Acasa InternationalExterne Unde e cadavrul lui Bin Laden? Unde sunt pozele cu mortul?

Unde e cadavrul lui Bin Laden? Unde sunt pozele cu mortul?

scris de Adrian Pătruscă
11 afisari

Misterul se îngroaşă pe măsură ce se scurge timpul de la anunţul făcut de Obama legat de lichidarea lui Bin Laden. Zvonurile despre o mare cacealma devin tot mai insistente.

Unde e cadavrul lui Bin Laden? Unde sunt pozele cu mortul?“Am autorizat o operaţie destinată să-l captureze pe Osama Bin Laden şi să-l aducă în faţa justiţiei”, a declarat Barack Obama duminică seara. Omagiind curajul militarilor din forţele speciale americane, şeful Casei Albe a precizat: “După un schimb de focuri, ei l-au ucis pe Osama Bin Laden şi au recuperat corpul”.

Câteva ore mai târziu, un înalt responsabil al administraţiei Obama preciza: “Ne asigurăm că trupul său este tratat în acord cu practica şi tradiţia musulmane. Este un aspect pe care îl privim cu toată seriozitatea.”

Imersiunea, contrară legilor islamului

Dar două canale de ştiri americane, CNN şi MSNBC, au produs nedumeriri anunţând că trupul şefului Al-Qaida a fost aruncat în mare, într-un loc neprecizat.

Numai că, aşa cum explică surse de la Marea Moscheie din Paris citate de Le Parisien, această practică “ar fi total contrară regulilor sacro-sancte ale islamului”. Potrivit tradiţiilor musulmane, “corpul defunctului trebuie la început spălat cu apă şi săpun, apoi cu apă curată şi în sfârşit cu apă amestecată cu camfor, după care este învelit cu trei bucăţi de pânză”. “Înhumarea se face în pământ, fără sicriu. Trupul trebuie aşezat paralel cu Mecca, capul defunctului uşor întors spre dreapta pentru ca faţa sa să fie întoarsă spre Kaaba, sanctuarul sacru de la Mecca.”

Trucajul unei fotografii din 2009

Speculaţiile şi zvonurile au fost alimentate de difuzarea pe anumite canale de informaţii, la început în Pakistan şi apoi în Statele Unite, a imaginii unui cadavru parţial desfigurat prezentat ca fiind al lui Bin Laden.

Redactorul şef al departamentului foto al Agenţiei France Presse a demonstrat că este vorba de un trucaj.

Fotografia prezintă asemănări frapante cu partea de jos a unei imagini a lui Bin Laden.

Un trucaj ieftin circulă prin presă. În schimb, nu există nici o imagine autentică

Un trucaj ieftin circulă prin presă. În schimb, nu există nici o imagine autentică

Rana Jawad, şef al biroului de la Islamabad al Geo TV, postul de ştiri cel mai popular din Pakistan, a confirmat că imaginea “circula pe internet din 2009. Am precizat când am difuzat-o că ea nu poate fi autentificată pentru moment. Apoi am făcut verificări şi am retras-o de la difuzare.”

Până luni la amiază nici o imagine cu cadavrul lui Bin Laden nu fusese difuzată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult