Acasa Cultura-ReligieReligie Coranul din Birmingham, „rescrie” istoria Islamului

Coranul din Birmingham, „rescrie” istoria Islamului

scris de A.P.
453 Afisari

Fragmentele celui mai vechi Coran din lume, descoperite luna trecută în Birmingham, ar putea data dinaintea profetului Mahomed şi ar urma „să rescrie” istoria islamului, au anunţat cercetătorii britanici.

Coranul din Birmingham

Coranul din Birmingham

Coranul misterios este scris cu cerneală, într-o limbă veche arabă, pe un pergament din piele animală. Documentul conţine fragmente din Suras (capitole), de la 18 la 20, scrise, cel mai probabil, de un apropiat al profetului Mahomed – fondatorul religiei islamice.
Exemplarul a fost datat cu carbon radioactiv la Universitatea Oxford iar rezultatele au fost surprinzătoare: vechimea sa este cuprinsă între anul 568 și 645 după Hristos, în timp ce Mahomed a trăit între 570 și 632.

În ipoteza cea mai târzie, acesta ar putea fi primul text oficial al Coranului presupus a fi fost scris la ordinul califului Uthman, al treilea succesor al lui Mahomed. În ipoteza timpurie, textul ar putea data din copilăria lui Mahomed sau chiar dinaintea nașterii sale.

Potrivit tradiției musulmane, Mahomed a avut prima revelație în anul 610 când Îngerul Gabriel i-a transmis porunca lui Dumnezeu să recite ceea ce avea să fie Coranul. Mahomed a continuat să recite până la moartea sa în 632, iar textul a fost memorizat și transcris în anul 653.

Coranul de la Birmingham a fost găsit în luna iulie a anului acesta între paginile unui alt Coran în biblioteca municipală și dacă vechimea sa este confirmată atunci întreaga istorie și doctrină a Islamului pot fi puse la îndoială mai ales cele ale ramurii salafiste, o interpretare strictă a Islamului sunit care a dat naștere între altele unor organizații ca Al-Qaeda și Statul Islamic, care încearcă să impună politici și stiluri de viață ca pe vremea lui Mahomed.

„Asta ar destabiliza, eufemistic vorbind, ideea că știm cu certitudine cum apărut Coranul și asta la rândul său are implicații pentru istoricitatea lui Mahomed și a Adepților săi”, a afirmat istoricul Tom Holland, autor al cărții de referință despre Islam „În umbra sabiei”, citat de cotidianul The Times din Londra.

Au mai fost găsite și alte exemplare vechi ale Coranului, cum ar fi cel de la Marea Moschee de la Sanaa, capitala Yemenului care a fost datată cu carbon tot din secolul al VI-lea sau al VII-lea ceea ce probează faptul că versetele sfinte circulau în formă scrisă chiar dinaintea morții lui Mahomed.

Keith Small de la Biblioteca Bodleian a Universității Oxford a atras însă atenția că datarea cu carbon se referă la pergamentul pe care e scris textul și nu la cerneală, proveniența textului nu este clară, iar caligrafia este caracteristică unei perioade mai târzii.

Totuși, spune dr. Small, „acest lucru potențează vederile până acum marginale că Mahomed și urmașii săi timpurii au folosit un text deja existent și l-au modelat ca să se potrivească cu agenda lor politică și teologică, mai degrabă decât faptul că Mahomed a primit o revelație din cer”.

Primele reacții de la învățații musulmani au fost rezervate. „De fapt, manuscrisul a consolidat istoriile tradiționale ale originii Coranului”, a spus Mustafa Shah, de la Școala de Studii Orientale și Africane din Londra.

Religia musulmană are două mari ramuri, cea sunită, bazată pe tradiția orală provenită de la Mahomed, și cea șiită, care datează de la Ali, vărul și ginerele lui Mahomed, al patrulea calif, asasinat de cei pe care șiiții îi consideră uzurpatori în succesiunea Profetului.

În lume sunt azi între 1,5 și două miliarde de musulmani, în marea lor majoritate suniți, iar Coranul este privit ca fiind cuvântul lui Dumnezeu, o carte perfectă și imuabilă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult