Acasa InternationalGeopolitica Angela Merkel şi Francois Hollande, mesagerii păcii la Moscova

Angela Merkel şi Francois Hollande, mesagerii păcii la Moscova

scris de M.A.B.
8 afisari

Angela Merkel şi Francois Hollande au anunţat un plan diplomatic neaşteptat pentru a rezolva criza din Ucraina, cu vizite surpriză la Kiev şi Moscova. Cancelarul german şi preşedintele Franţei se întâlnesc astăzi cu liderul Rusiei ca să discute un plan de pace, după ce au stat de vorbă ieri cu preşedintele Petro Poroşenko.
merkel_si_hollandeLa Moscova au început să apară mai multe comentarii citând surse apropiate Kremlinului, potrivit cărora liderii europeni, care vin în capitala rusă „într-o misiune a ultimei speranţe”, îi vor prezenta lui Putin un nou plan de pace.

Se vorbeşte despre varianta transnitreană, cu referire la Donbass, când regiunile Donetsk şi Lugansk primesc un grad ridicat de autonomie, însă în cadrul unei Ucraine unitare. Linia de demarcaţie între teritoriile controlate de separatişti şi forţele guvernamentale ucrainene va fi alta decât cea convenită în urma acordurilor de la Minsk din luna septembrie.

Astfel, aşa-numitele republicii Populare Donetsk şi Lugansk vor controla o suprafaţă mai mare din teritoriu, în schimb, Moscova trebuie să ofere garanţii că separatiştii pro-ruşi nu vor merge mai departe cu ofensiva. Cu alte cuvinte, comentează tot presa rusă, Europa ar fi dispusă să accepte încă un conflict îngheţat în spaţiul ex-sovietic decăt să se continue confruntările armate în estul Ucrainei, cu urmări şi pagube greu de imaginat.

Hollande și Merkel sunt așteptați vineri la Moscova, unde în jurul orei 17:00 (ora Moscovei) sunt programate negocieri cu președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit mass-mediei ruse, președintele Franței și cancelarul Germaniei ar putea propune Kievului și Moscovei înghețarea conflictului din estul Ucrainei după modelul transnistrean.

Referitor la discuțiile purtate joi de cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande cu șeful statului ucrainean Petro Poroșenko, ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a subliniat că ‘s-a discutat despre modul în care ar trebui să se acționeze pentru ca acordurile de la Minsk să fie puse în aplicare’.

‘Întâlnirea a decurs foarte bine. Nu vă faceți griji. Asupra Ucrainei nu se exercită presiuni. Franța și Germania ne ajuta să restabilim pacea’, a scris Klimkin într-o postare pe Twitter.

În finalul discuțiilor de la Kiev, Francois Hollande, Angela Merkel și Petro Poroșenko au decis să nu facă o declarație comună pentru presă.

În privința planului propus de Vladimir Putin, jurnalista americană de origine ucraineană Miroslava Gongadze, care lucrează la postul de radio Vocea Americii, a declarat joi seara pentru canalul de televiziune ucrainean ‘Kanal 24’ că ‘oficialii americani au criticat dur planul trimis de Putin lui Hollande și Merkel’. ‘Putin ar fi amenințat că va face una cu pământul estul Ucrainei’, a spus jurnalista, citând, sub rezerva anonimatului oficiali și jurnaliști care l-au însoțit pe Kerry la Kiev.’Nu am văzut acest plan, dar se spune că este foarte mare și că ar conține amenințări că ei (rușii) vor face una cu pământul estul Ucrainei’, a declarat Miroslava Gongadze, văduva jurnalistului Gheorghi Gongadze, ucis în mod brutal la Kiev în anul 2000, în epoca președinției lui Leonid Kucima. Potrivit acesteia, Merkel și Hollande ar fi citit documentul trimis de Kremlin și ar fi scos din el tot ceea ce nu era acceptabil, iar vineri vor pune pe masa discuțiilor la Moscova varianta revizuită a planului inițiat de Vladimir Putin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult