Acasa BusinessFinante-Banci Câţi bani pregăteşte FMI pentru Italia

Câţi bani pregăteşte FMI pentru Italia

scris de Mihaela Popescu TAULET
64 Afisari

UPDATE ora 10,45- Fondul Monetar Internaţional (FMI) a arătat luni că nu poartă discuţii cu autorităţile italiene pentru un program de finanţare, „turnând apă rece” pe speculaţiile că instituţia de la Washington ar pregăti un pachet de 600 miliarde euro pentru guvernul de la Roma.

Nu au loc discuţii cu autorităţile italiene privind un program de finanţare FMI„, a declarat un purtător de cuvânt al Fondului, răspunzând întrebărilor presei. Moneda euro a crescut luni pe pieţele asiatice după ce ziarul italian La Stampa a scris că FMI pregăteşte un pachet de asistenţă financiară de 600 miliarde euro pentru Italia. Potrivit La Stampa, cele 600 miliarde euro, acordate la o dobândă de 4-5%, ar fi permis guvernului italian să evite finanţarea de pe pieţe timp de 18 luni, pentru a putea implementa măsurile de austeritate şi reformele necesare pentru stabilizarea finanţelor statului.

–––––––––––––––-

Fondul Monetar Internaţional (FMI) pregăteşte un împrumut record de până la 600 miliarde euro pentru Italia, banii urmând să fie puşi la dispoziţia guvernului dacă problemele ţării se vor agrava. Valoarea reprezintă aproape 40% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării și de peste patru ori mai mare decât cel al României.

fmiPotrivit cotidianul italian La Stampa, citat de Bloomberg, premierul Mario Monti ar avea astfel la dispoziţie o perioadă de 12-18 luni pentru a implementa reformele fără a fi nevoit să refinanţeze datoria actuală a ţării. Guvernul ar trage fonduri prin această linie de credit dacă măsurile de austeritate nu vor pune capăt speculaţiilor cu obligaţiuni italiene, notează sursa citată.

Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult