Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Manifestaţii de solidaritate cu Guvernul Ungariei, în Harghita, Mureş şi Covasna

Manifestaţii de solidaritate cu Guvernul Ungariei, în Harghita, Mureş şi Covasna

scris de D.S.S.
405 Afisari

Mai multe manifestaţii de solidaritate cu Guvernul Ungariei au avut loc sâmbătă în mai multe localităţi din Harghita, Mureş şi Covasna, organizate de Partidul Civic Maghiar (PCM).

Manifestaţii de solidaritate cu Guvernul Ungariei, în Harghita, Mureş şi Covasna

*** HARGHITA
Peste 500 de persoane au participat, sâmbătă după amiaza, la manifestaţii de solidaritate cu Guvernul de la Budapesta, organizate de Partidul Civic Maghiar (PCM) la Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni. La Miercurea Ciuc, aproximativ 150 de etnici maghiari s-au adunat în faţa Consulatului General al Ungariei şi au purtat lumânări aprinse în mâini, pentru a-şi exprima sprijinul pentru Guvernul Ungariei şi premierul Viktor Orban. Unii fluturau steagul Ungariei. Evenimentul a început cu intonarea imnului Ungariei, după care s-a dat citire unui mesaj care a fost transmis şi la manifestarea de solidaritate organizată, în acelaşi timp, la Budapesta.
Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor, membru al PCM, a declarat, pentru AGERPRES, că atacurile îndreptate împotriva lui Viktor Orban de organismele internaţionale sunt nedrepte şi din acest motiv secuii au simţit nevoia să-l susţină. ”Suntem aici pentru a sprijini Guvernul Ungariei şi în special pe Orban Viktor. El este un bun cunoscător al Secuimii, în fiecare an ne vizitează, ne-a ajutat şi cu dubla cetăţenie şi de aceea am venit la această manifestare de solidaritate”, a spus Albert Tibor.
Şi la Odorheiu Secuiesc, aproximativ 200 de persoane au luat parte la manifestarea din centrul oraşului, care s-a desfăşurat după acelaşi scenariu ca la Miercurea Ciuc.

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a subliniat că premierul Ungariei a luat măsurile pentru care este criticat pentru a-şi ajuta propriul popor. ”Ungaria este printre puţinele ţări care a reuşit să îndeplinească criteriile de convergenţă privind deficitul bugetar şi criticile nu au un suport real. (…) Dar a făcut acest lucru prin măsuri de protejare a propriului popor, cum ar fi impozitarea băncilor, a lanţurilor de hipermaketuri sau îngheţarea cursului forint – valută, cu precădere francul elveţian, în special pentru cei care au luat credite ipotecare. (…) A făcut paşi ofensivi la adresa instituţiilor de globalizare şi consider că aceste critici nu au un suport real”, a declarat Szasz Jeno. O manifestaţie de solidaritate cu Viktor Orban a avut loc şi la Gheorgheni, unde, în faţa Casei de Cultură, s-au adunat aproximativ 150 de persoane, potrivit forţelor de ordine. Primarul din municipiu, Mezey Janos, a declarat pentru AGERPRES că etnicii maghiari au dorit ”să susţină Guvernul de la Budapesta pentru a avea putere să continue ceea ce a început”.

*** MUREŞ
Şi la Târgu Mureş etnicii maghiari au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta solidaritatea cu Guvernul de la Budapesta
. Preşedintele filialei Mureş a Partidului Civic Maghiar, Laszlo Gyorgy, a declarat, sâmbătă, în timpul manifestaţiei, că ţările din Vest trebuie să reţină faptul că nici Ungaria, nici Transilvania şi nici Ţinutul Secuiesc nu sunt de vânzare. ”În coordonare cu organizatorii manifestărilor din Budapesta, la această oră răsună şi în Cluj, Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Covasna şi Baraolt mesajul Pieţei Eroilor, preambulul Constituţiei Ungariei, Crezul Naţiunii. Şi transmitem şi noi: Să reţină Vestul că Ungaria, Transilvania şi Ţinutul Secuiesc nu sunt de vânzare”, a afirmat Laszlo Gyorgy, în faţa a peste 100 de persoane.
Acesta a spus că toţi cei care se solidarizează cu Guvernul ungar cred în democraţia morală civică şi în renaşterea naţiunii maghiare şi că pentru fiecare om care se consideră maghiar ”este importantă independenţa şi ascensiunea naţiunii maghiare”. Liderul PCM Mureş a invocat faptul că maghiarii trebuie să fie alături de actualul Guvern ungar întrucât acestuia i se datorează faptul că astăzi se vorbeşte de o adevărată unitate naţională, prin extinderea cetăţeniei, iar noua Constituţie invocă tradiţiile creştine şi se bazează pe Coroana Sacră, fiind totodată ”actul unităţii naţiunii”. ”Extinderea dreptului de alegător este garanţia încrederii reciproce şi responsabilităţii comune. Exact această responsabilitate ne obligă pe noi acum să întoarcem atenţia care ne-a fost adresată, să stăm alături de Ungaria, să ne ridicăm vocea împotriva atacurilor la adresa guvernului maghiar, a preşedintelui republicii şi majorităţii de două treimi din Parlament”, a afirmat acesta. Laszlo Gyorgy consideră că mass-media internaţională prezintă Ungaria ”într-o manieră nedemnă şi nedreaptă”.
Preşedintele filialei Mureş a Consiliului Naţional Secuiesc, Biro Zsolt, a comparat lupta care se dă între Ungaria, pe de o parte, şi Bruxelles şi organismele financiare internaţionale, pe de altă parte, cu lupta dintre David şi Goliat. Manifestarea de solidarizare de la Târgu Mureş a fost paşnică, participanţii au aprins lumânări şi au purtat pancarte pe care era înscris ”Suntem solidari”, ”Hai Ungaria”, ”Hai Maghiarii”, ”Şi eu sunt Orban (premierul Viktor Orban -n.r.)”, ”Doamne ocroteşte-i pe maghiari!”, ”Fereşte-ne de cel rău – dictatura monetară globală”, iar unii au purtat fulare în culorile Ungariei.

*** COVASNA
Câteva sute de persoane din judeţul Covasna şi-au manifestat sâmbătă, în mod public, simpatia faţă de Guvernul Ungariei, în cadrul unor manifestaţii organizate de către Partidul Civic Maghiar. Preşedintele organizaţiei, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că prin aceste adunări publice participanţii au dorit să-şi manifeste solidaritatea şi susţinerea faţă de Guvernul de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban, care a oferit un sprijin concret maghiarilor din afara graniţelor acestei ţări. ”Prin aceste mitinguri ne solidarizăm cu Guvernul de Budapesta care a fost atacat din mai multe părţi. (…) Noi considerăm că avem obligaţia să facem acest lucru deoarece este singurul guvern care s-a arătat cu adevărat interesat de unitatea naţiunii maghiare şi de soarta noastră, a maghiarilor din afara graniţelor, din Bazinul Carpatic, şi ne-a oferit sprijin concret, drepturi – mă refer aici la cetăţenia maghiară, la dreptul la vot”, a declarat pentru AGERPRES Kulcsar Terza Jozsef.
Potrivit acestuia, la mitingurile de la Sfântu Gheorghe şi Baraolt au participat câte 200 de persoane, la Târgu Secuiesc aproximativ 150, iar la Covasna în jur de 100. Manifestaţiile au durat o oră şi s-au desfăşurat simultan cu mitingul de susţinere a Guvernului Ungariei organizat la Budapesta.
Manifestaţiile au loc la scurt timp după ce Comisia Europeană a anunţat că va lansa procedura de încălcare a prevederilor tratatelor UE (infringement) contra Ungariei pe considerentul că noua Constituţie a acestei ţări conţine aspecte privind statutul băncii centrale şi procesul de selecţie a judecătorilor ce contravin dreptului comunitar. Şi Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat îngrijorarea în problema independenţei guvernatorului băncii centrale ungare, ai cărui adjuncţi, potrivit noii Constituţii, trebuie să fie numiţi de către guvern.

7 comentarii

adrian75 21-01-2012 - 22:49

Ma intreb, ca fratii nostri de peste Prut de ce nu organizeaza si ei un miting de a sustine pe Basescu?

Disperarea 22-01-2012 - 02:46

Daca intr-un judet majoritar maghiar la un miting de sprijinire a guvernului ungar s-a reusit stringerea NUMAI a 500 de unguri de cetatenie romana, apai traba e clara, PP-DD-ul o sa cistige Harghita si Covasna 100%. Haleleeeei, javrelor, v-a sunat ceasul. Ma refer la scirbele de la udmr. Stati sa ne unim in vreo doi ani cu Moldova de dincolo de Prut, ca o sa vedeti voi ce Basarabie o sa ne tragem noi in Harghita si Covasna.

Paul din Ohio 22-01-2012 - 03:37

Care voi mai „Disperarea”? Voi ba’securistii? Harghita si Covasna vor fi locuite in continuare de harghiteni si covasneni iar Basarabia de basarabeni.

Comment 22-01-2012 - 12:55

Orban se lupta din rasputeri pentru drepturile si libertatile maghiarilor atat in Ungaria cat si in afara granitelor tarii.
Asa se face un protest, unde 100000 (400000?)ies sa sustina premierul.

Protestele din Bucuresti, mai mult decat anemice, au fost folosite de huligani si formatia pro fascista Noua Dreapta. Cei trei maimutoi Crin, Victoras si Danut au aratat ca sunt doar niste paiate in fata a 7000 de slugi, ademeniti cu 150 RON la demonstratie.

Au dreptate secuii, cand n-au participat la aceste farse de carneval. Acuma poate intelege si UE ca nu au dreptate si sunt dezinformati in ceeace priveste politica lui Orban Cinste tuturor care au iesit sa solidarizeze cu Viktor!

Ciu Huhu 22-01-2012 - 10:52

Solidaritate cu dictatura lui V. Orban?

Andrei 22-01-2012 - 11:31

Dictatura din capul tau paralitic !

Orban isi construieste un popor , uneste o natiune UNICA SANSA PT A SUPRAVIETUI IN ERA GLOBALIZARI -NEW AGE si totodata pentru a nifica maghiarii de pretutindeni.!

Andrei 22-01-2012 - 11:22

DECENTA ,MASURA, ISI CUNOSC INTERESELE MAGHIARII SI CINE LE APARA, ACESTE INTERESE:

Intre timp PNL -Antonescu cere blocarea fondurilor Europene alocate Romaniei…!

Astia nu s-au dus cu porcul la manifestatie ,nu bateau capacele de oala….

Elitelor va laudati ca stiti sa puneti virgula si punctul….dar cam atit ,folositi cultura drept camuflaj pt a va ascunde adevaratele gindurii actiunii….fapte….IPOCRIZIE CIT CUPRINDE:.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS