Acasa Cultura-ReligieCultura Ucraina a câştigat Eurovision 2016. Clasamentul final (video)

Ucraina a câştigat Eurovision 2016. Clasamentul final (video)

scris de C.P.
1.299 Afisari

Piesa aleasă de Ucraina să o reprezinte la concursul Eurovision, „1944”, care a declanșat o polemică în Rusia fiindcă evocă deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea, a câștigat marea finală, potrivit platformei Youtube.

ucraina eurovision 2016„Cand strainii vin. Ajung la tine acasa. Te omoara si apoi spun: nu suntem vinovati” – acestea sunt versurile cu care incepe cantecul castigator. Piesa Jamalei, in varsta de 32 de ani, a fost acceptata de organizatorii concursului, in pofida textului sau controversat. Inspirat din amintirile strabunicii sale, cantecul evoca deportarea de catre Stalin a tatarilor din Crimeea. Oficiali politici de la Moscova si din Crimeea au protestat impotriva acestei alegeri menite, in opinia lor, sa denigreze Rusia, dupa ce aceasta a anexat (in martie 2014) peninsula ucraineana.

Competiția a putut fi urmărita live pe contul de Youtube și pe site-ul oficial Eurovison.

Jamala, interpretă de jazz care a ajuns vedetă la nivel național, a câștigat finala Eurovision cu un punctaj cumulat de voturi.

Textul în engleză al piesei este scris chiar de ea, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată cu cei cinci copii din Crimeea, alături de alți circa 240.000 de tătari.

Oficiali politici de la Moscova și din Crimeea au protestat împotriva acestei alegeri destinate, potrivit lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

Podiumul concursului Eurovision 2016 a fost completat de Australia, care a obţinut 511 puncte, şi Rusia, care a primit 491 puncte.

După votul juriilor naţionale, pe primul loc se afla Australia, însă rezultatul final al concursului Eurovision 2016 a fost decis de voturile telespectatorilor din ţările participante.

La ediţia din acest an au urcat pe scenă concurenţi din 26 de ţări: Belgia, Cehia, Olanda, Azerbaidjan, Ungaria, Italia, Israel, Bulgaria, Suedia, Germania, Franţa, Polonia, Austria, Cipru, Serbia, Lituania, Croaţia, Rusia, Spania, Letonia, Ucraina, Malta, Georgia, Austria, Marea Britanie şi Armenia.

Câştigătorul a fost ales în urma voturilor exprimate de telespectatorii şi juriile de specialitate din cele 42 de ţări participante în acest an la Eurovision. Voturile juriilor naţionale şi voturile telespectatorilor au avut o pondere egală – 50% – în decizia finală.

Cântăreţul Justin Timberlake a urcat pe scena finalei de sâmbătă seară a concursului Eurovision 2016 în calitate de artist invitat, la finalul competiţiei. Starul american a susţinut un recital electrizant, interpretând una dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul său, ”Rock Your Body”, şi cel mai recent single al lui, intitulat ”Can’t Stop the Feeling”.

Tot la finalul competiţiei, la scurt timp după ce organizatorii au anunţat încheierea perioadei de votare, a urcat pe scenă şi câştigătorul ediţiei din 2015 a concursului Eurovision, cântăreţul suedez Måns Zelmerlöw, care a interpretat tot două cântece – ”Fire in the Rain” şi ”Heroes”.

Concursul Eurovision 2016 a fost difuzat live în numeroase ţări din afara Europei, precum China, Noua Zeelandă, Kazakhstan. De asemenea, competiţia din acest an a fost transmisă pentru prima dată, în direct, în Statele Unite ale Americii.

România ar fi trebuit să fie reprezentată la Eurovision 2016 de Ovidiu Anton, cu piesa ”Moment of Silence”.

European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului Eurovision, a anunţat, pe 22 aprilie, că România nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, din cauza datoriilor neplătite de televiziunea publică (TVR).

Ca urmare a retragerii accesului la serviciile oferite de EBU membrilor săi, televiziunea română nu a mai avut acces la semnalul transmis de la Stockholm, şi, astfel, nu a putut să difuzeze Eurovision Song Contest 2016.

Televiziunea Română trebuie să plătească către EBU o datorie totală de 16 milioane de franci elveţieni.

Finala Eurovision Song Contest 2016 a putut fi urmărită în România în direct pe internet, pe canalul de YouTube al competiţiei muzicale şi pe site-ul eurovision.tv.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult