Acasa BusinessEconomic Urcă în topul mondial “Suferinţă la pompă”: România, cost ridicat al benzinei

Urcă în topul mondial “Suferinţă la pompă”: România, cost ridicat al benzinei

scris de M.A.
3 afisari

România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, potrivit unui studiu Bloomberg.

pompa benzina

“Suferinţă la pompă”: România, cost ridicat al benzinei

Din 55 de ţări ne plasăm pe locul al şaptelea în clasamentul care raportează ponderea costului unui galon de benzină la venitul mediu zilnic al oamenilor, transmite Radio România Actualităţi. La noi în ţară, preţul unui galon de banzină premium – adică aproximativ patru litri – se ridică la 6,59 dolari – notează Bloomberg, agenţia de ştiri economico-financiare – asta în timp ce venitul mediu zilnic în România este de 26 de dolari.

Practic, pentru patru litri de benzină românii sunt nevoiţi să scoată din buzunar un sfert din venitul mediu zilnic. Acest calcul ne plasează pe locul şapte al clasamentului numit sugestiv “suferinţă la pompă”. Strict în funcţie de preţul benzinei, România se află pe locul 34. Preţul propriu-zis ne aşează în top între unul dintre marile centre financiare ale Asiei, Singapore, şi statul Chile. În Europa Centrală şi de Est, Slovacia are cea mai scumpă benzină, dar raportat la puterea de cumpărare a populaţiei ţara se situează pe locul 19.

În funcţie de preţ, Slovacia este urmată de Ungaria, Cehia, Slovenia, Austria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Bulgaria şi România.

Topul 10 după preţ este dominat de ţările europene dezvoltate. Astfel, cea mai scumpă benzină se găseşte în Norvegia, ţară urmată de Danemarca, Italia şi Olanda. Trebuie menţionat, însă, că dacă preţul este raportat la puterea de cumpărare, toate aceste state se găsesc în cea de-a doua jumătate a clasamentului „suferinţei la pompă”.

6 comentarii

MI-5 14-05-2012 - 13:10

Carburantii sunt materiale strategice.
Daca statul (guvernul) ar vrea, pretul ar putea fi diminuat.
Problema este ca nu se vrea.

Mache 14-05-2012 - 13:26

Evident ca nu se vrea – doar un cretin ar putea dori asta, Daca pretul ar fi semnificativ mai scazut ca cel de la vecini atunci zeci sau stue de mii de masini din tarile vecine ar veni in zilnic Romania sa faca plinul. Adica pe langa milioanele de asistati sociali si alti miluti si cersetori Romania ar trebui sa le mai si subventioneze si plinurile vecinilor… 🙂

Odata cu aderarea la UE Romania nu mai poate subventiona preturile la produse, exceptandu-le pe cele convenite cu UE inainte de aderare (gaz, curent) si asta doar pe timp limitat.

MI-5 14-05-2012 - 14:21

Ai o gandire de om prost. (pedelist).
N-am pomenit de subventionare.

Mache 14-05-2012 - 14:25

Și atunci cum scade prețul sub cel al pieței, dacă nu subcenționezi?! 😉 😉 😉

bubu 14-05-2012 - 21:27

confirm: esti un prost , si adaug , cu craci!!

iou 14-05-2012 - 16:02

suprataxarea profiurilor nesimtite sau nationalizarea can argentina singura solutie e loc pt toti ca oricum nu producem cit consumam da sa faca profit in criza si sa creasca pretu de 2 ori din 2008 incoae jafff in loc sa alimentezi cu maruntisi mai bine alimentam pt molotoave pe greci ii respecta si le au taiat jumate din datorie sau daca au ridicat pretu ca n UE sa dea si salarii ca n UE adica 15 20 euro pe ora

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult