Victor Ponta calcă pe Lege şi Drapel prin HG-ul cu doliu naţional. Ca să nu mai spun că, din punctul meu de vedere, lansează un scuipat simbolic pe Drapelul Naţional, prin afirmaţia din finalul şedinţei de guvern de marţi!
Victor Ponta: O să vă rog, domnule ministru al Apărării şi domnule ministru Dragnea, să adaptaţi. MÂINE E ZIUA DRAPELULUI, DA? NU CRED CĂ E CHIAR UN MOMENT DE SĂRBĂTOARE, de aceea vă rog să luaţi măsuri să se adapteze toate evenimentele la situaţia aceasta cu totul specială şi…
Mircea Duşa: Facem simplu, cu ridicarea pe catarg a drapelului, după care imediat prezentăm hotărârea de guvern şi coborâm drapelul în bernă.
Victor Ponta: Luaţi toate măsurile de astăzi. De aceea am vrut să facem astăzi şedinţa, că mâine era totul prea din scurt. – extras din stenograma şedinţei de guvern de marţi, aşa cum apare pe siteul oficial al Guvernului României.
Că s-a dovedit din ce în ce mai incompetent, mai vulnerabil la criticile celor care l-au sprijinit şi votat, nu contează şi nici nu m-ar interesa. Însă, dacă, pentru a-şi spăla propria imagine publică, premierul României, Victor Ponta, alege să calce în picioare, în primul rând, un SIMBOL NAŢIONAL, cum este DRAPELUL ROMÂNIEI, şi, în al doilea rând, o LEGE, votată de Parlamentul României, este extrem de grav.
Cum adică ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL “NU este chiar UN MOMENT DE SĂRBĂTOARE”????
Care este, atunci, momentul pentru sărbătoare naţională? Ziua PSD-ului? Ziua Rusiei? Ziua SUA? Ziua Franţei? Ziua Ciadului? Ziua cârtiţei? De ce nu Ziua homosexualilor? Parcă au un steag mai frumos, aşa, în curcubeu!
Pentru că, oricum, pare insensibil la simboluri, cum ar fi Drapelul şi Ziua Drapelului Naţional, o să îi reamintesc domnului prim-ministru Victor Ponta, jurist de profesie, care este raportul de forţă juridică între o Hotărâre de Guvern şi o Lege votată de Parlament.
Legea, ca act normativ al Parlamentului, are forţă juridică mai mare în ceea ce priveşte Hotărârile de Guvern, deoarece emană de la aleşii/reprezentaţii cetăţenilor, parlamentarii (aleşi prin vot universal, direct, secret şi liber exprimat), în timp ce HG-urile sunt adoptate de un organ investit cu atribuţii executive. O Hotărâre de Guvern poate fi emisă numai în aplicarea legilor, prin acestea neputându-se completa sau modifica Legi.
ESTE EXACT CAZUL DE MIERCURI, 26 IUNIE
Legea nr. 96 din 1998 instituie clar ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL.
Art. 1
(1) Se proclama ziua de 26 iunie Ziua drapelului national.
(2) Ziua drapelului national va fi marcata de catre autoritatile publice si de celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei patriei, precum si prin ceremonii militare specifice, organizate in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne.
Art. 2
(1) Guvernul si autoritatile administratiei publice locale vor lua masurile necesare pentru ca in aceasta zi drapelul Romaniei sa fie arborat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994, si pentru buna desfasurare a actiunilor prevazute la art. 1 alin. (2).
(2) In capitala si in municipiile-resedinta de judet se vor organiza ceremoniale publice de inaltare a drapelului Romaniei, pe baza normelor convenite intre prefecturi, primarii si comenduirile de garnizoana.
Pe de altă parte, avem HG pentru declararea zilei de 26 iunie 2013 zi de doliu naţional pe teritoriul României, publicată în Monitorul Oficial nr. 0374 din 25 Iunie 2013
Conform HG-ului, in data de 26 iunie 2013 toate institutiile si autoritatile publice centrale si locale au obligatia arborarii drapelului Romaniei in bernă. In plus, drapelul in bernă se va arbora si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale României, precum si la punctele de frontiera, in aeroporturi, porturi, gari si autorgari.
„Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul României la domiciliu sau la resedinta”, se mai precizeaza in HG-ul de marţi
Documentul stipuleaza, de asemenea, ca posturile de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator. Prin extensie, manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru această zi sunt amânate. Dacă în cazul arborării Drapelului Naţional se poate “interpreta” (în bernă sau normal, tot se arborează), problema apare în cazul manifestărilor culturale şi educative.
Din păcate, Guvernul României a reuşit să facă o varză totală din două evenimente diferite, dar pline de încărcătură emoţională. Mai grav este că, pentru a-şi atinge obiectivul de imagine, Victor Ponta a spus ce gândeşte:
ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL “NU este chiar UN MOMENT DE SĂRBĂTOARE”
49 comentarii
Se pare ca Muntenegru a declarat doliu national. Ati cam ramas cu chilotii in vine tovarasi.
O mostra tipica de schizofrenie basista e si asta cu dictatorul. I se spune secaturii comuniste si securiste Basescu ca e dictator, lepra fiind in fruntea tarii, luand decizii de capu lui, incalcand legile, democratia si statul de drept, sustinut de servicii secrete si limbisti, la asta basistii grohaind drept contraargumente aceleasi vorbe pe care le emana Iliescu in 90 cand i se spunea Ceausescu2 sau Nastase ceva mai tarziu, in timp ce pentru aceiasi schizofrenici basisti, dictator este unu care nu e la conducere, adica Antonescu. Ce sa le ceri acestor schizofrenici?
Așa ceva îi spun doar c r e t i n i congeitali ca tine sau cs C ă c ă r ă u.
O demonstratie organizata de partidul conducator, ca cat e usl si „ce vrea ia”!
De ce nu apare „base”?
Raspuns: I-a promis lu’ sarbu ca nu va declara presei faptul ca el i-a spus mongoloidului inca de la sase juma’te sa se ocupe de situatie!
Mongoloidu’, tot mongoloid!
Adeca, neterminat!
Ca barbat, ca om, ca … om.
Mare nesimtit esti „stimabile ” MB !!! Daca faci caz de o lege in dauna a a zeci de romani morti intr-un tragic accident, mai ales cand Muntenegru ne da lectii una dupa alta , declarand si ei „Doliu national ” pentru mortii nostril! Tu si Base ce aparati legea. Tu aerezi…, iar base ureaza La multi ani ! Mare Hahalere mai suntem ! Ar trebui sa te duci in fundul pamantului de rusine pentru natia romana !!!! O sa plece definitive Basescu…si atunci pe cine o sa mai p…….
@ Dinu
Sa te duci tu si cu neamul tau, de sluga!!!! Nesimtit sa-l faci pe ala care ti-a dat nota de trecere la logica, bunsimt si pricepere.
Culmea nesimtiri la acesti basisti portocalii…. Unii critica declararea doliului…: cica pentru cine, parca ar trebui nominalizarea lor expresa , de parca n-ar fi toti romani; alti critica ca s-a dat odata cu Ziua Drapelului…: era frumos sa dea doliul national Muntenegru si noi dupa o zi sau doua…ca de cadea peste alta sarbatoare . Deci daca e sarbatoare nationala nu e voie sa moara cineva, nu e voie sa porti doliu HA! Iar la urma se gaseste si „dulaul castrat la alegeri sa zica si el ceva ,ca poate , poate da Domnul sa-i mai creasca procentajul …HA!
Iar voi basistilor din aceste comentarii…v-0am zis eu…aduceti-va aminte de cadoul lui V.Rebenciug dupa revolutia din decembrie 89 ( stiti voi…la TVR – sulul de hartie igienica…) !!!!!!
Dinule, e ș t i p r o s t de bubui. Ce treabă au „băsiștii” aici? Adevărul este evident : accidentul din Muntenegru, o tragedie, evident, NU ERA UN MOTIV DE DOLIU NAȚIONAL.Victoarș a declarat doliul național ca să mai „spele” gafele făcute de guvernanți cu această ocazie.
@MB….. cine e sluga ? Vai de noi cine vorbeste….
@ Dinu
Nu te potoloesti, prostule?/ Macar ai aflat de ce si cand a declarat Muntenegru doliu national? Bineinteles ca nu. A declarat doilu national pentru 4 copii care au murit marti, la ei, SI pentru romani. Asta pentru ca dobitocul Victor Ponta, prmul pupinbasist al tarii, primul coabitac etc a vrut sa se mai vada la tv, dupa ce si-a luat-o de peste tot ca si-a bagat picoarele in ei de raniti, cand a aflat prima data, la baschet.
Asa ca du-te si te cauta la buze!!!
@ . MB…Tu nu te” potoloesti ” .In calitatea de care te pretinzi ca o ai….e destul de ciudat limbajul folosit! Eu sunt un incult care , din prostie, citeste aberatiile tale ( si nu sunt primele…). Eu am facut o remarca ca roman, nu ca un adept al unei formatiuni politice sau al uni politruc anume. Pe niciunul nu-l admit , dar asta nu inseamna ca trec cu vederea exagerarile si mai ales cand e vorba de romani si de Romania , si nici pupinc…oricarui politician contemporan ! V.E D. ( cata in latina ce inseamna …) . Adio!
@ errata Q.E.D…..
Comments are closed.