Acasa Cultura-ReligieCultura Bob Dylan, concert cenzurat în China

Bob Dylan, concert cenzurat în China

scris de Adrian Pătruscă
0 afisari

Protestatarul Flower Power s-a îmburghezit. A acceptat cenzura chineză, a cântat la doar câteva zile după arestarea disidentului Ai Weiwei şi n-a comentat.

Bob Dylan, un fost protestatar în China totalitară

Dylan a acceptat toate condiţiile puse de autorităţile regimului totalitar chinez

După ce în urmă cu un an un concert al său a fost refuzat, Bob Dylan a cântat pentru prima oară în China miercuri 6 aprilie. Dar a fost un concert în variantă cenzurată, scrie Los Angeles Times. “Într-un moment în care mulţi artişti americani sunt interzişi în China, lui Bob Dylan i s-a permis să cânte miercuri, dar după un program care a omis cele mai celebre balade contestatare”, scrie cotidianul. Semn al nervozităţii autorităţilor de la Beijing, care s-au mai confruntat în trecut cu situaţii delicate. Astfel, în concertul său din Shanghai din 2008, Björk a strigat “Tibet! Tibet!”în vreme ce interpreta cântecul “Declare Independence”. De atunci, cu excepţia lui Beyonce în 2009, artiştii străini invitaţi în China au fost cu toţii de categoria B, scrie The Guardian.

Astfel, din cauza cenzurii, spectatorii de pe Stadionul Muncitorilor nu au putut asculta “The Times They Are A-Changing” sau “Blowin’ in The Wind”. Programul lui Dylan a fost supervizat de ministerul Culturii, care, în invitaţie, îi cerea artistului “ca prestaţia sa să fie strict conform programului”, scrie LAT. Astfel, singurele vorbe pe care Bob Dylan le-a adresat publicului au fost cele în care şi-a prezentat formaţia şi nimic altceva.

Bob Dylan a cântat după programul aprobat şi nu a vorbit cu publicul

Bob Dylan a cântat după programul aprobat şi nu a vorbit cu publicul. Foto: The Guardian

Ziarul american aminteşte că cenzurarea cântăreţilor occidentali est o practică obişnuită a regimului chinez. Astfel, Rolling Stones au fost obligaţi, în concertele lor din 2003 şi 2006, să renunţe a cânta “Brown Sugar”.

Cele şase mii de persoane care au umplut două treimi din capacitatea stadionului au fost destul de reţinuţi la început, dar spre final s-au încălzit, iar aplauzele lor au fost răsplătite cu două bisuri.

Concertul lui Dylan a avut loc la doar câteva zile după ce disidentul Ai Weiwei a fost arestat, demonstrând încă o dată cu regimul de la Beijing este unul totalitar şi represiv. Disidentul Liu Xiaobo, laureat al premiului Nobel pentru pace este de asemenea arestat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult