Acasa InternationalExterne Bin Laden – Creierul terorii mondiale sau un bătrân ramolit?

Bin Laden – Creierul terorii mondiale sau un bătrân ramolit?

scris de Adrian Pătruscă
453 Afisari

Acest tataie orgolios şi senil, care trăia într-o mizerie ca de azil, a speriat lumea? El a pus la cale “11 septembrie”? Sau totul e o mare cacealma?

Osama Bin Laden, cele două feţe ale unui mit mondial

Osama Bin Laden, cele două feţe ale unui mit mondial

Portretul idealist al liderului de guerilla izolat în bârlogul său se dovedeşte a fi o iluzie. Imaginile cu viaţa lui Bin Laden în complexul părăginit de la Abbottabad par luate dintr-un azil de bătrâni.

Iată-l aşezat pe jos, cu scufie de lână pe cap, înfăşurat într-o pătură maro, legănându-se tăcut în faţa unui televizor mic. Nu se uită la vreun program tv, ci la un film cu el însuşi, tânăr, agitând un pistol mitralieră de asalt AK-47 în munţii din Afganistan, sau mimând grandoarea într-unul din mesajele sale care chemau la Jihadul mondial.

Faptul că pakistanezii au găsit “Viagra naturistă” în dulapul cu medicamente al lui Bin Laden aruncă o nouă lumină asupra vanităţii superteroristului, scrie Daily Mail. Noua înregistrare arată că, înainte de a-şi înregistra mesajele, îşi cănea barba şi părul pentru a da impresia de virilitate.

Figura neîngrijită, cocoşată în faţa televizorului, pare mult mai bătrână decât cei 54 de ani pe care îi avea. Uneori, poate fi văzut uitându-şi vorbele în altfel bine fabricatele materiale de propagandă.

Difuzarea de către oficialii serviciilor secrete americane a acestor filme – găsite în reşedinţa din Abbottabad –  este clar menită să arate că mitul lui Bin Laden este de fapt o cacealma foarte bine pusă la punct: Naşul terorii, redus la un boşorog ramolit, care nu mai are altceva de făcut decât să se uite la file cu el însuşi.

Ani de zile, filmele ceţoase ale lui Bin Laden şi mesajele sale audio au fost un soi de contrapuncte ameninţătoare la marile discursuri despre lupta împotriva terorismului global, de la Clinton la Obama via Bush.

Acum s-a întors roata. Prin difuzarea acestor imagini şi umilindu-l pe liderul suprem Al-Qaida, americanii contrazic frontal mesajul pe care acesta îl transmitea şi încearcă să obţină maximum de câştig din lovitura pe care au dat-o la Abbottabad.

Maşina de război americană a alocat resurse uriaşe ca să studieze propaganda Al-Qaida şi cun poate fi ea contracarată. Fotografii retuşate cu migală ale lui Bin Laden au stat la originea mitului: tânărul saudit care a abandonat o viaţă luxoasă pentru a trăi în caverne pline cu scorpioni şi a se hrăni doar cu apă şi fierturi de legume.

Şi-a încurajat adepţii să-i spună “Şeicul”, jumătate comandant suprem, jumătate guru, misterios lider al unei organizaţii teroriste mondiale, ale cărui vorbe erau sfinte.

Prin publicarea acestor imagini cu Bin Laden, Statele Unite urmăresc să-i spulbere mitul.

Totuşi, concomitent cu difuzarea filmelor, cu sunetul înăbuşit în cazul că ar conţine mesaje codate pentru adepţi, s-au auzit voci din diverse segmente ale administraţiei americane despre faptul că Bin Laden era în mod clar liderul Al-Qaida, atât la nivel strategic cât şi tactic.

Departe de a fi doar o figură marginală, simbolică, spun ei, era încă foarte implicat în conducerea directă a Organizaţiei.

E greu să nu fii cinic. Americanii nu pot avea dreptate când afirmă două lucruri contrare în acelaşi timp. Ideea că Bin Laden era pe jumătate senil şi o figură tragică pur şi simplu nu se potriveşte cu astfel de afirmaţii.

Atunci de ce, dacă îl reprezintă pe Bin Laden ca pe o cacealma, insistă concomitent şi asupra faptului că el era şeful operaţional al Al-Qaida? Americanii pretind că au pus mâna pe un tezaur cu materiale de maximă importanţă, de la harduri de computere la vreo duzină de telefoane mobile, pe care curierii lui Bin Laden le duceau la distanţe de 90 de minute de mers cu maşina pentru a le folosi fără să atragă atenţia asupra ascunzătorii sale.

Sigur, nimeni nu ştie cu exactitate ce au găsit, dar fie şi numai numărul de telefoane mobile descoperite şi faptul că nu erau folosite în vecinătatea reşedinţei, demonstrează că într-adevăr  Bin Laden transmitea mesaje în toată lumea prin mesagerii săi.

Este deja sigur că Al-Qaida plănuia să deraieze trenuri cu pasageri la aniversarea a zece ani de la 9/11, ceea ce corespunde cu obsesia lui Bin Laden pentru sistemele de trasnport şi infrastructura lor.

Dar mai există un motiv pentru a confirma afirmaţiile americane că la Abbottabad era centrul nodal Al-Qaida.

Serviciile secrete americane speră ca astfel de dezvăluiri să semene discordie şi panică în reţeaua globală Al-Qaida, nici unul dintre membrii acesteia nu poate fi sută la sută sigur că locul său ori numerele sale de telefon nu se află în această stivă de date.

În panica lor, se speră să facă greşeli şi să devină vulnerabili.

Nimic din ce va face Al-Qaida de acum încolo nu îi va mai permite să recupereze terenul pierdut săptămâna trecută, când şeful lor a fost expus ca un bătrân orgolios şi obosit, balansându-se într-o cameră sordidă.

Cartierul general Al-Qaida semăna cu un azil de bătrâni

El este omul care a speriat lumea sau totul e o mare cacealma?

El este omul care a speriat lumea sau totul e o mare cacealma?

În producţiile de la Hollywood, marile organizaţii teroriste se fălesc cu sedii luxoase, computere cu ecrane uriaşe de ultimă oră, fotolii de piele şi nici măcar un capăt de cablu la vedere.

Se pare că realitatea este alta.

Această fotografie a lui Bin Laden, în camera sa din reşedinţa de la Abottabad, difuzate de Casa Albă, arată mai curând ca o cameră murdară de student decât ca un cartier general pentru o organizaţie teroristă mondială.

Iată mai jos o analiză Daily Mail asupra a ceea ce dezvăluie această imagine despre Bin Laden şi viaţa sa în ascunzătoare.

1. Osama Bin Laden

Aşezat pe podea, cocoşat, învelit într-o pătură aspră de lână şi cu o scufie neagră pe cap, el pare să şovăie a folosi instalaţia de încălzire a locuinţei. Barba sa este evident mai albă decât a chipului său de pe ecranul tv. Se spune că insista să i se vopsească barba ori de cîte ori trebuia să  întregistreze mesajele sale tot mai rare.

2. Televizorul

Bin Laden se uită la o secvenţă de ştiri despre sine însuşi la un post tv arăbesc, care probabil relata cum evoluează căutarea lui. Televizorul este un model vechi, cu un ecran mic de 12 inchi.

3. Decodor satelit

Leagă micul TV cu o “farfurie” de satelit din exterior. Îngrozit să nu i se ia urma pe calea telecomunicaţiilor, Bin Laden nu are telefon fix sau cablu din afară.

4. Masă de computer

Televizorul este aşezat pe o măsuţă şubredă, prăfuită, cu sertare lipsă.

5.Fereastră

Arată clar că este un om hăituit: fereastra este astupată cu o bucată de stofă jerpelită, pentru a descuraja privirile curioase sau raza laser a unui lunetist.

6. Prelungitor

Camera austeră a lui Bin Laden duce lipsă de prizele necesare pentru televizor, satelit, computer etc. Dar a chema un electrician pentru a trage cabluri ar fi fost periculos şi ar fi putut atrage atenţia. În loc de asta, foloseşte un prelungitor cu patru intrări, cu cablurile la vedere prin încăpere.

7. Calculator

Este în stilul întregii camere. Se pare că Bin Laden avea mai multă încredere în vechiul său calculator în stilul anilor ’70, folosit de contabili.

8. Burghiu

O maşină de găurit Bosch aşezată pe masă este un alt indiciu al ezitările lui Bin Laden de a apela la meseriaşi din exterior pentru întreţinere.

9. Telecomandă

Bin Laden ţine în mână o telecomandă, în vreme ce alta stă pe podea în faţa lui, împreună cu două telefoane mobile. Cei doi curiei ai săi ţineau bateriile în afara telefoanelor până ce ajungeau la o distanţă de 90 de minute de mers cu maşina, pentru a evita localizarea ascunzătorii.

10 şi 11. Ecrane de computer

Ecranul din dreapta este aparent mai modern de cât cel din stânga. Totuşi Bin Laden se temea prea tare să nu fie găsit, aşa că nu se conecta la Internet.

1 comentariu

parerea mea 10-05-2011 - 06:58

Inca n-am vazut barbat la 54 de ani sa arate cu 40 de ani mai mult

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult