Acasa Cultura-ReligieReligie Vladimir Ghika a fost beatificat la Bucureşti

Vladimir Ghika a fost beatificat la Bucureşti

scris de Z.V.
223 Afisari

Monseniorul Vladimir Ghika (1873 – 1954), preot romano-catolic şi principe român, a fost beatificat, fiind declarat Fericit, sâmbătă, 31 august, la Bucureşti, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne prezidată de trimisul Papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

Vladimir Ghika a fost beatificat la Bucureşti (foto:citynews.ro)

Potrivit ritualului de beatificare, după ce arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti a adresat trimisului Suveranului Pontif cererea de a-l înscrie printre Fericiţi pe Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Vladimir Ghika şi prezentarea biografiei acestuia, cardinalul Angelo Amato a dat citire, în limba latină, Scrisorii Apostolice a Sfântului Părinte.

Scrisoarea a fost citită apoi în limba română: „Împlinind rugămintea Fratelui Meu Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, precum şi a multor alţi fraţi în Episcopat şi a numeroşi credincioşi, ascultând părerea Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, noi, Autoritatea Noastră Apostolică, îngăduim ca Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu, Vladimir Ghika, preot Diecezan şi martir, păstor râvnic şi martor stăruitor al iubirii Dumnezeieşti, apărător neînfricat al credinţei catolice, precum şi al Comuniunii cu Biserica Romană, să fie chemat de acum înainte cu numele de Fericit, iar sărbătoarea lui să poată fi celebrată, în fiecare an, în locurile şi modalităţile stabilite de Dreptul Canonic, în ziua a 16-a a lunii mai, zi în care el s-a născut pentru cer. În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin!  Dată la Roma, la Sfântul Petru, în ziua a 15-a a lunii august, Anul Domnului 2013, cel dintâi al Pontificatului nostru”.  Scrisoarea este semnată Papa Francisc.

Potrivit cutumelor ceremoniei de beatificare, a urmat dezvelirea imaginii Fericitului Vladimir Ghika, preot martir, şi adusă în procesiune relicva sa la altar.  Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor a tămâiat şi a venerat relicva. Martiriul pentru credinţă al lui Vladimir Ghika a fost recunoscut de Papa Francisc la 27 martie

Beatificarea de astăzi reprezintă un semn profetic de reconciliere şi pace, ca amintire a unui timp care nu trebuie să se repete şi ca angajare a unui viitor de speranţă, de comuniune frăţească. De astăzi Biserica îngăduie cultul public liturgic faţă de Fericitul Vladimir Ghika. Să cerem mijlocirea lui pentru nobila naţiune română, pentru ca aceasta să poată trăi mai departe în pace, în frăţietate şi în prosperitate”, a încheiat Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, în predica rostită, la Romexpo. Potrivit Agerpres. Cardinalul a elogiat figura de excepţie a martirului Vladimir Ghika, nepot al ultimului domn al Moldovei, convertit la cauza catolică, care se înscrie în lista celor care s-au jertfit, în trecut sau în prezent, pentru libertate, rămânând „bobul bun” care rodeşte în pământul credinţei.

Premierul Victor Ponta a declarat că monseniorul Vladimir Ghika a fost “un mare spirit european”, iar beatificarea sa este o mare sǎrbǎtoare pentru Biserica Catolică şi pentru toţi românii.

15 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 31-08-2013 - 20:42
- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 31-08-2013 - 20:48
ValVerde 01-09-2013 - 01:02

Un articol pe Yahoo despre Ghika are citeva sute de comentarii aratind respect si admiratie de la o gramada de oameni care nu pot gasi Romania pe harta.

La ZV, doua comentarii de la un tzigan care nu-si poate gasi cortul fara GPS.

briel 01-09-2013 - 01:21


Monseniorul avea cunostinte insemnate la Tokyo. In primul rand, pe amiralul Yamamoto, pe care-l cunoscuse la Roma. Amiralul Yamamoto fusese atasat naval la Roma si se convertise la crestinism. In 1933, amiralul Yamamoto chiar l-a intampinat pe Monsenior la coborarea de pe vapor.

Monseniorul l-a rugat sa-i favorizeze o audienta la imparatul Hirohito. Voia sa-l binecuvanteze pe imparat! Aflase despre mahnirea imparatului Hirohito: nu avea un fiu care sa-i succeada la tron. Monseniorul i-a spus lui Yamamoto: „Daca il voi binecuvanta pe Imparatul, el va avea un fiu!”. Yamamoto a raspuns ca este absurd si este un delict sa vrei sa-l binecuvantezi pe Imparatul, caci Imparatul este una cu Dumnezeu; si nu-l poti binecuvanta pe Dumnezeu! Imparatul are origine divina, este fiul lui Amaterasu, dumnezeul soarelui si al luminii.
Monseniorul Ghika a insistat senin: „Fa sa ajunga smerita mea sugestie la alteta sa, prilejuieste-mi o audienta la palat… si lasa-l pe Imparat sa aleaga el singur daca vrea sau nu sa-l binecuvantez”.

Pentru aceasta audienta, Monseniorul a cerut sa i se traduca in japoneza formula „Dumnezeu sa te binecuvanteze”. Amiralul Yamamoto i-a reamintit ca Mikadoul este una cu Dumnezeu, asa ca au „ajustat” formula astfel: „Sa te binecuvanteze Cel Atotputernic!”. Spre surprinderea amiralului, mai marele Japoniei a aprobat audienta solicitata de prelatul roman. Intrevederea a fost deosebit de destinsa si senina. Imparatul Hirohito a vorbit cu Monseniorul in limba franceza, mandru ca vorbea impecabil franceza. In sala primirilor se aflau demnitari, ofiteri. Am citit intr-o sursa ca Imparatul insusi i-a spus Monseniorului roman ca este mahnit ca nu are descendenti masculini si doreste sa aiba un fiu.

Monseniorul a raspuns ca daca-i va da binecuvantarea Dumnezeu ii va da un fiu. Imparatul incuviinteaza. Se ridica amandoi in picioare. Imparatul se inclina in fata Monseniorului Ghika; acesta face semnul crucii pe fruntea Imparatului… Garzile se reped cu mana pe sabie, caci este nemaipomenit ca un om sa-l atinga pe Imparat. Hirohito linisteste garzile, surazand. Monseniorul rosteste in japoneza: „Sa te binecuvanteze Cel Atotputernic”. Si: „Fie ca numele tau sa dainuie si sa ti se nasca un fiu”. Face iar semnul crucii pe fruntea Imparatului.

Monseniorul insusi a povestit scena, incheind: „Intr-adevar, in anul urmator, Imparatului i s-a nascut un fiu”. Fiul este Akihito, imparatul de astazi al Japoniei. (Am preluat unele date dintr-o carte de Elisabeth de Miribel, care citeaza texte intre ghilimele, dar nu indica sursele.) In acel timp, Imparatul Hirohito avea 32 de ani, iar Monseniorul Ghika avea 60 de ani, si o barba alba, de patriarh carpatic.

http://www.formula-as.ro/2011/955/spiritualitate-39/umbra-monseniorului-ghica-la-tokyo-13375

Mai este de citit cate ceva pe acolo…

ValVerde 01-09-2013 - 01:34

Da’ nu mai bine gasea Arca lui Noe ???

Japonia sa plateasca tribut Romaniei.
Fara noi se stingea dinastia japoneza, de unde se deduce ca dumnezeul crestin-catolic e mai tare-n sula decit d-zeul japonez, desi urmasul ala a fost facut cu sula japoneza…of m-am incurcat.

E sula crestineasca care a intarit sula japoneza care a facut un nou dumnezeu…hai nu va mai ascundeti dupa sula, platiti tributu’

briel 01-09-2013 - 01:41

Procesul lui Salut a fost reusit … ca poanta ( sa ma explic, nu cumva sa interpretezi anapoda), asta de mai sus – deloc.

ValVerde 01-09-2013 - 01:48

Cui ii arde de poante?
Eu eram serios in ambele postari.

Si tu de ce esti anti roman si urasti Romania ?
Ce e rau daca platesc japonezii tribut ?

Daca stai bine sa te gindesti, japonezii trebuiau sa-l faca sfint, inaintea Papei, ca le-a dat imparat. Asiaticii astia …!

Briel 01-09-2013 - 02:20

Esti ca in concediu …
Ai tuns iarba, ai aspirat, ai facut cumparaturile?
Se vede; acum te odihnesti la computer.

ValVerde 01-09-2013 - 02:31

Nu stiu daca vorbesti cu mine, dar eu vorbasc cu tine: Labor Day, weekend lung si frumos.

Iarba am tuns-o, nevasta a aspirat. tot ea a facut toate cumparaturile.
Eu am fost la piata.

CONGO 01-09-2013 - 02:42

Acum te-am prins cu gazele de sist! Deci ai taiat iarba (cu masina) deci neecologic, ia sa fi avut o coasa, nu faceai si miscare?

Sau 2-3 capre, inca si mai bine, lapticul lor este hranitor si nu face mustata cand te lacomesti.

ValVerde 01-09-2013 - 04:21

Tot ai bun un bou la iarba aia, da’ daca n-am, n-am.
Ar fi fost si Salut bun la ceva, doar ca se balega mult.

Briel 01-09-2013 - 02:50

La fel; Labour Day si la noi. Sigur ca vorbesc cu tine, numai ca am pus deshtu gresit.

CONGO 01-09-2013 - 03:21

Pai de aia au izbucnit crizele creditelor din constructii, dupa 2 saptamani de vacanta, la nici o luna, pac: Luni libera!

Si nici nu se face must, sa pui langa poloboc niste feliute lungi de pastrama sprijinite pentru un timp pe gratar si una tot asa de mamaliga, dar cu o parere de marar presarata deasupra.

Eh, ce stie America!

ValVerde 01-09-2013 - 04:23

Ma, tu esti sadic !!!

briel 01-09-2013 - 03:28

Sa-l lasam pe monseniorul Ghika in pacea cerului, ca a fost om sfant, si sa ne mutam la Siria. Am ceva dragalas pentru voi.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS