Acasa Top SecretArmata România va plăti peste 1 miliard de euro pe 200 de rachete sol-aer

România va plăti peste 1 miliard de euro pe 200 de rachete sol-aer

scris de Doru Dragomir
540 Afisari

Vă prezentăm solicitarea Ministerului Apărării Naționale către Parlamentul României privind obținerea aprobării prealabile pentru inițierea procedurii de achiziție de rachete PAC-2 GEM-T, în scopul consolidării capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”

Contextul efectuării demersului

Mediul strategic în care România îşi apără interesele şi îşi promovează obiectivele naționale de securitate este caracterizat de un dinamism ridicat, de instabilitate şi de imprevizibilitate. Dezvoltarea şi menţinerea unor capabilităţi de apărare robuste și reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și a descurajării unei posibile agresiuni reprezintă condiţii esenţiale pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României. Ținând cont de importanța strategică a României în flancul estic al NATO și de evoluția situației operaționale din vecinătatea graniței țării, este necesară consolidarea capabilităților de apărare aeriană prin asigurarea unui nivel corespunzător al stocurilor de muniții.

Prin scrisoarea de cerere – LOR (Letter of Request) din 27.03.2017 s-a solicitat Guvernului Statelor Unite ale Americii / USG achiziționarea și livrarea a şapte sisteme PATRIOT şi a unui număr de 56 rachete PAC-2 GEM-T, care reprezintă o încărcare completă a jumătate dintre lansatoare.

În contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaționalizarea și consolidarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”/ PATRIOT prevăzută de Legea nr. 222/2017, pe lângă cantitatea de rachete aferentă celor două etape ale programului PATRIOT, este necesară completarea parțială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziţiona prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency / NSPA), urmând ca diferența până la necesarul pentru realizarea totală a stocurilor conform

„S.M.G. (S)-28/2016 – Dispoziție privind managementul integrat al echipamentelor şi materialelor specifice stocurilor de luptă în Armata României” să fie asigurată ulterior (informațiile privind necesarul stocurilor sunt clasificate secret).

În anul 2022, România, alături de Olanda, Germania, Spania și Suedia, şi-a exprimat disponibilitatea de a achiziționa, prin mecanismul ESSI (European Sky Shield Initiative), până la 200 de rachete sol-aer PAC-2 GEM-T. Achiziția va fi făcută de NSPA prin atribuirea unui contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor, şi printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) cu USG, pentru omologarea rachetelor fabricate în Europa. În cadrul reuniunii PSPC (PATRIOT Support Partnership Committee) din cadrul NSPA, din perioada 17-22.09.2023, s-au prezentat informații preliminare cu privire la prețurile maximale – NTE (Not To Exceed) pentru achiziția consolidată a rachetelor PAC-2 GEM-T (1.000 buc.). Conform celor comunicate de reprezentanții NSPA, prețul maxim unitar este de cca. 5.444.750 mil. EUR, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 EUR, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS).

Livrarea graduală a celor 200 rachete pentru România va permite distribuirea multianuală a efortului bugetar, atât pentru achiziție, cât și pentru mentenanța rachetelor pe ciclul de viață.

Prezenta solicitare nu face obiectul completării stocurilor cu rachete PAC-3 MSE. Aceasta se va face printr-o procedură separată.

I.      Norme legale incidente

Art. 51 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările și completările ulterioare.

II.            Propunere

Aprobarea transmiterii solicitării Ministerului Apărării Naționale către Parlamentul României privind obținerea aprobării prealabile pentru inițierea procedurii de achiziție de rachete PAC-2 GEM-T, în scopul consolidării capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult