Acasa Actualitate-InternaInvestigatii După turci şi bulgari, ucrainenii poftesc la calcanul românesc (VIDEO)

După turci şi bulgari, ucrainenii poftesc la calcanul românesc (VIDEO)

scris de Doru Dragomir
443 Afisari

După 1990, braconajul în Marea Neagră a căpătat dimensiuni nebănuite; în fiecare primăvară, în apele teritoriale româneşti şi-au făcut apariţia pescadoarele turceşti şi, uneori, bulgăreşti, la pescuit ilegal de calcan şi rechin. Interceptarea acestora s-a dovedit, de cele mai multe ori, extrem de dificilă – cum, până în anul 2009 nu beneficiam de un sistem radar performant, singura noastră şansă era aceea a patrulării în larg. Iar rezultatele erau la noroc şi în funcţie de …dotări. Au existat cazuri (negate de către autorităţi, dar susţinute de lucrători ai Poliţiei de Frontieră, sub rezerva anonimatului) în care exista informaţia potrivit căreia se află pescadoare străine la braconat în apele noastre teritoriale, însă nu era combustibil pentru ca ambarcaţiunile noastre să plece în larg pentru a captura braconierii.

Cu toate acestea, rezultatele înregistrate de-a lungul timpului sunt de-a dreptul spectaculoase. Între anii 2002-2011, au fost capturate 26 de pescadoare, 19 turceşti şi 7 bulgăreşti. La bordul acestor nave s-au găsit peste 5 tone de peşte de diferite specii, însă ponderea o deţin calcanii şi rechinii. Cei mai „fideli” braconieri sunt turcii. Ei îşi riscă viaţa şi libertatea venind în apele noastre teritoriale deoarece calcanul este foarte scump în Turcia, între 30 şi 40 de euro per kg. Ambarcaţiunile lor sunt adevătare hârburi, însă au în dotare motoare ultraperformante, care să le permită să fugă atunci când sunt descoperiţi. În ceea ce priveşte braconierii bulgari, aceştia nu au fost foarte activi în apele noastre teritoriale; în 2006 au fost depistate două bărci cu braconieri. De-abia în anul 2010 au fost prinse primele pescadoare bulgăreşti la braconat.

“Big-Brother” la Marea Neagră

Din anul 2009 misiunea poliţiştilor de frontieră a fost mult înlesnită în urma punerii în funcţiune a Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime (SCOMAR – Sistemul Complex de Observare Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră). Acest sistem compex deţine o tehnologie computerizată alcătuită din sateliţi, camere video ultraperformante care permit vederea şi pe timpul nopţii, nave de intervenţie şi şalupe rapide. Din punctul de control al sistemului de supraveghere, navele care se află în apele noastre teritoriale pt fi monitorizate 24 de ore din 24, până la o distanţă de 180 de km în larg. Camerele optice sunt atât de fidele încât pot monitoriza absolut tot ce se întâmplă la bordul unei nave.  Îşi merită, aşadar, cu prisosinţă investiţia de 25 de milioane de euro realizată parţial cu fonduri europene.

Prin intermediul acestui sistem, duminică dimineaţa a fost observată nava “Uragan”, sub pavilion Ucraina, care bracona la 40 de mile travers de Sfântu Gheorghe.  La faţa locului au fost trimisă două ambarcaţiuni ale Gărzii de Coastă, iar ofiţerii aflaţi la bord au lansat semnale acustice şi vizuale spre braconieri, pentru a-i soma să se predea.  Cei 4 marinari ucraineni aflaţi la bord au oprit marşul navei şi au permis accesul la bord al poliţiştilor români. La bord au fost descoperite 206 kg peşte (calcan şi rechin),  precum şi 5 km plase de pescuit. De asemenea, în apropierea navei s-au mai descoperit plase de peste 1 km aruncate pentru braconat. Nava “Uragan” a fost escortată de către ambarcaţiunea Gărzii de Coastă în portul Sulina. Cei 4 braconieri au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi Parchetului.

Deşi captura de peşte nu este foarte mare,  acest eveniment reprezintă o premieră prin prisma faptului că nava “Uragan” este prima sub pavilion Urcaina interceptată la braconat în apele noastre teritoriale.

Aceasta este cea de-a doua navă prinsă la braconat de la începutul acestui an. În luna februarie, la 60 km travers de zona Chituc – Gura Portiţei, a fost capturat un pescador turcesc, care avea 15 marinari la bord. Şi aceştia au permis poliţiştilor români accesul la bord, fără a opune rezistenţă. Ulterior, marinarii au fost amendaţi şi apoi repatriaţi.

Cu tunurile pe braconieri

De-a lungul anilor, însă, capturarea braconierilor turci a fost reuşită numai după purtarea unor adevărate bătălii pe mare. Ultimul război veritabil a fost purtat în luna mai a anului trecut cand, pentru capturarea unui pescador turcesc surprins la braconat la 70 de mile travers de Tuzla, s-au tras peste 150 de gloanţe. După ce nava a fost somată să se predea şi a fost urmărită mai bine de 5 ore de către două ambarcaţiuni româneşti, echipajul format din 14 marinari a fost scos pe punte, în speranţa că autorităţile române vor înceta focul. Aventura turcilor s-a terminat însă dramatic – după ce nava a rămas fără combustibil, a fost incendiată şi apoi s-a scufundat la circa 80 km de ţărm. Marinarii turci aflaţi la bord au fost salvaţi şi duşi la mal. Ulterior ei au fost prezentaţi Parchetului, care a dispus repatrierea. Pe numele căpitanului şi al proprietarului navei au fost întocmite dosare penale.

Calcanii, pe cale de dispariţie în Marea Neagră

De ani de zile, experţii şi biologii marini atrag atenţia asupra pericolului de dispariţie din Marea Neagră a unor specii de peşti, printre care se numără şi calcanul. Principalul vinovat al acestei stări de fapt îl reprezintă tocmai braconajul. Iar cum un singur pescador turcesc scoate din braconaj zeci de mii  de euro la o ieşire în apele noastre teritoriale, braconierii sunt dispuşi să îşi asume orice risc. Iar riscurile nu sunt chiar aşa de mari; nici un braconier prins nu a stat mai mult decât câteva luni după gratii în puşcării româneşti. Cel mult armatorul pescadorului îşi poate pierde ambarcaţiunea, care este confiscată de către autorităţile române. Dar, navele care braconează în apele noastre teritoriale sunt foarte vechi şi fără o valoare prea mare. Valoare care, la o adică, se poate recupera după alte partide de pescuit ilegal.

2 comentarii

ANDREI 27-03-2012 - 13:41

„Aceasta este cea de-a doua navă prinsă la braconat de la începutul acestui an”

Fti atenti sa nu testeze (urmareasca ) altceva ….mai degraba !.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult