Acasa Cultura-ReligieCultura Mark Twain cenzurat de corectitudinea politică? Inacceptabil

Mark Twain cenzurat de corectitudinea politică? Inacceptabil

scris de Adrian Pătruscă
1 afisari

Doar 13% dintre americani sunt de acord cu cenzurarea lui Mark Twain, după canoanele corectitudinii politice, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii.

Americanii nu sunt de acord cu cenzurarea lui Mark Twain după canoanele corectitudinii politiceNoua ediţie a “Aventurilor lui Huckleberry Finn”, opera de căpetenie a lui Mark Twain, din care au fost scoase cuvintele “negru” şi “piele roşie”, deoarece au fost considerate rasiste conform preceptelor corectitudinii politice, nu a fost bine primită de cititorii americani, care consideră inacceptabilă asemenea cenzură, scrie The Guardian.

Editura NewSouthBook’s a scos de sub tipar, la începutul anului, o variantă a celebrului roman publicat prima dată în 1884, în care cuvântul “nigger”, folosit de Mark Twain de peste 200 de ori în carte a fost înlocuit cu “slave” (sclav). Nici cuvântul “injun” (piele roşie) nu a scăpat, el fiind înlocuit cu “indian”.

Un sondaj realizat de institutul Harris pe un eşantion de 2379 de americani arată că 77% “se opun” schimbărilor, iar 59% “se opun cu tărie” acestora. Conservatorii, moderaţii şi liberalii şi-au manifestat dezacordul în egală măsură. Albii sunt în proporţie de 80% împotriva cenzurii, hispanicii sunt 71% împotrivă. Până şi americanii de culoare sunt majoritar (63%) împotriva variantei cenzurate a lui Mark Twain.

NewSothBook’s a declarat că această ediţie este “o alternativă pentru profesorii care vor să o folosească în clasă, dar nu o pot face în variana originală din cauza presiunilor părinţilor sau conducerii şcolilor de a interzice cărţile”. Ceea ce demonstrează că, în fapt, Mark Twain era de multă vreme victima corectitudinii politice.

Aşa arată o carte cenzurată de corectitudinea politică

"Cuvântul cu N" de pe Narcissus - Clasicul Joseph Conrad măcelărit de corectitudinea politică

Anul trecut, corectitudinea politică a împins editura WordBridge Publishing să cenzureze de o manieră comică nuvela lui Joseph Conrad “Negrul de pe Narcis”, înlocuind cuvântul “nigger” din titlu şi din textul literar cu “n-word” (literal, cuvântul care începe cu “n” – sic!). Motivaţia este şi ea la fel de imbecilă: ca să evite ofensarea „sensibilităţilor moderne„.

În săptămâna în care American Library Association au dat publicităţii lista cu cărţile pe care americanii le-au dorit intezise în 2010 au dorit cel mai mult să le , sondajul Harris arată că dimpotrivă, majoritatea – 56% – cred că nici o carte nu ar trebui complet interzisă. Totuşi, 34% dintre americani consideră că nu ar trebui permis copiilor să împrumute cărţi cu vampiri din bibliotecile şcolare, în vreme ce 41% consideră că în bibliotecile din şcoli nu ar trebui să se găsească lucrări cu vrăjitorii.

Acelaşi sondaj relevă că 45% dintre intervievaţi cred că în bibliotecile şcolare nu ar trebuie să fie disponibile cărţi cu scene sexuale, 48% cărţi cu scene de violenţă, 62% cele cu limbaj explicit. În jur de un sfert apreciază că Tora, Talmudul şi Coranul nu ar trebui să se găsească pe rafturile bibliotecilor din şcoli, dar numai 11% sunt împotriva prezenţei Bibliei.

Sondajul Harris arată că persoanele mai în vârstă şi mai puţin educate sunt mai favorabile interzicerii unor cărţi. Afilierea politică creează şi ea diferenţe: 73% dintre liberali şi 60% dintre moderaţi sunt împotriva interzicerii oricărei cărţi, comparativ cu 41% dintre conservatori.

Acest sondaj, care arată că, în ciuda propagandei corectitudinii politice, americanii nu şi-au pierdut bunul simţ, vine pe fondul unui alt scandal: al elevei căreia conducerea unei şcoli i-a cerut să numească “ouăle de Paşti” drept “sfere de primăvară”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult