Acasa InternationalGeopolitica Brexitul seamănă cu asccensiune lui Donald Trump în America

Brexitul seamănă cu asccensiune lui Donald Trump în America

scris de C.P.
167 Afisari

Într-un articol din cotidianul britanic Financial Times, celebrul analist Gideon Rachman, avertivează că un vot pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) a devenit cu mult mai probabil decât estimează elita britanica, europeană sau globală în general.
brexit trumpFăcând o paralelă între ascensiunea lui Donald Trump în America şi Brexit, Rachman subliniează că primele calculele conform cărora intenţia de vot pentru republicanul american va scădea după ce electoratul de peste Ocean se va trezi şi va conştientiza întreaga plajă de candidaţi, se dovedesc în momentul de faţă greşite, iar Donald Trump se prefigurează tot mai mult ca finalistul întrecerii electorale americane.

Analistul mai notează faptul că pe fondul ultimelor evenimente, precum criza imigranţilor sau atentatelor recente din Europa, populismul si euroscepticismul sunt alimentate puternic, şi chiar dacă nu au luat amploarea pe care o prefigurau anumiţi analişti acum caţiva ani, nivelul la care a ajuns discurscul politic este încă unul periculos pentru valorile si principiile ce definesc cetatea vestică.
Tabara ce susţine rămânerea Marii Britanie în Uniunea Europeana este văduvită de o timiditate neaşptată a mediului de afaceri, deşi 18 sondaje efectuate recent arată că 80% dintre afacerile britanice ar vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană, premierul Cameron este lăsat în poziţia de singură locomotivă pentru cauza pro-europeană, confruntându-se şi cu un război în interiorul propriului partid cu privire la parcursul pe care trebuie sa il ia englezii pe 23 iunie.

Având în vedere că tabara ce susţine Brexit-ul a folosit în arsenalul ei retoric idei conform cărora întreaga lume se va bucura să colaboreze cu o Mare Britanie ne-membră a Uniunii, şi că multe oportunităţi pentru poporul anglo-saxon vor apărea după aceasta, o acţiune concertată a liderilor întregii lumi ar vida conţinutul şi mesajele sloganelor pro-Brexit, scrie Ziarul Financiar..

Rachman sublinează că o adevarată lovitura pentru tabara ce susţine ieşirea Marii Britanie din Uniune ar fi vizita preşedintelui american Barack Obama la Londra unde urmează să susţină un discurs pentru rămânerea partenerilor englezi în angrenajul institututional european ce oferă celor doi parteneri, atât Statelor Unite cât şi Marii Britanie, o colaborare mai sigură şi mai predictibilă.

Deşi se poate demonstra foarte usor, folosind date obiective, că Marea Britanie are foarte mult de câştigat din calitatea sa de membră a Uniunii Europene (spre exemplu, pentru fiecare liră cu care Marea Britanie cotizează la bugetul Uniunii Europene, englezii câştigă 10 lire), atât din punct de vedere social, militar sau economic, electoratul nu are întotdeauna răbdarea şi dispoziţia să cântărească şi să treacă prin toate acele date statstice reci, iar lozincile scurte mitraliate de către populiştii britanici au un potenţial de contagiune socială mai mare.

În cazul în care nu numai britanicii se trezesc, ci intreaga lumea nu o face, ipoteza unui Brexit se poate concretiza în vara acestui an şi ar putea declansa un cutremur în arhitectura puterii şi prosperităţii globale. Uniunea Europeana a fost construită pentru armonizarea intereselor continentale, pentru o pace durabilă şi pentru pentru o îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a fiecărui individ cu paşaport european. O eventuală plecare a Marii Britanii ar putea deveni un regres al întregului proces de modernitate în care s-a angajat Europa din perioada Renasterii, nu doar unul de factură financiaro-economică cu efect pe termen scurt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult