Acasa Cultura-ReligieReligie S-a încheiat Ramadanul. Ce transmite Băsescu?

S-a încheiat Ramadanul. Ce transmite Băsescu?

scris de L.M.
7 afisari

Luna sacră a Ramadanului s-a încheiat miercuri pentru majoritatea musulmanilor, după 29 de zile de post, de joi începând sărbătoarea Eid al Fitr, care durează trei zile.

S-a încheiat Ramadanul. Ce transmite Băsescu?

S-a încheiat Ramadanul. Ce transmite Băsescu? (foto: presidency.ro)

Autorităţile din Egipt, Qatar, Arabia Saudită, Kuweit, EAU, Siria şi Iordania au anunţat oficial că prima zi a sărbătorii Eid al Fitr este joi, conform datelor astronomice, în timp ce în alte state, precum Libanul sau Irakul, Ramadanul s-a încheiat pentru suniţi, dar unele grupuri şiite au ales să-l prelungească cu o zi, transmite Agerpres.

În timpul Ramadanului, credincioşii musulmani, cu excepţia femeilor însărcinate, călătorilor, bolnavilor şi copiilor, nu au voie să mănânce, să bea, să fumeze sau să întreţină relaţii sexuale din zorii zilei până la apusul Soarelui. Caracterul sacru al Ramadanului, unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi care acoperă a noua lună a calendarului islamic, este conferit de credinţa potrivit căreia în această lună profetul Mahomed a primit revelaţia Coranului. Ramadanul este urmat de sărbătoarea Eid al Fitr, care durează trei zile şi începe cu o rugăciune colectivă în faţa moscheilor, întrucât acestea nu sunt suficient de încăpătoare pentru a primi toţi credincioşii. Această sărbătoare mai este şi un prilej pentru meditaţie, iertare, acte de generozitate şi vizite familiale.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis joi, 8 august a.c., un mesaj comunităţii musulmane din România cu prilejul sărbătorii care marchează încheierea lunii Ramadanului.

„La încheierea lunii Ramadanului, doresc să transmit tuturor reprezentanţilor comunităţii musulmane din România gândurile mele cele mai bune însoţite de sincere urări de bucurie şi prosperitate. Sărbătoarea tradiţională de Bairam, care marchează încheierea acestei perioade cu semnificaţii adânci pentru spiritualitatea musulmană, este un prilej de bucurie în familie şi comunitate şi, în acelaşi timp, o bună ocazie de a reflecta asupra importanţei tradiţiilor şi a valorilor spirituale în identitatea unei comunităţi.

Sunt bucuros că în România avem o comunitate musulmană de care ne leagă tradiţia unei convieţuiri armonioase, care ne-a prilejuit mereu o cunoaştere vie a culturii şi a obiceiurilor musulmane şi care pune în valoare solidaritatea şi dialogul între culturi şi credinţe. Luna sacră a Ramadanului, considerată a fi unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului, readuce în atenţie fundamentele religiei islamice: pacea, libertatea, demnitatea şi respectul faţă de adevărurile revelate de divinitate.

Într-o lume marcată adesea de discordii, dialogul interreligios a devenit o condiţie fără de care nu putem concepe o civilizaţie a păcii. Doar cunoscându-ne unii pe alţii din perspectiva bogăţiei tradiţiilor şi a credinţelor care ne definesc, putem înţelege pluralitatea ca pe o cale privilegiată de dezvoltare şi de solidaritate creativă.

Cu prilejul încheierea lunii Ramadanului, doresc să mulţumesc comunităţii musulmane din România pentru modul în care contribuie la dezvoltarea societăţii româneşti şi să exprim îndemnul ca, pornind de la modelul convieţuirii noastre exemplare într-un cadru multietnic, să promovăm, în continuare, generozitatea, toleranţa şi respectul pentru binele comun al întregii societăţi.”

4 comentarii

gelu 08-08-2013 - 16:14

Securistul mincinos, bisnitar, hot si betiv n-a construit nimic in cei 23 de ani pe cand a detinut functiile de ministru al transporturilor, primar si acum cea de presedinte al Romaniei demis de popor dar salvat de Barosso, Reding si Merkel. Asa ca Basinescu este un mare fas, fas, fas de fas care fara sprijinul Securitatii ar fi dat de mult coltul, coma alcoolica, fiind gasit fara suflare in vreun boschet din portul Constanta.

Antibasistul 08-08-2013 - 17:49

A construit averea lui si a familiei si A RUINAT ROMANIA!

pathfinder 08-08-2013 - 17:52

S-a încheiat Ramadanul.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult