – Autoritățile japoneze vor elibera în atmosferă vapori radioactivi pentru a preveni explozia unei centrale nucleare după ce sistemul de răcire al acesteia s-a stricat în urma cutremurului.

Agenția de securitate nucleară a Japoniei a anunțat că presiunea în interiorul reactorului Fukushima nr.1 a urcat până la 1.5 ori nivelul normal. Pentru a reduce presiunea, vor fi eliberați vaporii radioactivi.

Oficialii au declarat că elementele radioactive din vapori nu vor afecta mediul ambiant, nici sănătatea oamenilor.

Până în prezent, autoritățile au declarat că nu există scurgeri de radiații de la instalația din Onahama, circa 300 km nord de Tokyo. Dar în jur de 2800 de localnici pe o rază de 3 km de centrală au fost evacuați.


UPDATE ora 19.48- De la producerea seismului devastator şi până la ora 19,50 (ora României), pe coasta de nord-est a Japoniei s-au mai înregistrat 85 de cutremure cu intensitatea mai mare de 5 grade pe scara Richter

Update 18.05.

Un baraj a cedat în prefectura Fukushima şi numeroase case au fost luate de ape, relatează agenţia Kyodo.

Update 17.25

În jur de 88.000 de oameni sunt daţi dispăruţi, conform agenţiei Kyodo, iar în jur de 300 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului devastator şi a valurilor mari care au lovit coastele Japoniei vineri dimineaţă.

Update 16.25



Coastele Japoniei răvăşite de tsunami

Foto: Daily Mail




Un tren de pasageri, care are la bord un număr necunoscut de persoane, a fost dat dispărut în urma unui val seismic generat de cutremurul cu magnitudinea de 8,9 produs vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei.

Trenul companiei East Japan Railway Co. circula în apropierea gării Nobiru, pe linia Senseki, care face legătura între oraşele Sendai şi Ishinomaki, când a fost semnalat un val cu înălţimea de zece metri.

UPDATE 16.20




Japonia între apă şi foc

Foto: Daily Mail




O puternică explozie a avut loc într-un complex petrochimic, lângă oraşul Sendai, din nord-estul Japoniei, la câteva ore după violentul cutremur care a devastat această regiune din Japonia, a anunţat vineri presa, citând poliţia.

Deflagraţia a avut loc la uzina din Shiogama, un mic orăşel situat lângă metropola Sendai. În imaginile transmise de posturile de televiziune, flăcări gigantice devastau complexul petrochimic.

UPDATE 15.45

Între două şi trei sute de cadavre au fost găsite vineri pe o plajă din Sendai, în prefectura nord-estică Miyagi, în urma tsunami declanşat de seismul violent produs în regiune, a anunţat agenţia de presă Jiji.

UPDATE 14.25

Premierul japonez Naoto Kan a decretat stare de urgenţă în sectorul energiei nucleare din din cauza unei defecţiuni la sistemul de răcire al unei centrale nucleare.

Iadul pe pământPremierul şi-a anunţat decizia şi autorităţile nipone urmează să aplice imediat măsurile pentru ajutor de urgenţă, informează Agerpres. Populaţia din apropierea centralelor nucleare nu trebuie să ia măsuri speciale, a precizat secretarul şef al cabinetului japonez Yukio Edano, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit unui nou bilanţ provizoriu, 40 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului de 8,9 grade care a lovit vineri coasta de nord-est a Japoniei.







Imagini de coşmar

Un vas este prins într-un uriaş vârtej care se îndreaptă spre portul Oarai. Foto: Daily Mail







Un vapor cu aproximativ 100 de persoane la bord a fost luat de tsunami în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, în prefectura Miyagi, a anunţat presa niponă, fără să ofere detalii despre soarta pasagerilor, anunţă Reuters.

UPDATE 12.35

– Tsunami de 10 metri format în urma cutremurului cu cea mai mare intensitate înregistrat vreodată în Japonia a măturat totul în cale- case, maşini, bărci, terenuri agricole, au informat surse din mass-media şi martori, citaţi de Reuters si Agerpres. Televiziunile locale au prezentat imagini cu valul imens de apă care purta maşini, resturi ale clădirilor şi chiar imobile în flăcări în zona de coastă lângă oraşul Sendai, unde locuiesc un milion de persoane.









Tsunami in Japonia (foto novafm.com.au)

Tsunami in Japonia (foto novafm.com.au)









– După avertismentele de tsunami lansate pentru practic toate coastele Pacificului, inclusiv cele ale Australiei şi Americii de Sud, autorităţile ruse din Insula Sahalin şi din teritoriile învecinate au evacuat circa 11.000 de locuitori din zonele de coastă, relatează Associated Press. Oficiali regionali din cadrul serviciilor pentru situaţii de urgenţă au afirmat că tsunamiul ar putea lovi mai multe sate din Sahalin.De asemenea, Filipine a ordonat evacuarea a mii de cetăţeni de pe coasta de nord-est a ţării. Potrivit Institutului de Vulcanologie şi Seismologie (Philvolcs), valul uriaş urma să atingă litoralul din estul insulei Luzon între orele 17.00 şi 19.00 locale (9.00-11.00 GMT). Autorităţile din Taiwan şi statul american Hawaii au ordonat şi ele locuitorilor de pe coasta Pacificului să părăsească zona şi să se adăpostească în locuri mai sigure, după alerta de tsunami emisă ca urmare a seismului din Japonia.

UPDATE 12.30

Un bilanţ de 26 de morţi a fost stabilit de presa niponă, la circa patru ore de la puternicul seism, cu magnitudinea de 8,9 grade, care s-a produs în largul coastelor nord-estice ale Japoniei, relatează AFP.

cutremur japonia foto-agerpres.roUPDATE 12.00

Cutremurul violent cu magnitudinea de 8,9 grade înregistrat vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei a provocat „pagube considerabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, citat de AFP.

Guvernul face tot posibilul pentru a coordona operaţiunile de salvare „pornind de la ipoteza că acest cutremur a provocat pagube considerabile”, a afirmat Yukio Edano.

UPDATE 11.20

Până în momentul de faţă nu există semnalate victime sau persoane aflate în dificultate în rândul cetăţenilor români din Japonia în urma cutremurului produs vineri în nord-estul acestei ţări, potrivit informaţiilor transmise de Ambasada României la Tokyo, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea, informează Agerpres.

„Ambasada României este în contact cu autorităţile japoneze, iar în cazul în care se vor semnala astfel de cazuri, se va acţiona prompt şi se va oferi asistenţa consulară specifică”, a menţionat sursa citată.

Totodată, oficialul MAE a arătat că Ambasada României din Japonia menţine legătura şi cu cetăţenii români aflaţi în această ţară, însă acest demers este îngreunat de faptul că în zona de nord-est, afectată de puternicul seism, liniile telefonice şi de Internet sunt încă nefuncţionale.

De asemenea, misiunea diplomatică a României nu poate cunoaşte numărul şi adresele cetăţenilor români aflaţi în zona expusă cutremurului, deoarece nu există obligaţia semnalării prezenţei acestor cetăţeni într-un registru cu datele acestora, reacţia în situaţie de criză fiind dificilă, la fel cum s-a întâmplat şi în Libia, a mai evidenţiat oficialul MAE.

UPDATE 10.20

– Cutremurul cu magnitudinea de 8,9, potrivit institutului american de geofizică USGS, s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi. Japonia şi-a trimis navele aparţinând forţelor navale de autoapărare (FAD) către zona Miyagi. Guvernatorul prefecturii Miyagi a cerut Guvernului central trimiterea forţelor armate terestre, potrivit aceleiaşi surse. Ministerul Apărării a ordonat ca opt avioane de vânătoare să decoleze pentru a evalua amploarea pagubelor.

– Cel mai afectat oraş până în acest moment este Onahama, unde valuri dez ece metri au luat case şi maşini. Un val seismic de 10 metri a lovit oraşul port Sendai, capitala prefecturii Myiagi, cea mai apropiată de epicentrul seismului de vineri. Apele au măturat totul în cale chiar şi clădiri aflate în flăcări după cutremur. Potrivit imaginilor transmise de CNN, un torent de noroi şi rămăşite de clădiri, maşini, vegetaţie înaintează spre interiorul insulei, transmite Realitatea TV.

– Un alt val uriaş se îndreaptă către coastele japoneze. Pista aeroportului din Sendai a fost acoperită de tsunami, iar televiziunile transmit imagini cu oameni care s-au urcat pe acoperisul principalei clădiri a aeroportului, care este înconjurată de ape. La suprafaţă nu se zăresc decât câteva maşini din ceea ce probabil a fost parcarea aeroportului. De asemenea, aeroportul internaţional Narita din capitală a fost închis temporar, iar oamenilor li s-a cerut să evacueze terminalele. Un combinat a luat foc, iar cinci centrale nucleare au fost închise.

– Coasta pacifică a prefecturilor Miyagi, Aomori, Fukushima, Ibaraki, Iwate, Chiba, precum şi în micul arhipelag Izu vor fi uternic afectate. Oamenii sunt pregătiţi să părăsească zona.

– O alertă de tsunami a fost emisă pentru Japonia, Rusia, Insulele Mariane, Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii, transmite Mediafax. În Filipine, unde estul arhipelagului este ameninţat de un tsunami, nu a fost emis niciun ordin de evacuare, dar locuitorii din zonele de coastă au fost plasaţi în alertă „în aşteptarea unor noi instrucţiuni”, a declarat Renato Solidum, şeful agenţiei de seismologie din Filipine, într-un mesaj difuzat la radio în toată ţara.

– O alertă de tsunami a fost emisă vineri şi pentru arhipelagul rus Kurile, potrivit unei purtătoare de cuvânt a departamentului local al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă. Această alertă se referă la tot arhipelagul Kurile, inclusiv cele patru insule din Kurilele de Sud, disputate de Rusia şi Japonia, a declarat această purtătoare de cuvânt, Ekaterina Potvorova. „Populaţia este în curs de evacuare”, a precizat ea. Potrivit aceleiaşi surse, alerta de tsunami nu se referă la insula Sahalin, mult mai întinsă şi mai populată.

– O replică puternică a cutremurului cu magnitudinea de 8,9 grade din nord-estul Japoniei s-a produs vineri la ora 15.20 (08.20 ora României) şi a fost resimţită la Tokyo.

– Şase incendii au fost semnalate la Tokyo în urma cutremurului puternic produs în nord-estul ţării, a anunţat agenţia de presă Jiji.

– Acoperişul unei clădiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenţi participau la o ceremonie de înmânare a diplomelor, s-a prăbuşit, provocând rănirea mai multor persoane, potrivit pompierilor şi medicilor.

– Transporturile aeriene, feroviare şi rutiere, oprite în apropiere de Tokyo şi în nord-estul Japoniei. Traficul aerian a fost oprit în marele aeroport din arhipelag, la Narita (regiunea Tokyo), unde serviciile aeroportuare verificau starea pistelor.  Trenurile expres Shinkansen au fost imediat oprite în întreaga zonă de nord-est a arhipelagului şi autostrăzile din regiunea Tokyo au fost închise la câteva minute după cutremur.

– Japonia şi-a trimis navele aparţinând forţelor navale de autoapărare (FAD) către zona Miyagi.

– În capitala Tokyo, situată la 380 de kilometri distanţă, cutremurul a fost puternic resimţit timp de cel puţin două minute, iar majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi.


Un puternic seism cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter a zguduit vineri dimineaţă coasta de nord-est a Japoniei şi a fost emisă o alertă privind riscul producerii de tsunami, a informat Agenţia meteorologică din Japonia, potrivit Agerpres.

Epicentrul seismului a fost situat în Oceanul Pacific la 130 kilometri de peninsula Ojika, la o adâncime de zece kilometri, în aceeaşi zonă în care acum două zile s-a produs un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter care nu a provocat pagube, potrivit aceleiaşi surse. Cutremurul a fost urmat de o replică de 7,4 grade Richter, iar autorităţile din Japonia au emis o alertă de tsunami.

Un tsunami de 10 metri a fost observat în portul Sendai, nord-estul Japoniei, după cutremurul extrem de puternic, cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara momentului, care a lovit coasta de est a ţării, informează Kyodo. Agenţia EFE precizează că televiziunea locală japoneză a prezentat imagini cu valul imens de apă care mătură maşini şi a ajuns în zona clădirilor.

Televiziunea publică a arătat flăcări şi fum de la o clădire din Odaiba, o suburbie a Tokio, iar trenurile de mare viteză spre nordul ţării au fost oprite. Imaginile difuzate de televiziune au arătat bărci, maşini şi camioane aflate în apă după ce un mic tsunami a lovit oraşul Kamaichi, în nordul Japoniei. ‘A fost probabil cel mai puternic seism pe care l-am simţit de când am venit în Japonia, în urmă cu peste 20 de ani’, a afirmat corespondentul Reuters Linda Sieg.

34 comentarii

Didos 11-03-2011 - 09:02

Ciudat ! In Romania un asemenea cutremur ar barbieri o jumatate de Bucuresti, ca sa nu mai vorbesc de restul tarii. Sa nu ne speriem,caci in mod sigur guvernantii ne vor da cosciuge gratis.

obelix 11-03-2011 - 09:12

Sa inteleg de aici ca aveau dreptate aia care ziceau ca „superluna” o sa aiba efecte devastatoare.
Vad l-au revizuit la 8,9
http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eqinthenews/2011/usc0001xgp/

jan dinu 11-03-2011 - 09:46

Compasiune pentru poporul harnic japonez !
Sper ca daunele sa nu fie catastrofale !
JD-USA

tanase marian 11-03-2011 - 19:46

excelentele voastre sa va relatez o faza si a vietii mele,.astfel ,.aveam o cunostinta buna ce locuia an bloculbrezoiani cazut la cutremurul din 1977 locuia la etajul sapte ,la seism a ramas suspe cladire pe ruinele acesteia,…………….. dar a scapat cu viata,….. ami amintesc imaginile cladirii post seism cand atarnau cadavre agatate de fiare contorsionate,,dumnezeu sa i odihneasca,,………… datorita regimului comunist hraparet si inuman,. doamna dodi a primit o casa noua antr un bloc situat an zona tineretului,………………m am dus la dansa sa i daruiesc o geanta cu carti pentru biblioteca ei disparuta,am asteptat o an fata blocului sa intre an cladire,.a venit s a oprit pe loc s a anclinat si s a anchinat,………….. era omagiul ei an fata creatorului si a noii sale locuinte,…………….. sa reamintesc doar ca actualmente sunt o imensitate de bolnavi psihic care fiind bogati si fara de dumnezeu aduc an fata camerelor de imagine an media invective infecte cuvine cu un analt bagaj de ancarcatura negativa care foarte curand vor actiona ampotriva lor ca si an plan colectiv,…,……………biserica ar trebui sa faca o educatie pe masura demna de acest subiect,.multumesc domnilor administratori de site pentru permisivitate,……….. cu respect sa traiti,…….

tanase marian 11-03-2011 - 19:53

excelentele voastre cer scuze pentru scrisul dificil ,,nu agramat,, am disfunctii serioase neuronale datorate unui accident vascular suferit acum sase ani si la care am fost refuzat a fi ajutat iar un colonel dr. de la spitalul m. i. gasit beat ancabinet mi a spus,,ala daca are creeerul inflamat vine alta data,,………………….. foarte recent un derbedeu medic la fundeni m a dat afara an strada cand i am raportat drama de la spitalul m. i. ,nu pot sa merg anca cursiv, mi se fura 70 de roni la ,,c. a. c. ,, si nu mise da nici o atentie,,.ancotro ne andreptam excxelenta voastra domnule patriarh al biserici crestine romane,……….cu respect sa traiti,.m. m. an rezerva tanase marian de la s. t. s. ,………………

digital 11-03-2011 - 22:13

daunele sunt incredibile!
cred ca vor fi zeci de mii de victime.
Dumnezeu sa-i ajute pe cei ramasi in viata!!

mardache 11-03-2011 - 22:59

In atentia lui Hu Ciu!!!!
Si de nenorocirea asta sunt vinovati tot evreii.
Moise evreul s-a razbunat pe lumea asta…..
hahahahahaha

Huhu Ciu 12-03-2011 - 00:40

Da ba retardarule Mardache, mi-e mila de voi evreii, in Iad sfirsiti NEGRESIT!

Timotei 12-03-2011 - 07:16

CATRE BANDITUL SCAMATOR HUHU!!! Sugi o babana babana cu oua cu blana balana, dar ii tragi pielita la loc si dupa un timp e ca noua.

Timotei 12-03-2011 - 07:20

Si sa mai stii Huhule huhulat pana la maduva, ca tampitii nu au dreptul sa supravietuiasca in dauna oamenilor normali, deci nu poti sa te prelevezi de aceasta, doar daca ….

Huhu Ciu 12-03-2011 - 08:13

Timotei=Mardache=Spiridon….e o jigodie de evreu cu multe nickuri ce face de rusine evreimea si pe dumnezeul lor iahve, si se mai mira jidovimea ca-s uriti in toata lumea!

Huhu Ciu 12-03-2011 - 08:19

Timotei-Mardache-Spiridon-Radulescu… esti o jigodie la fel de mare ca nebunul-evreu-dictator M. Gaddafi, ptiu!

Timotei 13-03-2011 - 01:26

e bine sa scuipi si in scoica matii, ca e frig si zloata in parcari si turcii sunt grabiti, o cam zgaraie saraca

Huhu Ciu 12-03-2011 - 08:07

Sa se interzica constructia de centrale nucleare in zonele seismice din lume!

roy 12-03-2011 - 09:58

Ca pruncii nostri sa nu zaca
Cerem o cresa sa se faca!

(Ilf si Petrov, in traducerea lui Tudor Musatescu)

Huhu Ciu 12-03-2011 - 08:20

Sa le dea Dumnezeu bine japonezilor ramasi in viata!

Timotei 13-03-2011 - 01:24

da un harakiri in amintirea lor nu iti faci?

mardache 12-03-2011 - 11:17

Huhu Ciu,crapati-ar fierea,pe tot i ii scoti evrei daca au alt comportament si educatie decat cea pe care o ai tu.
Cert este ca esti un bolnav psihic,obsedat,antisemit,fascist,fost securist-comunist,idiot o pleava a societatii,un parazit periculos si mai adaug sa te duci sa te tratezi cu diagnosticul pe care ti l-au stabilit inca de mult doctorii dela spitalul unde lucrezi de „psihopatie cronica cu simptom de schizofrenie”.
Grabeste-te ca de altfle o sa-ti crape creierul si o sa fie prea tarziu!!!!???
NNici Dumnezeu nu o sa te ierte caci ai pacatuit prea mult ,putzi si esti si infectios.
Dumnezeu sa-i ocroteasca si sa-i ajute pe toti japonezii ,popor inteligent harnic si omenos!!!!!

george 12-03-2011 - 11:23

Lasa-l domnule Mardache pe chinez in plata domnului,il cunoastem cu totii,nu de azi si nu de ieri,este un inhibat psihic,irational si mereu canta aceasi melodie…..Dumnezeu sa-l ierte…..daca o mai apuca……
Weekend placut fratilor!!

Huhu Ciu 12-03-2011 - 15:35

Mardache cretinache cu o suta de nickuri, faci poporul evreu de rusine, de ce nu poti sa fi si tu inteligent si cu bun simt ca, conationalul tau Roy?

roy 12-03-2011 - 20:51

Ma Huhu Ciu!!Eu sunt de acord cu ce a scris mardache.
Esti un anormal!

roy 12-03-2011 - 23:57

Asta nu am scris-o eu, ci unul care se da drept roy.

Huhu Ciu 13-03-2011 - 01:05

Pai ma Roy sper ca nu idiotul ala evreu cu multe nickuri a postat acum in numele tau, ca nu toti evreii sinteti abormali, daca si tu esti o higodie ca multi evrei sper ca mai sint si evrei de treaba

Faka Fuki 13-03-2011 - 01:09

De ce nu sugi tu una de rabin? poate faci pace…
Monika cum a facut?

Huhu Ciu 13-03-2011 - 01:11

Mda, acum am citit cu atentie postarea ta Roy, faci cinste ovreimii spre deosebire de multi nenorociti care o fac de rusine, la fel ca jigodiile pedeliste-securiste-comuniste-basiste-portocalii care fac de rusine Romania!

Faka Fuki 13-03-2011 - 01:12

sugi banana babana!

Huhu Ciu 13-03-2011 - 01:17

Il sug si pe Basescu dar pt ca sa cada PDL-ul.
Si de asemenea sug fiecare PDL-ist dar Basecu trebuie sa cada

Timotei 13-03-2011 - 01:20

Huhule scarbosul dracului!

Huhu Ciu 12-03-2011 - 15:38

Mardache cretinache, Dumnezeu sa-i ocroteasca pe toti japonezii dar pe tine sa te arunce unde ti-e locul, in fundul Iadului. Amin!

Timotei 13-03-2011 - 01:36

pe tine nu te doare prostia? sau iti faci clisme cu algocalmin la fiecare 30 de minute?

Timotei 12-03-2011 - 18:09

Huhule! Apropos de Japonia, bai la tine prostia e de 8,9 grade din maximum 5. Probabil din cauza ca gandesti cu betisoare.

Huhu Ciu 12-03-2011 - 19:45

Timoteiule tocmai pe tine te-ai descris acilea, hai pa cacanarule!

Faka Fuki 13-03-2011 - 01:11

8.9 grade numai?

Timotei 13-03-2011 - 01:22

Ei, sunt si io politicos, aparatele arata 89, dar e mai usor de acceptat 8,9

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS