Acasa Cultura-ReligieReligie Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Intrarea Maicii Domnului în Biserică

scris de Doru Dragomir
1.412 Afisari

Pentru crestinii ortodocsi este un eveniment duhovnicesc deosebit, este un moment de bucurie duhovniceasca, a carui semnificatie este rezumata in cuvintele condacului ” Preacurata biserica a Mantuitorului, camara cea de mult pret si Fecioara, sfintita vistierie a slavei lui Dumnezeu, astazi se aduca in casa Domnului, impreuna aducand darul Duhului lui Dumnezeu, pe care o lauda ingerii lui Dumnezeu”.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica

Intrarea Maicii Domnului in Biserica

Evangheliile canonice nu vorbesc despre acest eveniment, ci doar Evangheliile apocrife. Maria intra astazi in Templul sfant, dupa ce timp de 3 ani a fost crescuta de Ioachim si Ana ca pe un dar al lui Dumnezeu. Astazi ei ofera acest minunat dar, pe Maria, lui Dumnezeu, Care a raspuns rugaciunii lor plina de credinta si de nadejde. Aceasta sarbatoare este ziua in care Ioachim si Ana implinesc fagaduinta facuta fata de purtarea de grija a lui Dumnezeu. De la acesti minunati parinti invatam sa implinim promisiunile pe care le facem lui Dumnezeu, invatam sa iubim copiii, ca pe darurile lui Dumnezeu, invatam sa-i aducem pe copii la Dumnezeu, invatandu-i sa-L iubeasca pe Dumnezeu mai presus de orice, traind o viata smerita si placuta lui Dumnezeu. In acel moment la Templul din Ierusalim slujea arhiereul Zaharia. El a introdus-o pe Fecioara Maria in Sfanta Sfintelor la varsta de 3 ani, fiind data in grija batranelor de la Templu. Sf. Maria a stat in Templu 12 ani, crescand in virtute si intelepciune, in smerenie si dragoste, in credinta si rugaciune. Astefel ea devine theotokos, adica templu mai sfant decat cel din Ierusalim. In Templul din Ierusalim ea devine templu de sfintenie, ceea ce fiecare om este chemat sa devina de la Invierea Mantuitorului Hristos.

Sf. Maria traieste in Templu sub regimul Legii Vechiului Testament, dar ea va deveni curand Templul Domnului Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul. Prin ea se va face trecerea la Noul Testament, la Legea cea noua a iubirii. Dumnezeu va umple cu prezenta Sa aceasta aleasa intre toate celelalte fapturi. Lucrarea lui Dumnezeu de mantuire a oamenilor se implineste prin sfanta fecioara Maria, caci ea nu a cautat voia ei, ci voia lui Dumnezeu Cel Sfant. Sf. Maria este faptura cea mai curata spiritual si trupeste dupa Dumnezeu pe care Dumnezeu o alege pentru lucrarea de mantuire a lumii.Pe bolta din sfantul altar este pictata Maica Vietii deoarece aa stat in Sfanta Sfintelor, dupa ce parintii ei au adus-o la Templu pentru a o inchina lui Dumnezeu, loc unde intra pe atunci doar arhiereul o data pe an si tamaia.

Noi, venim la sfanta biserica in calitate de crestini nascuti duhovniceste prin Sfintele Taine, pentru a deveni biserici duhovnicesti, in care Dumnezeu sa poata locui. Toate grijile egoiste ale lumii cazute in pacat trebuie sa le lasam la intrarea in biserica pentru a simti prezenta lui Dumnezeu ca iubire si sfintenie si pentru a ne putea intalni cu El prin rugaciune spre a fi in comuniune de iubire si smerenie, asa cum a fost Maica Domnului cat a trait. Intram in biserica, sa ne intalnim spiritual cu Dumnezeu, sa primim puterea Lui pentru a incepe o viata noua, traita in sfintenie. Cine nu vine la biserica, nu vrea sa devina sfant, nu vrea sa se bucure de intalnirea cu Dumnezeu Cel Sfant, nu iubeste pe Dumnezeu si nu doreste sa simta experienta prezentei negraite a lui Dumnezeu in biserica locas de inchinare.

Noi ce simtim cand intram in sfanta biserica? Simtim cum Dumnezeu ne intampina cu iubirea Lui negraita si vesnica? Simtim sfintenia care ne invaluie prin prezenta minunata a lui Dumnezeu in toti sfintii din icoane? Simtim pacea si bucuria in urma intalnirii cu Dumnezeu prin rugaciune si iubire? In haine de sarbatoare , cu flori duhovnicesti in inima, cu fata plina de lumina iubirii curate sa mergem sa fim alaturi de Maica Domnului si de sfintii ingeri cei ce Il slujesc pe Dumnezeu.

Sa ne rugam Maicii Vietii sa ne ajute sa o urmam in sfintenie, infranandu-ne mintea, gura si simturile trupului de la pacat, spre a putea sa ne bucuram de fericirea vesnica in slava lui Dumnezeu. Sa venim cu bucurie la biserica, asa cum au venit si sfintii parinti la Templu, pentru a ne impartasi de darurile lui Dumnezeu, spre a invata ce minunata este jertfa din iubire si smerenie. Sa renuntam la egoism, ascultand de adevarul Evangheliei, spre a ne asculta si Dumnezeu pe noi atunci cand Ii cerem ajutorul.Dumnezeu ne ajuta si pe noi sa crestem duhovniceste in sfanta biserica prin Sfintele Taine, spre a deveni si noi temple ale iubirii duhovnicesti in care Dumnezeu este prezent.

Aceasta minunata sarbatoare ne invata sa ne aducem lui Dumnezeu jertfa tot ce avem mai bun si mai frumos, spre a ne putea bucura cu inima de intalnirea cu Dumnezeu in frumusetea dumnezeiasca din biserica Sa sfanta.Sa mergem si noi pe drumul sfinteniei, impreuna cu Fecioara Maria si sfintii ei parinti pentru a deveni oameni minunati si fericiti asemenea lor !

AMIN !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS