Acasa BusinessEconomic Atenţie bugetari: Raportul între salariul minim şi maxim va ajunge la 1-7

Atenţie bugetari: Raportul între salariul minim şi maxim va ajunge la 1-7

scris de Ștefan Constantinescu
476 Afisari

Raportul dintre limita minimă şi cea maximă a salariilor bugetarilor va ajunge la 1-7, iar introducerea noii legi a salarizării va determina şi modificarea Legii funcţionarului public, astfel încât şefii de instituţii să aibă o mai mare „flexibilitate” în aranjarea grilei, afirmă premierul Ponta.

Şeful Guvernului a precizat că el a propus ca raportul dintre salariul minim şi cel maxim să nu fie mai mare de 1 la 7, chiar dacă multora li s-a părut exagerat. În cadrul acestei grile, salariul minim în administraţie ar putea fi mai mare decât salariul minim brut pe economie, respectiv de 1.000 lei faţă de 800 lei, dar fără a depăşi anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB.

„În limita cheltuielilor cu personalul de 7% din PIB şi raportat la bugetul de anul ăsta, vreau să las, nu să spun eu de la Ministerul de Finanţe cât câştigă un angajat dintr-o primărie sau dintr-un minister, o posibilitate mai flexibilă, pentru ca între un minim – nu poţi să dai sub salariul minim pe economie – şi un maxim – pentru că eu cred că există în sectorul bugetar salarii mult prea mari – să dau mai multă flexibilitate conducătorului fiecărei instituţii în parte în a-şi aranja oamenii.Eventual, dacă nu mai are nevoie de 100, ci doar de 80, dar îi plăteşte mai bine, e în regulă, poate că mai taie salariile mari şi le măreşte pe cele mici, deci un tip de flexibilitate care să ţină cont de performanţa şi ncesitatea fiecărui angajat”, a spus Ponta la RTV.

El a susţinut că vor fi stabilite criterii de performanţă pentru aceste salarii, dar că va fi modificată şi Legea funcţionarului public.

„Legea lui Boc nu s-a aplicat niciodată pentru că a pornit de la o ficţiune: salariile nu pot să meargă decât în sus. Nu se poate, să măresc salariile la cei mai buni, mai dai afară pe alţii. Din punctul meu de vedere, salariul minim pe economie poate fi în administraţie puţin mai mare, poate să fie 1.000 lei. Eu am venit cu un raport care multora li s-a părut exagerat, eu cred că mai mult de 1 la 7 nu poate să fie raportul”, a spus Ponta.

Agenţia Mediafax a anunţat, duminică, citând un document oficial, că salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizării din sectorul public pregătită pentru anul viitor.

În document se arată că prin Legea-cadru redactată în urmă cu trei ani s-a urmărit stabilirea unui raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 15, limitarea numărului de clase de salarizare la 110 şi plafonarea primelor şi sporurilor la maximum 30% din salariul de bază. Din cauza constrângerilor financiare, însă, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel că au rămas aceleaşi dezechilibre, cu un raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare şi o pondere a sporurilor şi primelor de 51% din câştigul salarial.

Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborării bugetului pentru acest an, numărul total de angajaţi din sectorul bugetar se ridică la 1,187 milioane persoane. În urmă cu trei săptămâni, agenţia Mediafax a anunţat, citând un document guvernamental, că salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării, începând cu 2014, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Prin noua lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice pregătită de Guvern pentru 2014 şi anii următori, salariile de bază pentru fiecare clasă de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I în valoare de 800 lei, corespunzător salariul minim brut pe ţară de la 1 iulie, şi coeficienţii de ierarhizare existenţi, iar diferenţa dintre două clase de salarizare succesive va fi păsrată la 2,5%. Tot prin noua lege a salarizării, cuantumul sporurilor, primelor, compensaţiilor şi indemnizaţiilor va fi stabilit astfel încât, împreună cu salariile de bază, să nu depăşească creşterile salariale prevăzute pentru fiecare an în parte prin legile anuale speciale.

Pentru personalul încadrat pe studii medii care absolvă studii superioare se va asigura la promovare cel puţin clasa de salarizare deţinută anterior, aferentă gradaţiei avute.

9 comentarii

mircea 10-07-2013 - 11:39

este normal,ca un sa stie care este valoarea uneui lucrari si in functie de capacitatea lui sa -si faca organigrama si sa stabileasca salarizarea in niste limite normale.Cat pierde Romania ca a lasat toate loazele sa faca legi speciale pentru drepturi dar pentru responsabilzare nu.Cei care fac abuzuri sa fie decazuti din toate drepturile.Sa se procedeze la fel ca in lumea civilizata.La noi toti penalii,puscariabilii au imunitate totala si beneficii.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 10-07-2013 - 14:19

Interesant ar fi sa aflam, citi dintre nemultumitii astia care-si pierd locuruile de munca si care o duc din rau in mai rau, s-au numarat printre cei 7 milioane de alegatori care s-au pronuntat pentru demiterea lui Basescu; citi dintre nemultumitii astia au votat cu usl la recentele alegeri! De ce se mai zbat atita daca sunt condusi de cei pe care i-au votat?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-07-2013 - 14:48

….bibi cucernicu , cioku mikk!

Pribeagul 10-07-2013 - 23:24

este greu de inteles ce se intimpla cu aceasta lege a salarizarii.
este f important sa fie aplicata o lege unitara, fara posibilitate de actiune a subiectivismului. prin subiectivism inteleg ca face fiecare ce-i trece prin cap. safiu mai inteles: pe drum ascultam o stire ca o primarie nu mai are bani de salarii pentru ca a achitat nu stiu ce datorii. intr-un siatem corect, acele datorii nu aveau cum sa apara fara ca cineva sa nu-si bata joc de lege, adica de statul de drept si de… celelalte forma de gargara privind fundamentele unei societati mai bune.
sigur aparatul bugetar a ajuns unul monstruos de labartat. daca in vremea socialismului victorios 800 mii de bugetari care faceau totul, acum s-a ajuns la 1,187 milioane persoane care fac aproape nimic.acest aparat bugetar monstruos si aproape inutil, exceptind invatamintul si sanatatea, este una dintre gaurile neagre care inghit resursele tarii.
aici trebuie actionat.
guvernarea Boc a incercat si n-a reusit, sa vedem ce va face guvernarea Pontadorului.

urbos 10-07-2013 - 23:33

Ce-a incercat gurvernarea Boc? Un cacat.

salut 10-07-2013 - 23:53

Ce puiut de comunist egalitarist iesea din tine, hehehe…

BULA 11-07-2013 - 10:53

S-a marit numarul locurilor de munca din sectorul bugetar, ca sa se poata inchida sectorul industrial productiv, la ordin din Vest. Trebui sa le dea un salariu celor disponibilizati din industrie.

salut 11-07-2013 - 00:16

Si ce-o sa fie? Reforma numarul 72 a administratiei locale, ce va fi cunoscuta de istorie ca fiind reforma dinyre reformele nr. 71 si nr. 73. Zero, nula, nada, nothing, rien, nimic. Pur si simplu pentru faptul ca problema nu e nici aici, nici in „intreprinderile de stat falimentare”, nici in „sistemul corupt” saunu stiu ce alte sloganuri la moda. Raul e mult mai adanc, dar, din cauza naturii lui, „corectitudinea politica” nu permite punerea degetului pe rana. Ori, unii au ajuns intr-un asa stadiu de spalare pe creier, incat desi acest rau le da cate o palma peste ceafa in fiecare dimineata, pur si simplu nu vor sa intoarca capul sa-l vada. Ideea e ca se face tot posibilul pentru eliminarea natiunilor si statelor nationale din ecuatia umanitatii, locul lor fiind luat de „globalizare”, „multinationale”, „regionalizare” (transnationala), etc. Statele raspund diferit la aceasta ofensiva in care cineva din exterior le dicteaza cum si ce vor fi. Unele, precum Austria, Norvegia intaresc specificul national pentru a pregati natiunea pentru o lunga lupta de rezistenta. Altele, precum Romania, Bulgaria, au lasat de tot chilotii jos, elementul national fiind eliminat cu succes de artizanii NOM (Noua Ordine Mondiala). Majoritatea celorlalte state nationale se afla intr-un stadiu sau altul intre extremele aratate mai sus.

BULA 11-07-2013 - 10:56

Prin mega-salariile date sefilor de companii de stat, pentru „performanta”, s-a urmarit fidelizarea acestora, sa execute fara cracnire ordinul venit de sus, de falimentare a intreprinderilor, sau de vindere pe nimic la straini.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult