Acasa InternationalGeopolitica Bilanţul Islamic al Primăverii arabe

Bilanţul Islamic al Primăverii arabe

scris de Ziua Veche
1.003 Afisari

Primăvara arabă, cu cereri economice, democratice şi seculariste aduce la putere în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, islamul politic cu comportament imprevizibil.

Proteste in Egipt

Bilanţul Islamic al Primăverii arabe

Islamul politic radical, islamul militant, mişcările islamiste nu au avut niciun rol în primăvara arabă, nu au fost catalizatorii ei – este ce s-a repetat obsesiv în perioada de vârf a revoltelor peste tot în lumea arabă. Este şi ce a fost oferit ca argument suprem pentru calmarea temerilor într-un spaţiu în care cultura politică şi socială a fost marcată de mişcările radicale ca alternativă la regimurile vremii. Prima afirmaţie este corectă, da, islamul radical şi politic a fost el însuşi luat prin surprindere de mişcările populare, mişcările radicale islamiste nu au fost catalizatori ai schimbărilor care au măturat şi mătură încă spaţiul arab, însă au fost forţele care s-au trezit cel mai repede şi, firesc, au prins valul schimbărilor.

Singura ţară în care nu este clar, din lipsa informaţiilor independente suficiente, cine anume a pornit protestele, este Siria, unde sursa iniţială a opoziţiei este bănuită a fi în zona Fratilor Musulmani sirieni, ceea ce nu înseamnă însă că în acest moment, revoltele nu sunt extinse la o mare parte a populaţiei. A doua afirmaţie, că derapajele spre un islam politic radical în regiune nu vor apărea pentru că primăvara arabă nu a fost pornită de mişcări islamiste, are multe fisuri. În primul rând, protestele, peste tot în regiune, au fost rapid alimentate şi de astfel de mişcări, ai căror membri s-au grăbit să se amestece, să se lipească la motorul principal format din elitele intelectuale, tineret şi studenţime, în timp ce marea masă populară, tăcută de cele mai multe ori, s-a mulţumit să urmărească la la televizor evenimentele.

Schimbarea la faţă a islamiştilor

Ce au facut mişcările islamice a fost să se adapteze la circumstanţe şi să prezinte o faţă nouă, reformată, ruptă de obiceiurile violente ale trecutului. În Maroc, deşi islamiştii au obţinut cele mai multe voturi, regele a avut grijă ca în noua constituţie reformată, aprobată prin referendum de popor în această vară, să păstreze ultimul cuvânt în chestiuni de politică externă, apărare şi mai ales religie.

În Tunisia, islamiştii, care au obţinut cele mai multe voturi, au repetat obsesiv, încă dinainte să fie prezentate rezultatele scrutinului că nu au nicio intenţie să impună legea islamică şi că oricine se poate exprima liber şi secularist, că au un program strict de recuperare economică şi de reformare politică şi instituţională a ţării. În plus, un argument care poate da oarecare linişte celor care se tem de ridicarea unui Orient radical islamic este că toate aceste ţări, cu Egiptul în frunte, depind substanţial de turism, de unde vine grosul veniturilor, iar dacă pe străzi ar deveni prea vizibilă respectarea literei islamului, asta ar alunga tocmai categoria cu cei mai mulţi bani de cheltuit – turiştii occidentali în pantaloni scurţi incorecţi din punct de vedere al codului de îmbrăcăminte islamic. Dar, şi aceast argument este pus de mulţi la îndoială, la un loc cu noua imagine reformată a vechilor mişcări radicale.

Liberalul egiptean, Sameh Makram Ebeid spune că nu crede, de exemplu, în reformarea Fraţilor Musulmani egipteni. “„Fraţii Musulmani şi-au tot schimbat pielea politică. Acum ultima pe care o poartă la vedere este de partid care spune că vrea guvern civil dar cu o bază religioasă, ceea ce pentru naivi sună bine, dar la o analiză mai profundă e clar că vorbesc despre un guvern religios şi un stat religios” susţine Sameh Makram Ebeid, de la partidul liberal Wafd. Alţi egipteni consideră că Fraţii Musulmani au renunţat şi vor renunţa în continuare la tradiţia atentatelor şi la ideologia radicală, tocmai dacă şi pentru că vor fi implicaţi într-o viaţă politică firească. „Fraţii se vor radicaliza doar dacă li se refuză participarea în politica la vedere şi dacă sunt împinşi din nou în subteran” consideră Mohamed Mostafa de la agenţia MENA. Peste tot în Orientul mijlociu şi Africa de Nord, mişcările islamiste au sesizat momentul în care, grupuri predominant seculariste au reuşit să antreneze căderea dictatorilor arabi pe care anii de atentate teroriste, calea aleasă de mişcările radicale, nu reuşiseră să îi clatine.

În urma dictatorilor au rămas un vid de putere şi o populaţie needucată în exerciţiul democratic, fără posibilitatea de a recunoaşte noi forţe politice şi cu o preferinţă spre ceea ce le este familiar, adică islamul militant. În mai tot spaţiul arab, timpul scurt de la căderea regimurilor autoritare până la alegeri libere, nu a fost suficient pentru consolidarea în mintea alegătorilor a unor partide noi, seculariste. Activista Deena Gamil explică de ce, de exemplu, în cazul Egiptului, opţiunile s-au îndreptat mai mult spre islamiştii din Partidul Libertate şi Adevăr al Fraţilor Musulmani:”Niciun partid de opoziţie tradiţional din Egipt nu are o bază populară reală, iar asta e o problemă, nu sunt nişte partide adevărate pentru că am trăit într-o dictatură mult timp, iar opoziţia era pentru ochii presei, dar nu participa la un proces democratic, nu i se permitea să se conecteze cu populaţia, să o reprezinte, să acţioneze în numele ei”explică Deena Gamil.

Puritatea islamică primeşte voturi

În ţări ca Tunisia, Maroc şi Egipt, electoratul şi-a exprimat o opţiune bazată mai ales pe faptul că, acolo unde regimurile recent prăbuşite (sau doar reformate ca în cazul Marocului) au eşuat iar şi iar, ani la rând, acolo unde guvernele au fost absente, mişcările islamice au construit şcoli, spitale şi drumuri, au oferit educaţie şi chiar au pus la punct bănci islamice. Aşa au reuşit să câştige simpatia populaţiei uitate de vechile regimuri la putere şi aşa au reuşit să ajungă acum la putere.

Citeşte mai mult pe RADOR

46 comentarii

cozmin 14-12-2011 - 14:05

Aici puteti adira Islamul umanist si pacifist ce vrea sa impuna lumea contemporana.Priviti actualul zilei:De graoza!

http://news.yahoo.com/saudi-woman-beheaded-witchcraft-153235503.html

tomi 14-12-2011 - 21:24

URBOS vad ca esti pe faza,Ai percutat repede ca si ca-catul de ciine ce cade intr-o balta de noroi.N-ai crapat inca jegule?
tomi

tomi 14-12-2011 - 21:21

Bilantul nenorocitei primaveri arabe avem sa o simtim cu totii.Ma refer ca atit ISRAEL cit si toate statele EUROPEI vor fi lovite de valuri de atentate teroriste cu scopul de dezichilibrare a guvernelor vestice si asa mult slabite de criza economica.Prinderea puterii in statele arabe fost democrate si moderate de catre islamul extremist,de miscarile el quaida si ale jihadului islamic sint doar prima etapa a acestui scenariu grotesc.In continuare vor fi vizate statele cu milioane de imigranti arabi care vor fi inglobate in lumea islamica sub tot felul de motive in genul GERMANIEI fasciste a lui Hitler,ca nerespectarea drepturilor”si valorilor”islamice ale locuitorilor arabi.Religiile crestina si iudaica vor fi interzise si va fi o singura religie,cea islamica care de mult este considerata de arabi si trimbitata in gura mare ca singura religie buna si corecta.Vor aparea doua mari imperii islamice,cea de nord cu capitala la ISTAMBUL ce va include toata EUROPA,de turci,si cea de sud cu capitala la TEHERAN ce se va intinde de la GIBRALTAR pina la granitele CHINEI,sub dominatia iraniana.
tomi

ParpanghElE : M a n d r i a NATIONALA 14-12-2011 - 21:52

NEVER tomasitu, never ! Good , israelis GOOD ! SEMA ISRAEL ….HASEM ELOKEINU…HASEM EHAD usmo ehad !Nu uita ca de 6000 de primaveri DOMNUL DUMNEZEU a fost si stanca de credinta !

tomi 14-12-2011 - 22:05

De acord cu tine @ParpanghElE : M a n d r i a NATIONALA,ISRAEL este soficient de puternic sa pulverizeze un miliard de musulmani.Dar crezi ca poporul evreu ar fi in stare sa faca acesp pas? In mod sigur ca nu.
Toate actiunile noastre sint cintarite in minimum de victime.Evreii nu sint in stare sa faca ce au facut nemniti cu noi.Cei 6 milioane de evrei pierduti in lagare ne lipsesc.Daca nu era holocaustul acum ISRAELUL nu avea nici un motiv sa fie ingrijorat de ce se intimpla in jur.Ostasii israelieni sint dintre cei mai bine instruiti din lume,si cei mai curajosi luptatori.Reusitele ISRAELULUI in razboaiele de agresiune ale arabilor impotriva noastra este dovada unei motivatii necunoscute de nimeni in asi apara tara.
tomi

urbos 14-12-2011 - 22:10

O sa ne uitam terifiati cum arabii se vor caca pe hoiturile voastre trase in teapa. O sa fie o priveliste ingrozitoare, toata lumea va acuza arabii pentru asemenea barbarii. Toate televiziunile va vor filma hoiturile arzande spre dezaprobarea intregii lumi. Muahahahahaha!

tomi 14-12-2011 - 22:20

Acum URBOS ce culoare ai ,tot tuciuriu esti?Tu cind vei muri ai sa devi alb si asta cu conditia sa dea cei din colhoz cu mult var peste tine.Sti cei ce mor de ciuma trebuiesc dezinfectati.
tomi

urbos 14-12-2011 - 22:34

Iti promit ca o sa ma duc sa vizitez muzeul Jidsonian, ce se va face langa Marea Moarta, cu ultimele schelete de soboli perciunati ramase necalcate de buldozer. N-o sa ma pot pisa pe ele, dar o flegma discreta, sa nu ma vada camerele de luat vederi, tot o sa trag. Printre lacrimi, evident.

tomi 14-12-2011 - 22:58

URBOS,tu cu salatul tau de tablgiu va trebui sa stringi bani vreo 10 ani sa poti cumpara bilet de avion la TEL AVIV..DOI- dupa cum stiu ai ordin de oprire la granita pentru furturi si tilharie in colhoz.
TREI -cind porcii tai din colhov vor avea aripi ai sa primesti viza de intrare in ISRAEL.Crezi mai romisor ca noi dam drept de intrare la toti opincarii de felul tau sa inceapa sa fure prin statiile de autobuze?
tomi

urbos 15-12-2011 - 00:30

Peste vreun an, doi, care Telaviv, care Izdraiel?

Lupu Ardelean 15-12-2011 - 12:15

@Sobru, ce ai sa poti vizita tu vor fi milioanele de locuitori ale oraselor Cairo si Alexandria innotand in Mediterana dupa ce Israelul v-a fi nevoit sa le bombardeze digul Asuwan cu o bomba nucleara si sa le aduca Lacul Nasser la Cairo si Alexandria intr-un tsunami gigant.

Ciu Huhu 15-12-2011 - 14:39

Tomi, Alah is great!

ParpanghElE : M a n d r i a NATIONALA 14-12-2011 - 22:32

SE puu lverizeaza singuri. Caci mein GOTT a mai daramat zidurile de la yerikhon si ovreiasii cantau din …trompete! To. masitu ISTORIA ultimilor 5772 de ani a fost scrisa de SUPRA VIETUITORI. n.a : nu raspundeti unor troli de factura kaka.to.fage de gen urbos/sobru, ciuciuletele si ereticul…(bulache chapter separat, asta este un de, generat cu cromozomoi so gs . B.

BULA 15-12-2011 - 12:32

@ParpanghElE

…………, daca te dai medic, mai bine ne-ai invata cum sa ne tratam de boli, decat sa-ti dai importanta in domenii unde nu te pricepi. Ma tem ca nici medicina nu stii prea multa.

BULA 15-12-2011 - 12:28

Pleaca ma Khazarule, cu balivernele tale ! Evreii adevarati sunt imprastiati prin lume si bisnitaresc in liniste. Sunt smecheri si se au bine cu clientii lor. Tu numai de violente vorbesti. Te trage gena turceasca la razboaie.

ParpanghElE : M a n d r i a NATIONALA 15-12-2011 - 17:53

Bula-che , puiule …Tu esti I N C U R A B I L, LA TINE greseala este din START.Puiu …esti o greseala genetica , probabil lantul de ARN ti-a facut feste.Mai consuma si tu alde xanax,iar saptaminal musai …bismuthul!In rest nu tu ma evaluezi pe mine, mai retardatu-le!

briel 14-12-2011 - 21:21

Bilant partial. Urmeaza Siria.
US troops surround Syria on the eve of invasion?

http://rt.com/usa/news/us-nato-syria-edmonds-709/

Pur si simplu nu mai inteleg nimic … cica „American and NATO forces are training Turkish troops as well, to possibly launch a strike from the north of Syria.”

La ce naiba ii baga si pe turci in fiertura asta ? Care este beneficiul zonei ?
Israel va fi inconjurat de dinamita …

briel 14-12-2011 - 23:48

Ok, am gasit cateva raspunsuri.

Why Is NATO Really In Libya?
http://www.youtube.com/watch?v=OPmlUFAXvdU&feature=related

Ce cauta NATO (de fapt US in primul rand) in Lybia:

– sa intrerupa alimentarea cu petrol catre China (ca prea-s flamanzi astia de energie si s-au dezvoltat in mare viteza); exact acelasi motiv va fi si pentru Iran; evident ca daca-si face Iranul una bucata bomba nucleara este kaka-maka tiri-piri … poate si sa greseasca tinta, fara sa mai spunem ca ii vor aplica un „no flight zone” de-i blocheaza la mantinela.

– Gadhafi a refuzat sa se supuna sau colaboreze cu comandamentul american in Africa (instituit in 2007 – din nou pentru a bloca expansiunea Chinei in Africa, despre care stim cu totii)

– Gadhafi nu era o marioneta americana si din cauza asta US nu avea control total al coastelor Mediteranei.

Despre Syria – aceasta „provides the russian naval base in the Mediterranean”. (aici intervine implicarea Turciei)

Concluzia finala, US vrea sa scoata afara din Mediterana pe chinezi si pe rusi, iar pentru aceasta vor actiona asa cum le dicteaza interesul. Batalia pentru hegemonie.

Un interviu f. bun.

briel 15-12-2011 - 06:06

Hop, au aparut si canadienii cu explicatii …. si cum sunt experti in statistici si analize, ia uite ce sistematic prezinta situatia, cu harta si multe informatii:

http://fullcomment.nationalpost.com/2011/12/14/peter-goodspeed-middle-east-on-the-brink-of-war/

Incepe balamucul.

briel 15-12-2011 - 20:22

Foarte intamplator intre 17 si 23 decembrie Turcia si Egipt au un exercitiu militar comun in estul Mediteranei.

http://turkishnavy.net/2011/12/15/sea-of-friendship-2011/

briel 15-12-2011 - 20:51

Pentru ziuaristi … se pare ca turcii sunt bine informati, din cand in cand mai trageti cu ochiul la ei.

http://www.turkishweekly.net/

Bye now.

ParpanghElE : M a n d r i a NATIONALA 14-12-2011 - 22:48

Si zici CIOBOLANE ca parasesti …groapa ! A ploi.esti ! Da in plimbarica ia si tu pe alde ciuciuletele ,si pe ceilalti verzani! Ca iarasi deveniti …rosii !

Radulescu 14-12-2011 - 22:57

Toate rachetele moderne ale Israelului,incarcate
cu sisteme explozive ultra moderne sunt pozitionate
intr-un sir super geometric gata de lansare exact in
secunda cand Israelul se va simti in pericol.
Consecinta in cazul unui atac anti-israelian,va fi disparitia
unor tari din zona acea geografica.
Poporul Israelian si evreu vor supravietui chiar cu riscul unor pierderi
de vieti mari.
Istoria evreilor nu se va mai repeta se va scrie alta dar de EVREI si CRESTINI.

tomi 14-12-2011 - 23:08

NOTA ZECE RADULESCU! L-ai facut pe URBOS sa cada din nou in obisnuitele lui crize de schizofrenie.Acum sintem trei pe capul lui si inteligenta domniei sale ,cit al unui copil debil mintal la trei ani nu mai stie de unde bate vintul ,face pe el si nevasta-sa a uitat sa-i puna scutecele de seara.Sti, Urbos inca nu a invatat sa iasa noaptea la WC ,pe intuneric are frica de evrei,NE VEDE PESTE TOT, SE SUFOCA DE ATITIA EVREI.Grea boala schizofrenia asta,si chiar URBOS a fost procopsit cu asa o nenorocire.
tomi

Radulescu 14-12-2011 - 23:12

Nu sunt evreu,sunt un roman crestin ce respect si am o deosebita stima fata de poprul evreu care a a dat lumii ce e mai valoros.
Credinta in Dumnezeu,cultura si stiinta……

urbos 15-12-2011 - 01:06

Tu esti un ji dan imputit ma ticalos infect. Ai tu treaba cu crestinismul pe dracu, mincinos ordinar. Asa v-a zis scarba aia de rabin, sa va dati crestini, credeati ca pacalii lumea. Pacaliti pe dracu.
Cati copii ai omorat azi ma animalule?

Ciu Huhu 15-12-2011 - 10:11

Alah is great!

urbos 15-12-2011 - 01:10

Trei nu ajunge ma sobolanel, daca nu sinteti minimum 20 tot degeaba, dau simultane, ma pis pe voi, nici macar nu m-am incalzit.

Radulescu 14-12-2011 - 23:08

Salvati civilizatia,Traiasca civilizatia cu credinta in Dumnezeu si
Isus Hristos!!!!!!!

urbos 15-12-2011 - 01:33

Hehe, sobolane sobolane, starpitura anticrestina, nu ti-am zis ca vi se simte duhoarea si prin ecran?

tomy 15-12-2011 - 00:15

La romanii de suflet niciodata nu a contat originea vecinului. Toti au trait ca intr-o mare familie.Daca nu ar fi rebuturi umane (bovine) ca URBOS, CIU HUHU,ERETICUL,BULA, TACHE as putea sa zic ca am trait bine in marea familie romana.
Am trait in ARAD pina la virsta de 34 de ani cu exceptia anilor de facultate petrecuti in TIMISOARA.Nu am fost ofensat sau umilit de religia mea niciodata.Si ce era deosebit de uman ca peste tot erai considerat cetatean roman, de nationalitate romana si religie mozaica. Nu in scoala primara, nu la liceu si nu la facultate, niciodata nu m-am simtit altceva decit roman, si nu am fost facut de nimeni sa ma simt altceva. Dupa facultate deasemenea nu am avut vreo problema legata de religie. In orasele vestice amestecul de populatie era asa de mare ca nimeni nu vedea ceva iesit din comun ca sotul este ungur si sotia romanca, sotia nemtoaica si sotul roman. Am un unchi roman chiar in ARAD casatorit de vreo 45 de ani cu o nemtoaica,in viata lor nu s-au certat niciodata, au doi baieti care vorbesc si germana, si au o trupa de nepoti ce deja vorbesc doar romaneste. In casa unde am locuit in copilarie erau doua familii de romani, una de germani (svabi), una de unguri, una de sirbi si noi evrei.Am trait ca fratii si fiecare familie sarbatorea evenimentele impreuna cu vecinii.Vecinii nu erau vecini ci rude.
Ma framinta gindul ca de unde au aparut aceste excremente lamentabile ca URBOS,CIU HUHU, BULA, ERETICUL, TACHE? Unde s-au ascuns in acele vremuri de care vorbesc? Ma refer la anii 1960-1980,cind am locuit in acea casa de vis in ROMANIA.Daca ar fi aparut acesti dementi sint comvins ca daca nu eu cel putin absolut ca sigur ar fi fost jupuiti de vii de cei pe care i-am cunoscut eu ca romani adevarati.Acesti neo-fascisti descreierati fac de rusine limba romanea,chit ca ei in mod sigur ca nu sint romani ci rusofili de dincolo de PRUT.Cred ca este clar pentu toti ca ROMANIA nu inghite asemenea specimene.
tomi…….

Ciu Huhu 16-12-2011 - 10:06

Alah is great…

tomi 16-12-2011 - 21:23

CIU HUHU salutari calde si sincere de la al tau prieten.
tomi

Timotei 15-12-2011 - 01:58

Scurbos, tocmai am inventat mujdeiul de samburi de curmale, sa-ti trimit un kilogram sa-ti faci o clisma buna?

jan dinu 17-12-2011 - 03:09

D-le Tomi ,pe – Scirbos ” numai d’astea-l face bine :

Traiasca – Leul Junglei – !
(Sarmana tzara – oropsit popor )

S-a traiasca Tamara – Marikika…
Muncitoare ca furnica …
De mai da shi cu ghioku
Creste lu – ADI – noroku !

Traiasca la fel rrumanu
Cind da tzepe lovind tzambalu…
Ajuns din sarac – bogat …
Facind aur din rahat !

Traiasca cei ce conduc …
Cind la prosti le dau mormint ..
Shi de continua asha ..
Jungla toata v-a progresa !
JD-USA

BULA 17-12-2011 - 07:10

Primavara araba se aseamana cu sirul de lovituri de stat din Europa de Est si URSS, care a dus la desfiintarea Pactului de la Varsovia si la distrugerea economica a acestor tari. Este lucratura a serviciilor secrete occidentale. Au si evreii partea lor de contributie.
Desi in majoritatea tarilor arabe „revolutionare” se aflau la conducere regimuri marioneta pro-americanesti, incepuse sa de dezvolte cam mult industria locala, se consolidase capitalul autohton si americanasii se temeau sa nu o ia razna acele regimuri si sa nu li se mai supuna. Au procedat ca atunci cand se „imbacseste” Windows-ul si incepe sa mearga din ce mai greu. Au dat sistemul jos si au pus altul. pe curat.

tomi 17-12-2011 - 11:57

BULA cind spuneam eu ceva asemanator cu revolutiile arabe mi-ai dat in cap cu toporul.Cind zici ca ISRELUL ar fi amestecat ma pui pe ginduri de capacitatile tale intelectuale.Mai lasa ura de everi si fi logic sa putem vorbii ca oamenii.Ma respecti si te respect. ISRAELUL nu are sa-si traga un glonte in picior sprijinind chiar pe dusmanii cei mai fiorosi impingindu-i la putere.Ne era foarte bine cu MUBAREK,cu GADAFI,si chiar cu ASSAD.Aveam deja conventii si tratate de pace cu EGIPTUL cu JORDANIA si mai in secret cu MAROCCO, DUBAI, EMIRATE, QATAR.Acum in EGIPT au pus mina pe putere islamistii extremisti – fratii musulmani,in timp scurt vor anula acordurile de pace, ISRAELUL deja nu mai primeste gaz si petrol din EGIPT ce-l primeste de peste 30 de ani si era parte vitala din conventia de pace.Acum cumparam gaz la pret triplu si petrol la pret dublu.Tu ne crezi asa de timpiti sa dam jos guverne care ne lasau in pace si daca raminea totul cum a fost inca 100 de ani n-ar mai fi fost razboi in ORIENTUL APROPIAT. Fi cu logica BULA,totul este condus de la TEHERAN si ANCARA.Lumea araba este in faza de trecere la islamul fanatic si in procesul de globalizare a doua mari imperii islamiste cel de nord condus de turci cu capitala la ISTAMBUL ce va ingloba toata EUROPA si cel de sud cu capitala la TEHERAN ce se va intinde de la GIBRALTAR pina la granitele CHINEI. CHINA si RUSIA care sint la curent cu acest proces nu vezi ca stau de o parte si sprijina puternic tot ce se petrece acum? Ca state prietene islamistii le-au dat garantii ca vor fi inafara pericolului si vor beneficia de imunitate si autonomie totala,
tomi

BULA 17-12-2011 - 12:47

Nu-mi amintesc sa fi zis tu ceva asemanator.
Iar chestia cu „Fratii Musulmani” este doar un scenariu. Incearca si ei ceva, dar procesul „revolutionar” este in mainile agentilor occidentali si israelieni. Astia au bani si cu bani se fac revolutiile.

tomi 17-12-2011 - 12:02

BULA VEZI CE SRCISESEM ACUM CITEVA ZILE:
tomi
14-12-2011 at 21:21

Bilantul nenorocitei primaveri arabe avem sa o simtim cu totii.Ma refer ca atit ISRAEL cit si toate statele EUROPEI vor fi lovite de valuri de atentate teroriste cu scopul de dezichilibrare a guvernelor vestice si asa mult slabite de criza economica.Prinderea puterii in statele arabe fost democrate si moderate de catre islamul extremist,de miscarile el quaida si ale jihadului islamic sint doar prima etapa a acestui scenariu grotesc.In continuare vor fi vizate statele cu milioane de imigranti arabi care vor fi inglobate in lumea islamica sub tot felul de motive in genul GERMANIEI fasciste a lui Hitler,ca nerespectarea drepturilor”si valorilor”islamice ale locuitorilor arabi.Religiile crestina si iudaica vor fi interzise si va fi o singura religie,cea islamica care de mult este considerata de arabi si trimbitata in gura mare ca singura religie buna si corecta.Vor aparea doua mari imperii islamice,cea de nord cu capitala la ISTAMBUL ce va include toata EUROPA,de turci,si cea de sud cu capitala la TEHERAN ce se va intinde de la GIBRALTAR pina la granitele CHINEI,sub dominatia iraniana.
tomi

BULA 17-12-2011 - 12:42

Voi, israelienii, suferiti de „psihoza razboiului”. V-au indemnat evreii bogati din Occident sa plecati din Europa si Rusia si sa va mutati in statul baza-militara numit Israel. Bogatanii rostogolesc miliardele in Occident, iar voi (saracimea) sunteti bagati la inaintare, pentru accesul la resurse.
Ia-ti mai omule bilet la avion si du-te in Canada sau Australia. Nici in Noua Zeelanda nu e rau (exceptand cutremurele), daca si londonezii se muta acolo.

Lupu Ardelean 17-12-2011 - 20:57

@Bula, lasa-te de propaganda comunista, nu evreii bogati i-au indemnat pe ceilalti sa se mute in Israel , ci persecutiile si pogroamele la care au fost supusi de-alungul aniilor.Si o multime de bogati s-au mutat si ei.

BULA 17-12-2011 - 21:40

Ai ramas cu pogroamele in gura. E, sau nu e cazul, iesi cu pogromul la atac. La ce persecutii au fost supusi evreii din URSS si tarile satelite, cand ei invarteau comunismul pe degete ?

tomi 18-12-2011 - 00:06

LUPU ARDELEAN fi tu atent la stilul de lucru al companiei de verzui.Se lanseaza mai nou sa lucreze pe schimburi.Acum ofiter de serviciu este BULA. Imi ramine sa ma autofelicit cind de la bun inceput am mirosit cam tot ce este legat de aceasta celula neo-fascista.Cred ca nu am gresit cu nimic din cit am inteles de la bun inceput.Intuitia este de fapt parte din meseria mea.Se pare ca au obosit si deorece ne-au considerat „piese” dificile au adoptat un stil asemanator din anumite domenii militare unde instructorii sint schimbati la citeva ore,deci partea de comanda ramine mereu proaspata si odihnita,pina cei ce parcurg instructia fiind aceleasi elemente ,sint rupti de oboseala, epuizati,exact scopul urmarit de instructori. LUPULE fi atent ca a disparut de pe ecrane URBOS si CIU HUHU.Echipa da semne de oboseala.Deci sa revenim la URBOS, CIU HUHU, BULA, TACHE,ERETICUL camarazi din celula de neo-fascisti rusofili,emit de dincolo de PRUT,dintr-un colhoz fost sovietic, finantele sint venite de la organizatia islamica terorista turca IHH,si de la alte organisme ale hamas si hizbulah ce impinzesc acele zone si racoleaza oameni fara capatii in scopuri de propaganda cel putin deocamdata.Cel putin m-am convins ca am avut dreptate si fratii lucreaza in aceeasi echipa deci zau ca-i pacat de timpul aloca tacestor nulitati.
tomi

BULA 18-12-2011 - 05:56

@tomi

Pe langa faptul ca esti batut in cap, suferi si de dereglari psihice grave. Nu poti sa discuti logic cu cineva.
Cred ca nu cunosti meserie cat ar trebui si ti-e frica sa nu te dea afara din serviciu. Vrei sa-i imbunezi pe sefii tai prin dovezi de nationalism evreiesc dus pana la tampenie.

Ciu Huhu 18-12-2011 - 07:16

Tomi!
Noi nu sintem neo fascisti, sintem critici ai celor mai mari hoti din Istorie, evreii necinstiti ca Bernard Madoff!

Noi nu criticam evreii cinstiti!

ParpanghElE : M a n d r i a NATIONALA 17-12-2011 - 21:51

Bula-che ,puiule: Efectul luesului asupra cerebelului este devastatoare, iar administrarea saptaminala a bismuthului nu vindeca, mentine doar netransmiterea siphilisului, mai ales ca se pare ca tu ai mostenit un siphilis pe cale genetica. Ia tu puiule in continuare si haloperidol si xanax, linisteste .Ca si asa esti expus total la ilaritate in …public!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS