Acasa Zvonul Zilei Obama vine în România

Obama vine în România

scris de Cristian Vultureanu
931 Afisari

Potrivit unor informaţii neoficiale, Barack Obama, preşedintele SUA, urmează să efectueze o vizită oficială în România în această toamnă. Autorităţile de la Bucureşti şi Washington negociază în această perioadă detaliile vizitei.
Barack Obama va veni în România pentru a asista la semnarea acordurilor bilaterale şi a aranjamentelor de punere în practică a participării României la sistemul de apărare antirachetă.

Obama vine în România

Obama vine în România

Nu ştim dacă preşedintele SUA va vizita şi localitatea Deveselu, viitoarea bază militară unde vor fi construite silozurile pentru cele 24 de rachete interceptoare SM-3.
Instalarea scutului antirachetă în România
a stârnit deja reacţii vehemente din partea Federaţiei Ruse care ameninţă cu declanşarea unui nou Război Rece.
Pe de altă parte, oficialii de la Bucureşti şi de la Washington  dau garanţii că sistemul din România este de dimensiune redusă şi nu are potenţialul de a modifica echilibrul strategic în Europa. Subsecretarul de stat american Ellen Tauscher a declarat că, „pe teritoriul României ar putea fi instalate trei baterii, adică 24 de rachete interceptoare SM-3”.

În momentul de faţă, negocierile tehnice şi juridice cu partea americană s-au finalizat, urmînd a fi pregătit documentul final care va fi semnat în prezenţa lui Traian Băsescu şi a lui Barak Obama.

Istoria negocierii instalării scutului la Deveselu

17-18 iunie 2010: A avut loc vizita la Bucureşti a unei delegaţii americane conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională. Vizita a marcat momentul deschiderii oficiale a negocierilor bilaterale româno-americane pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă, în scopul încheierii acordurilor bilaterale şi, respectiv, a aranjamentelor de punere în practică necesare. Şefii celor două delegaţii de negociatori au fost Ellen Tauscher, subsecretar de stat al SUA, şi Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE român.
La 4 februarie 2010, ulterior deciziei CSAT, a avut loc un prim contact între experţii români şi cei americani.
O rundă de consultări tehnice cu partea americană a avut loc la 11 mai 2010, când a avut loc un amplu schimb de vederi privind unele aspecte de natură tehnică şi juridică.
Procesul de negociere a fost demarat după aprobarea, conform Legii 590/2001 privind tratatele, a mandatului de negociere, la 17-18 iunie 2010 (prima rundă de negociere).
A doua rundă de negociere a avut loc în perioada 26-27 iulie 2010.
A treia rundă de negociere a avut loc la 17 septembrie 2010.
A patra rundă de negociere a avut loc la 14 decembrie 2010.
A cincea rundă de negociere a avut loc la 8 martie 2011.
A şasea rundă de negociere a avut loc la 6 aprilie 2011.
Acordul bilateral care a rezultat din negocierile cu SUA va fi supus ratificării în Parlamentul României, conform Legii nr. 590/2003 privind tratatele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS