Acasa InternationalExterne UPDATE – 21 de egipteni, condamnaţi la moarte, după incidentele de la Port Said

UPDATE – 21 de egipteni, condamnaţi la moarte, după incidentele de la Port Said

scris de A.B.
129 Afisari

UPDATE, ora 16.00 – Condamnarea la moarte a 21 de persoane acuzate de implicare în violenţele ce au izbucnit anul trecut la finalul unui meci de fotbal disputat în oraşul Port Said a provocat, sâmbătă, ciocniri soldate cu 22 de morţi şi peste 200 de răniţi în acest oraş din nord-estul Egiptului, informează France Presse. Acest prim bilanţ al victimelor a fost comunicat de Ministerul Sănătăţii.

În cursul ciocnirilor sângeroase, au fost luate cu asalt două secţii de poliţie din Port-Sadd – Al-Charq şi Al-Arab – care au fost invadate de locuitorii oraşului şi s-au auzit focuri de armă în cartierul Al-Manakh. Bilanţul victimelor include şi doi poliţişti împuşcaţi, a căror moarte a fost anunţată de surse din securitate. Potrivit televiziunii de stat, violenţele care început după ce rudele celor condamnaţi au încercat să invadeze închisoarea în care se aflau aceştia. Martori spun că atacatori necunoscuţi au deschis focul asupra poliţiei, care a ripostat cu gaze lacrimogene. Violenţele au izbucnit pe străzile din apropierea închisorii, iar magazinele au fost închise.
Oficiali din cadrul securităţii egiptene, citaţi de AP, au declarat că după ce ciocnirile s-au soldat cu victime, în oraşul mediteranean Port Said a fost desfăşurată armata. Potrivit unui martor citat de Reuters, transportatoare blindate au fost văzute sâmbătă pe străzile din Port Said. Reuters aminteşte că armata a fost desfăşurată şi în Suez, un alt oraş-port de la Canalul Suez, ca răspuns la protestele anti-guvernamentale de vineri. Opt persoane au fost ucise în confruntările din Suez, deşi nu s-au relatat violenţe aici, sâmbătă

Justiţia egipteană a condamnat la moarte 21 de persoane acuzate că au fost implicate în incidentele soldate cu 74 de morţi în februarie anul trecut, după un meci de fotbal la Port Said, între Al Masry și Al Ahly, scor 3-1, din Cupa Egiptului.

Verdictul a fost primit cu urale de rudele victimelor prezente în sala de judecată de la CairoŞaptezeci şi patru de persoane, între care şi un poliţist, au murit în Egipt şi peste 150 de oameni au fost răniţi în violenţele izbucnite după un meci de fotbal, în data de 1 februarie 2012, la Port Said, ceea ce a determinat autorităţile să trimită armata pentru a interveni în acest oraş.

Violenţele au început după fluierul final al partidei, când, culmea, deși aveau motive de bucurie, sute de fani ai echipei gazdă au invadat terenul şi au început să arunce cu pietre şi sticle asupra fanilor oaspeţi, dar și asupra jucătorilor de la Al Ahly. Mulți dintre ei au fost loviți cu bestialitate până să apuce să fugă la vestiare. Un jucător a povestit cum un fan a murit în fața lui în vestiar. „Securitatea nu-a făcut nimic pentru noi, am văzut un fan cum a murit sub ochii mei, așa ceva este inimaginabil”, a povestit acesta presei locale.

Apoi, războiul s-a mutat pe străzile orașului Port Said. Au fost sparte mai multe magazine și incendiate mai multe clădiri. Totul s-a terminat abia după intervenția armatei. În Egipt s-au ţinut trei zile de doliu după această tragedie şi de atunci campionatul intern a fost suspendat, la 10 martie competiţia internă fiind chiar anulată.

1 comentariu

זין בפה של האנטישמים 27-01-2013 - 08:15

Bravo, nu va lasati mai baietzi, nu fiti fraieri…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult