Acasa Actualitate-InternaSocial Epidemia care face ravagii în Europa a ajuns la granița României

Epidemia care face ravagii în Europa a ajuns la granița României

scris de Ștefan Constantinescu
150 Afisari

Boala care se răspândește rapid în Europa, peste 60.000 de persoane fiind infectate în prezent, a ajuns la granițele României.

Numărul cazurilor de pertussis (tuse convulsivă) a început să crească în Ungaria. Universitatea Semmelweis a raportat o creștere bruscă a numărului de cazuri în sudul țării, dar și în Republica Cehă.

Dacă în anii anteriori în Ungaria se înregistrau cel mult unul sau două cazuri pe an, în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 12 cazuri, conform portfolio.hu.

Clinica de pediatrie a Universității Semmelweis a tratat anul acesta copii grav bolnavi de tuse convulsivă.

Tusea convulsivă este deosebit de periculoasă în cazul bebelușilor, deoarece crizele de tuse pot duce la apnee.

Copiii riscă să nu mai poată respira, iar moartea poate surveni prin sufocare sau stop cardiac.

Boala se tratează cu antibiotice și, în majoritatea cazurilor, poate fi necesar tratamentul membrilor apropiați ai familiei pentru a preveni transmiterea bacteriei. Boala este contagioasă pentru oricine, indiferent de sex sau vârstă.

Tusea convulsivă, cunoscută şi sub numele de pertussis, este o infecţie bacteriană care afectează plămânii şi căile respiratorii şi este endemică în Europa.

În perioada de incubație de o săptămână după infectare, boala este asimptomatică.

„În caz de accese de tuse, vărsături care rezultă și respirație asemănătoare cu cea a tusei convulsive, pacientul trebuie suspectat că suferă de tuse convulsivă”, a declarat Tamás Pék, infectolog la Clinica de Pediatrie a Universității Semmelweis.

Perioada de incubație este urmată de o fază simptomatică care durează între o săptămână și două săptămâni. Simptomele sunt tuse ușoară, nas care curge, după care urmează o perioadă – de circa șase săptămâni – în care tusea devine compulsivă. De obicei pacienții nu prezintă febră.

Epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani, potrivit ECDC, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare, cu toate că o uşoară reducere a imunizării în timpul pandemiei de COVID-19 ar fi putut reprezenta un factor de creştere.

Tusea convulsivă se răspândește în Europa

Ţările europene au raportat o înmulţire considerabilă a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 şi în primele trei luni din 2024.

Numărul cazurilor identificate a fost de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori, transmite miercuri Reuters.

În total, au fost raportate aproape 60.000 de cazuri de către ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European între ianuarie 2023 şi aprilie 2024, a anunţat miercuri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

În cadrul epidemiei au fost înregistrate 19 decese, 11 la sugari şi 8 la adulţi vârstnici, a precizat agenţia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult