Acasa Top SecretArmata Moscova, nervoasă că R Moldova adoptă standardele NATO VIDEO

Moscova, nervoasă că R Moldova adoptă standardele NATO VIDEO

scris de Marius Bâtcă
918 Afisari

Militarii din Republica Moldova au renunţat la pasul de defilare sovietic, iar ministrul Apărării consideră că este necesară aderarea la NATO.

Militari din R Moldova antrenament parada

Militari din R Moldova antrenament parada

Iritarea Moscovei a fost exprimată imediat, în presă rusă apărând deja reacţii de îngrijorare.

Moldova îşi aliniază forţele armate la standardele NATO. În acest sens, militarii moldoveni au renunţat la pasul de defilare sovietic, în favoarea celui european”, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit publicaţiei ruse, citată de Unimedia, recentele declaraţii ale ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, potrivit căruia participarea la orice bloc militar înseamnă sprijinul partenerilor, pun la îndoială statutul de neutralitate al Moldovei. „În acelaşi timp, unii experţi consideră că aceasta este primul pas spre integrarea ţării în NATO”, scrie cotidianul rusesc.

Pe 13 iulie, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a participat la reuniunea Consiliului Nord Atlantic (NAC) în formatul 28 + Republica Moldova şi a avut o întrevedere de lucru cu Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen. Au fost discutate aspectele colaborării cu NATO în cadrul programelor pentru parteneri. Întors la Chişinău, ministrul a acordat un interviu în exclusivitate pentru emisiunea de la Radio Arena FM – Mai aproape de Europa.

În ceea ce priveşte neutralitatea, eu am părerea mea, dar acum cred că este necesar să fie explicat cetăţenilor R. Moldova care sunt costurile neutralităţii, care sunt beneficiile acesteia. Trebuie să înţelegem că neutralitatea costă. şi mult costă. Fiind într-un bloc militar, sau într-o altă unitate, care are şi componenta militară, în caz de necesitate ai şi susţinerea partenerilor – a declarat Marinuţa.

Modelul României

România are o experienţă foarte bogată în integrarea europeană, cât şi în integrarea în NATO. Cum am mai spus, nu putem în actualele condiţii să vorbim despre integrarea în NATO. Totuşi, lecţiile însuşite de România ne-ar fi de un folos enorm în cursul nostru european. Cred că actuala guvernare le însuşeşte foarte bine, deoarece există o colaborare foarte bună cu Bucureştiul. Dacă e să vorbim concret despre Ministerul Apărării, da, de anul trecut, beneficiem de 94 de burse la unele specialităţi care în R. Moldova nu există şi nu putem să pregătim militari. Exemplu: în protecţia spaţiului aerian, piloţi, ingineri pentru aeronave, dar şi alte cursuri, atât de pregătire iniţială, cât şi de calificare, recalificare pe parcursul serviciului militar. Din păcate nici România nu trece acum printr-o fază financiară tocmai uşoară şi nu cunoaştem care vor fi soluţiile pentru acest an, da sperăm că vom avea parte din nou de un set de burse. Acum au loc negocierile între Ministerul Apărării din R. Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale al României. E drept că pentru studii mai avem şi un singur loc în Grecia. Colaborăm foarte bine şi cu SUA, în cadrul programelor de educare militară şi în cadrul Programului pentru Pace cu diferite ţări membre NATO, cât şi în cadrul programelor oferite de către NATO, mai ales a exerciţiilor care au loc. Sunt mulţumit de cooperare, dar mi-aş dori să fie mai aprofundată. Să fie o mai mare dorinţă din partea R. Moldova, ca să reuşim să ridicăm la un alt nivel această cooperare. Dar asta înseamnă în primul rând surse financiare pentru ca şi noi să investim ceva şi să nu fie numai de peste hotare – a mai spus ministrul Vitalie Marinuţa.

Nezavisimaia Gazeta menţionează acuzator faptul că locuitorii din Republica Moldova s-au obişnuit deja cu faptul că în ţară totul se face după modelul românesc: studierea istoriei române, conformarea legislaţiei cu cea de la Bucureşti, unificarea conductelor de gaze, etc. „Acest fapt nu miră pe nimeni, deoarece din Alianţa de guvernare face parte partidul care a pledat pentru unirea cu România. Dacă România face parte din NATO, atunci logic Moldova ar tinde în aceeaşi direcţie”, scrie publicaţie rusă.

Noi motive de “îngrijorare

Dacă tot sunt atât de îngrijoraţi “jurnaliştii” ruşi, este prilejul să le mai dăm şi alte motive. Militarii din stânga Prutului nu şi-au schimbat doar pasul de defilare, ci şi uniformele, că prea aduceau cu cele ruseşti.

Coincidenţă sau nu, uniformele de deşert seamănă izbitor cu uniformele jandarmilor români din Afganistan.

Şi, încă ceva. Serviciul Grăniceri din Republica Moldova se desfiinţează. Se înfiinţează, în schimb, o altă structură cu rezonanţă românească, aşa cum nu place Moscovei: Poliţia de Frontieră!

Noul serviciu va fi creat prin comasarea Serviciul Grăniceri şi a Biroului migraţie şi azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi, potrivit Moldpres, măsura face parte din concepţia de reformare a MAI.

Ca să facă pe plac Moscovei, un post de televiziune a difuzat şi următorul material video


7 comentarii

under 22-07-2011 - 21:06

Jos clopul, domnule Marius!

Marius Bâtcă 22-07-2011 - 21:58

Pro Patria Semper!

Multumesc

Liviu 22-07-2011 - 22:33

Da, dar cu Rosia Montana cum ramane ?!

Denali 22-07-2011 - 23:13

hi,hi,hi….Moscova este nervoasa …impreuna cu : 3/4 din …patriotii…mioritici , ai acestui forum…

under 22-07-2011 - 23:39

Du-te şi bea un gin. Poate vei deveni lucid.

Spiridon 23-07-2011 - 00:26

Tine minte 3 cuvinte: RUSIA, FURA, si MINTE.
Complimente Ereticului, care a venit cu asta!

Spiridon 23-07-2011 - 00:27

PIERDUT RIMA, ADUCATORULUI O RUBLA RECOMPENSA

Unde-i mare borfasia
Daca nu chiar in …..

In gulag autopsia
O facea Mama …..

Davai ceas davai mosia
S-inventat-a in …..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult