Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ion Iliescu: Legea lustratiei este aberanta

Ion Iliescu: Legea lustratiei este aberanta

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Fostul presedinte Ion Iliescu este de parere ca Legea lustratiei, care a primit aviz favorabil din partea Comisiilor juridica si pentru Drepturile omului din Camera Deputatilor, este una total aberanta si intarziata, la atatia ani de la Revolutia din decembrie 1989, transmite Agerpres.


„Este total aberanta, in afara timpului in care traim – suntem membri ai UE. Uitati-va la toata lumea democratica, nu exista asemenea chestiuni. Dupa 20 de ani de consolidare a unui regim pluralist, democratic, alegeri libere, Constitutie democratica, venim cu asemenea masuri, care vin din trecutul regimurilor totalitare, se poate asa ceva? Arata intarzierea mentala a celor care vin cu asemenea ganduri”, a declarat fostul sef al statului, intr-o emisiune la RFI.
Ion Iliescu spune ca este posibil ca Partidul Social Democrat sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta acestei legi, desi precizeaza ca nu a participat la o discutie in PSD pe aceasta tema. „E posibil, adica ne facem de rasul lumii. Bineinteles ca ar fi potrivita o astfel de actiune, ne compromitem ca tara cu asemenea mentalitati”, a spus Ion Iliescu.
El a aratat ca aceasta lege ar fi fost motivata la inceputuri, imediat dupa Revolutie, si a reamintit ca, in acea perioada, in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala, s-a dezbatut aceasta chestiune si ulterior a aparut Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara.
„Asemenea masuri sunt caracteristice regimurilor totalitare, care exclud categorii de oameni de la viata publica. Era mentalitatea stalinista – mosierii, fostii capitalisti, membrii de partide burgheze sa fie eliminati – sau fascistoida, in sens invers, adica perpetuam niste mentalitati si niste abordari specifice regimurilor totalitare. Nicaieri in lumea democratica nu se apeleaza la asemenea lucruri si atunci ideea a fost: intram intr-o etapa noua, a votului liber al cetatenilor si campaniilor electorale in care fiecare trebuie sa se prezinte cu ceea ce a facut si cu ce este si sa judece cetateanul. Acela este instrumentul, filtrul esential – votul liber al cetatenilor. Dar noi, atunci, am introdus in proiectul acela de lege, in 1990, un articol suplimentar, al 10-lea, in care se introducea interdictia pentru cei care au comis crime si fapte reprobabile din acest punct de vedere, antidemocratic, dar nu categorii, oameni care au fost nu stiu ce„, a explicat Ion Iliescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS