Acasa Stiinta-ITStiinta ESA – Date noi descoperite despre asteroidul 99942 Apophis

ESA – Date noi descoperite despre asteroidul 99942 Apophis

scris de Laurentiu Banches
362 Afisari

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat că asteroidul care ar putea aduce Apocalipsa pe Terra în 2036, Apophis, ar fi cu 20% mai mare decât se credea până acum.

ESA - Date noi descoperite despre asteroidul 99942 Apophis (foto:huforc.gr)

Asteroidul 99942 Apophis s-a apropiat la de 14,5 milioane de kilometri de Pământ pe 9 ianuarie, prilej cu care reprezentanţii ESA au putut colecta date noi despre corpul ceresc şi traiectoria viitoare a acestuia. Reprezentanţii ESA au anunţat că telescopul Herschel a scanat roca intitulată 99942 Apophis în cursul ultimelor zile pe măsură ce se îndrepta spre vizita pe care a făcut-o prin apropiere de Pământ în noaptea de miercuri, 9 ianuarie spre joi, 10 ianuarie. Telescopul Herschel a dezvăluit că diametrul acestui asteroid nu este de 250 metri (cu o eroare de măsurare de 60 de metri), oferind o măsurătoare mai exactă: 325 de metri, cu o eroare maximă de măsurare de 15 metri.

Astronomul Thomas Mueller de la Institutul Max Planck dedicat Fizicii Extraterestre a declarat, potrivit descoperă.ro că „Creşterea în diametru cu 20%, de la 270 la 325 de metri, înseamnă, conform estimărilor noastre, că are un volum sau o masă cu 75% mai mare decât credeam până acum”. Experţii sunt în continuare de părere că există un risc de 1 la 250.000 ca acest asteroid să se ciocnească cu Terra în data de 13 aprilie 2036.

Cu ocazia acestei treceri a asteroidul Apophis în apropiere de Terra, senzorii termici folosiţi de cercetători au arătat că asteroidul este mai închis la culoare decât se credea. Doar 23% din lumina care cade pe asteroid este reflectată, restul fiind absorbită. Această descoperire este importantă, pentru că permite oamenilor de ştiinţă să calculeze efectul Yarkovsky, care provoacă accelerarea asteroidului. Efectul Yarkovsky este un fenomen descoperit de un inginer rus la începutul secolului al XX-lea, care prevede că un corp care se roteşte încet şi care orbitează aproape de Soare are parte de încălzirea părţii expuse la Soare, care se răceşte „noaptea”, atunci când corpul s-a rotit. Această încălzire şi răcire alternativă poate genera un mic impuls, în funcţie de suprafaţa zonei încălzite şi de forţa de rotaţie a corpului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS