Acasa Cultura-ReligieReligie Beatificarea lui Ioan Paul al II-lea transmisă în 3-D

Beatificarea lui Ioan Paul al II-lea transmisă în 3-D

scris de Adrian Pătruscă
3 afisari

Peste un milion de oameni sunt aşteptaţi să vină la Roma pentru a lua parte la ceremoniile de beatificare ale suveranului pontif polonez.

Două milioane de oameni sunt aşteptaţi să participe la beatificarea Papei Ioan Paul al II-leaNunta regală de la Londra dintre Prinţul William şi Kate Middleton nu a putut eclipsa, în ciuda mediatizării uriaşe, ceremoniile de beatificare ale lui Ioan Paul al II-lea care urmează să se desfăşoare duminică la Roma.

Sicriul lui Ioan Paul al II-lea va fi scos din mormânt

Accesul este liber pentru toată lumea. Infrastructurile sunt pregătite pentru a primi până la 2 milioane de pelerini: 35 de puncte de informaţii, 400 de WC-uri publice, 87 de ambulanţe. 1500 de voluntari vor facilita accesul turiştilor. 11 ecrane uriaşe care vor transmite ceremoniile de beatificare sunt amplasate în cele mai frecventate puncte din oraş.

Vineri dimineaţa, în Basilica Sfântul Petru, închisă publicului, va fi deschis mormântul lui Ioan Paul al II-lea, situat în catacombele Vaticanului. Sicriul va fi mutat în faţa mormântului Sfântului Petru, unde va rămâne până pe 1 mai dimineaţa.

Duminică va fi adus în faţa altarului din centrul Basilicii. Sicriul va fi închis, iar trupul lui Ioan Paul al II-lea nu va putea fi văzut.

Noapte albă la Roma

Sâmbătă seara, între 20 şi 22.30, o veghe cu rugăciune va avea loc la Circus Maximus. Sunt aşteptate să participe în jur de 300.000 de persoane. Slujba va începe cu aducerea în procesiune a statuetei Fecioarei Maria, însoţită de reprezentanţi ai tuturor parohiilor din Roma. Vor lua cuvântul Joaquin Navarro Valls (purtător de cuvânt al Papei Ioan Paul al II-lea vreme de 27 de ani, Stanislaw Dziwisz (arhiepiscop de Cracovia, fost secretar particular al papei) şi maica Marie Simon-Pierre, a cărei vindecare miraculoasă a deschis calea beatificării.

Va urma o celebrare a misterelor luminoase ale Rozariului, în legătură cu cele cinci sanctuare răspândite în întreaga lume: sanctuarul Ligniewniki la Cracovia (Polonia), sanctuarul Kawekamo – Bugando (Tanzania), sanctuarul Notre-Dame de Liban din Harissa (Liban), Basilica Santa Maria de Guadalupe (Mexic) şi sanctuarul de la Fatima (Portugalia). La sfârşitul veghii, papa Benedict al XVI-lea va da, în direct de la Vatican, binecuvântarea sa apostolică.

Sâmbătă va fi “o noapte albă a rugăciunii”. Pelerinii vor putea urma cele opt trasee semnalizate care duc, via opt biserici care vor fi deschise toată noaptea şi unde se oficiază slujbe, spre Piaţa San Pietro. Transportul în comun va funcţiona toată noaptea, cu excepţia intervalului dintre orele 2 şi 4.

Liturghie în relief

Prin beatificare, va deveni Fericitul Ioan Paul al II-leaDuminică este ziua cea mare a beatificării. O relicvă a lui Ioan Paul al II-lea, constând într-o fiolă cu sângele său recoltat în timpul bolii, va fi expusă într-un relicvariu realizat special pentru acest eveniment.

Ora 9: Piaţa San Pietro. Pregătire spirituală, invocarea milei divine, precedată de texte din Sfânta Faustina şi Ioan Paul al II-lea.

Ora 10: Începutul ceremoniei. La capătul ei, papa Benedict al XVI-lea, însoţit de cardinali, va intra în bazilică unde se va reculege în linişte în faţa sicriului predecesorului său. Apoi va urma o defilare în tăcere a fidelilor prin faţa sicriului noului beatificat.

Liturghia pontificală va fi transmisă în direct de televiziunea din Vatican, dotată cu camere Sony 3-D. Pentru prima oară, o liturghie va fi transmisă în relief!

Peste 50 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi să participe la ceremonii. Ei au o tribună special rezervată în dreapta altarului.

Un beatificat special

În tradiţia bisericii catolice, cultul unui beatificat este local. Dar ţinând seama de personalitatea ieşită din comun a lui Ioan Paul al II-lea, cardinalul vicar al Romei, Monseniorul Agostino Vallini a cerut papei extinderea acestei venerări dincolo de dioceza Romei, pentru diocezele poloneze.

Ziua rezervată în calendar pentru Ioan Paul al II-lea este 22 octombrie, ziua messei de inaugurare a pontificatului său.

Beatificarea este prima etapă spre canonizare, în catolicism. De duminică, pontifului polonez i se va spune Fericitul Ioan Paul al II-lea. Până când va fi declarat sfânt.

2 comentarii

Stefan Caliga 29-04-2011 - 17:31

Cu siguranta, Papa Ioan Paul II a fost si va ramane unul dintre ceo mai mari Suverani Potifi pe care Biserica Romano-Catolica i-a avut vreodata.
Pentru romani Papa Ioan Paul II este o figura semnificativa din istoria umanitatii dar si in istoria nationala romaneasca deoarece a fost singurul Papa care a calcat pe pamant romanesc ortodox, pamant pe care el l-a numit „Gradina Maicii Domnului”, pamant pe care l-a sarutat cu adanca si vizibila smerenie. Romania ortodoxa a fost si a ramas singura tara ortodoxa vizitata de un Pontif Romano-Catolic.
Romanii alaturi de celelalte natiuni eliberate din captivitatea comunista trebuie sa fie recunoscatori pentru politica si lupta anticomunista dusa de catre El impotriva ateismului de stat.

Didos 01-05-2011 - 10:45

Desigur papa Ioan Paul al -ll-lea , a fost un om remarcabil , iubit de toata lumea crestina, iar aceasta beatificare are ca scop , pastrarea amintirri lui in constiinta omenirii. Spun asta caci ma indoiesc ca noi , oamenii, putem hotara cine intra in randul sfintilor si cine nu. Pe Dumnezeu nu-l intreaba nimeni ? Are el nevoie ca oamenii sa hotarasca in locul lui si sa-l puna in fata faptului implinit ? De aceea consider ca beatificarea este doar o recunoastere , a meritelor sale in fata omenirii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult