Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Senzational. Vezi aici cum se spală bani prin Offshore. „Corporaţia CRIMA”

Senzational. Vezi aici cum se spală bani prin Offshore. „Corporaţia CRIMA”

scris de Ziua Veche
283 Afisari

. Doisprezece jurnalişti din România, SUA, Serbia, Bosnia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Rusia şi Marea Britanie au urmărit, timp de mai multe luni, reţele offshore transfrontaliere, plecând de la Bucureşti, dintr-un birou aflat în Piaţa Victoriei. De aici, un „mare maestru” român al operaţiunilor offshore dirija virtual sume imense prin paradisurile fiscale, ca într-o uriaşă fabrică de spălat bani, cu mici ateliere pe mai multe continente (după cum se poate vedea în schema din ilustraţie).


Pentru una dintre aceste afaceri, consultantul român a fost arestat, luna trecută, la puţin timp după începerea investigaţiei jurnalistice transfrontaliere, realizată de „Organized Crime and Corruption Reporting Project” (OCCRP) – cu sprijinul ziarului BURSA (în România). 

 

Jurnaliştii OCCRP au reuşit să afle secretele consultantului chiar de la el, în biroul său. Prezentându-se drept potenţiali clienţi, reporterii au ascultat sfaturile „maestrului offshore” pentru o amplă operaţiune de spălare de bani.

Datorită perfomanţei lor jurnalistice putem vedea astăzi cum „maeştrii paradisurilor fiscale” au reuşit să creeze adevărate reţele de companii offshore, prin care îşi pot ascunde bunurile de poliţie (sau chiar de propriile soţii), pot spăla bani murdari şi se pot sustrage de la plata taxelor, folosindu-se de legislaţia specifică firmelor offshore. 

@ În biroul firmei sale, la doi paşi de sediul Guvernului român, Kiss Laszlo Gyorgy s-a rutinat în structuri internaţionale care plimbă bani, evită taxe, ascund averi, interese şi identităţi. Costumul cenuşiu, statura medie, începutul de chelie şi tonul scăzut, egal, fără inflexiuni, completează tiparul contabilului perfect.

Pe hârtia albă, pixul trasează geometric schema care comprimă, ca o matrice, jumătate din planetă. La scara unei coli A3, arhipelagul Seychelles se reduce la un punctuleţ legat ombilical de Nigeria, insula Cipru – centrul nervos la care se conectează Bulgaria, România şi, în general, Uniunea Europeană, iar statul american Delaware devine capitala economică a patru continente plus două oceane.

Kiss Laszlo Gyorgy, omul pentru care geografia se desenează în tranzacţii internaţionale, pune pixul pe masă şi trage concluzia: „Dumneavoastră aveţi nevoie de o triangulaţie”. Apoi, Kiss întoarce schema şi spune pe un ton egal, profesoral: „Ăsta e mecanismul pe care vi-l propun”. 

@ O legislaţie care păstrează confidenţialitatea asupra tuturor informaţiilor, inclusiv în ceea ce priveşte încălcarea legilor. Un paradis pentru lumea interlopă.

Afaceriştii au deprins perfect arta de a înfiinţa companii offshore (firme înregistrate într-o altă ţară de către un non-rezident), ascunzându-se apoi în spatele unor „proxies” (persoane- paravan) şi al unor structuri de business complicate care se întind pe mai multe continente.

Piaţa neagră din Balcani (şi nu numai) a folosit companiile offshore drept paravane pentru trafic de droguri, spălare de bani, contrabandă cu armament, trafic de persoane, privatizări frauduloase şi pentru a corupe politicieni şi oficiali guvernamentali. 

@ La nivel mondial, operaţiunile offshore sunt folosite de „lorzii cartelelor de droguri” mexicane pentru spălare de bani, de grupurile teroriste în conflicte, de către Iran şi Coreea de Nord pentru ca să se sustragă de sub embargoul privind armamentul,precum şi pentru alte activităţi ilegale nedescoperite încă. 

Citiţi aici  o anchetă unică despre o altă lume, foarte puţin cunoscută publicului până acum. 

@ Cum a fost arestat consultantul Kiss pentru sifonarea Petrom-Service 

@ Sub acoperire in biroul unui mare maestru offshore

Sub cupola offshore-PKK si politicieni romani

@ Reteaua transfrontaliera Kiss Taylor

@ Ucraina descopera industria offshore

O lume capabilă să facă, peste noapte, dintr-un simplu vânzător de hamburgheri, patronul unui imperiu financiar global. 

O lume secretă aflată într-un război permanent cu legea. 

O lume organizată precum o mare corporaţie a crimei financiare, pe care autorii articolului au numit-o metaforic „Corporaţia CRIMA” (în engleză „Crime Inc.”).

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult