Acasa InternationalExterne Moment istoric în Orientul Mijlociu. Israelul a inaugurat prima sa ambasadă în Bahrain

Moment istoric în Orientul Mijlociu. Israelul a inaugurat prima sa ambasadă în Bahrain

scris de Misu Andrei
90 Afisari

Ministrul afacerilor externe israelian Yair Lapid a inaugurat joi seara prima ambasadă a ţării sale în Bahrain, la un an după semnarea unui acord de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi această mică monarhie din Golf, informează AFP.

„Am deschis în mod oficial ambasada israeliană în Bahrain”, a anunţat ministrul israelian pe Twitter, adăugând că cele două ţări au convenit să inaugureze „până la sfârşitul anului” o ambasadă a Bahrainului în Israel.

O vizită istorică făcută de ministru de externe israelian

În timpul vizitei sale, o premieră a unui ministru de externe israelian în Bahrain, Yair Lapid a fost primit de regele Hamad bin Isa Al-Khalifa, publicând pe Twitter o fotografie cu întrevederea lor, pe care a calificat-o drept „istorică”.

La câteva ore după sosirea lui Lapid în capitala Manama, un Airbus A320 al companiei naţionale Gulf Air care venea din Bahrain a aterizat la Tel Aviv, inaugurând astfel prima legătură aeriană comercială dintre cele două ţări.

Lapid a discutat apoi cu prinţul moştenitor şi premierul Bahrainului, Salman bin Hamad al-Khalifa, precum şi cu omologul său Abdellatif al-Zayani. Cei doi responsabili au semnat mai multe acorduri în domenii precum mediul sau sportul şi au susţinut o conferinţă de presă comună, transmite Agerpres.

„Am discutat despre cooperarea dintre ţările noastre, precum şi despre cum să transformăm pacea oficială dintre noi într-o prietenie activă pe planurile economic, al securităţii, politic şi civil”, a declarat Lapid după întrevederea cu Zayani.

„Vizita voastră este un pas spre un progres deja realizat şi subliniază încă o dată dorinţa noastră împărtăşită pentru restabilirea păcii, stabilităţii şi cooperării în Orientul Mijlociu”, a declarat la rândul său Zayani în timpul conferinţei de presă.

Temele sensibile au fost puse pe masa discuțiilor

Cei doi responsabili şi-au exprimat sprijinul pentru soluţia cu două state în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, Lapid precizând că „nu toată lumea gândeşte de această manieră” în cadrul guvernului israelian, o coaliţie formată din mai multe partide politice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult