Acasa InternationalExterne UPDATE – Prințul Charles a sosit în România

UPDATE – Prințul Charles a sosit în România

scris de C.P.
139 Afisari

UPDATE – Prințul de Wales a adus, în prima zi a vizitei oficiale în România, un omagiu soldaților căzuți la datorie pentru țară și a fost decorat de către șeful statului, Klaus Iohannis, pentru activitatea pe care o desfășoară în România.

Prințul Charles a venit la București cu aeronava „Royal Air Force”, care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă miercuri după-amiază, în jurul orei 15,40. A fost întâmpinat de secretarul de stat George Ciamba, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dan Mihalache, și de ambasadorul britanic în România, Paul Brummell. Militari ai Brigăzii 30 Gardă și Protocol Mihai Viteazul au fost prezenți la sosire.

Vizita în România a Alteței Sale Regale a debutat cu un omagiu adus ostașilor căzuți la datorie. La Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, Prințul de Wales a depus o coroană de flori din maci stilizați, macul fiind simbolul eroului căzut la datorie, adusă special din Marea Britanie pentru acest eveniment, realizată în tradiția britanică. Sobru și foarte elegant, Prințul Charles a fost întâmpinat de Comandantul Garnizoanei București, colonel Dorel Bejan, și de atașatul militar britanic, locotenent colonelul Tim Bakewell din Marina Regală.

La ceremonia solemnă din Parcul Carol I, care a durat aproximativ 10 minute, au luat parte în jur de 60 de militari de la Brigada 30 Gardă și Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, dar și ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, și ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache.

De asemenea, câteva zeci de părinți cu copiii lor au asistat la eveniment, unii dintre aceștia afirmând că au venit special la ceremonie pentru a-l vedea pe Prințul Charles, pe care îl admiră.

Spre finalul ceremoniei, Prințul Charles a schimbat câteva cuvinte cu trei ofițeri britanici care lucrează în cele două sedii NATO din București. Ulterior, a plecat de la Mormântul Ostașului Necunoscut, deplasându-se către Palatul Cotroceni.

La sosirea la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis l-a salutat pe Alteța Sa Regală: ”Bună ziua, Excelență! Bine ați revenit în România!”, i-a transmis șeful statului Prințului de Wales.

„Mă bucur să revin”, i-a răspuns Prințul Charles.

Șeful statului i-a conferit Prințului Charles „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de „prețuire pentru activitatea în România și pentru promovarea imaginii acesteia în lume”.

Cu această ocazie Iohannis a subliniat faptul că Alteța Sa a făcut „lucruri admirabile” și a fost „un excelent promotor al imaginii României în lume”.

„Alteța Voastră Regală, prin ospitalitatea și deschiderea cu care sunteți primit de fiecare dată în țara noastră, românii își manifestă, de fapt, admirația și recunoștința pentru ceea ce faceți pentru ei”, a arătat Iohannis.

Anterior decorării, președintele Iohannis și Prințul de Wales au avut convorbiri oficiale.

Potrivit Administrației Prezidențiale, discuțiile dintre președintele Iohannis și prințul Charles au vizat dezvoltarea și aprofundarea relației de Parteneriat Strategic dintre România și Marea Britanie, inclusiv în domeniul securității, evoluția relațiilor dintre cele două țări în perspectiva Brexit, cu accent pe situația comunității românești din Marea Britanie, precum și ampla activitate caritabilă desfășurată de prințul de Wales în România.

Prințul Charles va avea, zilele următoare, o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu, membri ai familiei regale române, dar și cu organizații care lucrează în domenii variate, dar care ‘au un numitor comun — implică o colaborare, într-un fel sau altul, între Marea Britanie și România’.

Prințul Charles a sosit miercuri la București, pentru o vizită oficială de trei zile în România, în cadrul căreia va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Sorin Grindeanu, dar și cu membri ai unor organizații neguvernamentale.

În prima zi a vizitei oficiale, Prințul Charles a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut și s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Discuțiile dintre președintele Iohannis și prințul Charles vor viza dezvoltarea și aprofundarea relației de Parteneriat Strategic dintre România și Marea Britanie, inclusiv în domeniul securității, evoluția relațiilor dintre cele două țări în perspectiva Brexit, cu accent pe situația comunității românești din Marea Britanie, precum și ampla activitate caritabilă desfășurată de prințul de Wales în România.

Șeful statului îi va conferi prințului Charles „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de „prețuire pentru activitatea în România și pentru promovarea imaginii acesteia în lume”, într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni.

Acesta este cea de-a doua vizită oficială în țara noastră a Prințului de Wales, din 1998 și până în prezent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult