În data de 15 septembrie, mass-media din România au preluat un articol din military.com, care conţinea date eronate privind bazele americane în România. Articolul a interpretat greşit afirmaţiile făcute de comandantul US Army în Europa, generalul locotenent Campbell, anunţă Ambasada SUA la Bucureşti.
Biroul de relaţii publice al US Army Europe a făcut următoarele precizări:
“Săptămâna trecută, comandantul US Army în Europa, generalul locotenent Campbell a oferit răspunsuri la o gamă largă de întrebări, în timpul unei conferinţe de presă telefonice. Din nefericire, reporterul de la military.com a confundat mai multe subiecte şi a tras o concluzie eronată despre activităţile din Bulgaria şi România.
Generalul locotenent Campbell a răspuns la întrebări despre instalaţiile permanente ale US Army – definite ca fiind acele locaţii din Germania, Italia şi Benelux – garnizoane în care unităţi şi un număr mare de militari, împreună cu familiile lor, sunt detaşaţi câţiva ani. În momentul de faţă, nu există nici un plan pentru construirea unora noi, ci noi consolidăm forţele şi returnăm câteva baze din Germania.
După cum ştiţi, niciodată nu a existat vreun plan pentru încartiruirea permanentă de forţe terestre ale SUA în Bulgaria sau România. Articolul din military.com a scos din context comentariile (generalului locotenent Campbell) despre baze şi discuţiile despre rotirea şi antrenamentul forţelor. Generalul a vorbit despre potenţialul de rotire a forţelor la Novo Selo, Bulgaria, şi locaţiile din România – nu despre stabilirea unor baze şi încartiruirea de trupe, acolo.
În nici un moment, generalul locotenent Campbell nu s-a referit la subiectul instalaţiilor de apărare antirachetă de la Deveselu”
„SUA şi România au relaţii militare excepţional de puternice. Cooperarea între forţele noastre armate reflectă forţa parteneriatului nostru şi a prieteniei dintre popoarele noastre. SUA s-au bazat pe România în NATO şi în Kosovo şi în Irak şi Afganistan. Această cooperare a crescut semnificativ în ultimii ani şi nu dă semne de încetinire. Planurile vizând capabilităţile de apărare antirachetă de la Deveselu avansează, finalizarea construcţiei fiind programată în 2015″, se precizează într-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti.
“Infanteriştii marini (US Marines) din cadrul Black Sea Rotational Force tocmai au participat la ceremoniile de deschidere de la baza militară Mihail Kogălniceanu, de săptămâna trecută (n. red. – BSRF-14). De asemenea, România şi Statele Unite lucrează împreună la Mihail Kogălniceanu la operaţiunile de pe aeroportul militar, în sprijinul ISAF. Forţele noastre armate participă împreună la numeroase exerciţii şi alte angajamente în România şi în alte locaţii din Europa şi SUA”, se mai afirmă în comunicatul Ambasadei SUA.
Citiţi mai jos, comunicatul în forma originală.
US Embassy Statement on Military Relations with Romania
The United States and Romania enjoy exceptionally strong military relations. Cooperation between our armed forces reflects the strength of our partnership and the friendship between our peoples. The United States has relied on Romania in NATO, and in Kosovo, Iraq, and Afghanistan.
This cooperation has increased significantly in recent years and shows no signs of slowing down. Plans for the missile defense facility in Deveselu are moving ahead, with construction scheduled to be completed in 2015. US Marines comprising the Black Sea Rotational Force just held opening ceremonies at Mihail Kogalniceanu military base last week. Romania and the United States also work together at Mihail Kogalniceanu on military airport operations in support of ISAF. Our armed forces participate together in numerous military exercises and engagements in Romania and other locations in Europe and the United States.
On September 15, Romanian media reported on a military.com article which contained erroneous information regarding US bases in Romania.The article mischaracterized remarks made by US Army Europe Commander Lt. Gen. Campbell.
The US Army Europe Public Affairs Office provides the clarification below:
“Last week US Army Europe Commander Lt. Gen. Campbell provided responses to a wide range of questions during a telephonic press conference. Unfortunately, the military.com reporter conflated several of the issues and made an error in his conclusions about activities in Bulgaria and Romania.
Lt. Gen. Campbell responded to questions about US Army permanent installations – defined as those locations such as we have in Germany, Italy, and Benelux – garrisons where units and large numbers of US Army Soldiers and their families are posted for several years at a time. There are currently no plans to build new ones and we are consolidating forces and returning several bases in Germany.
As you know, there has never been a plan to permanently “garrison” US ground troops in Bulgaria or Romania. The military.com article took Lt. Gen. Campbell‘s comments about bases and separate discussion about rotational and training forces out of context. He spoke about the potential to rotate forces through Novo Selo, Bulgaria and locations in Romania – not establishing a base or garrisoning troops there.
At no time did Lt. Gen. Campbell speak on the topic of the missile defense facility at Deveselu. ”
19 comentarii
Pai nu degeaba i-a descoperit Columb, care era un dac ratacit la capsuni prin Penninsula Iberica, numele lui adevarat era Cristache Porumbel.
Ok. Eh, asa mai merge! E de-ai nostri.
Instalatia de rachete de la Deveselu e nula pentru ca in caz de al treilea razboi mondial e o tinta fixa. Taranii din zona in mod normal ar trebui sa-si faca niste buncare antiatomice si se inspire de la apocaliptici daca scapa.
Americans have tried to repair the shock basil is not great At no time did Lt. Gen. Campbell speak on the topic of the missile defense facility at Deveselu. ”
Or can they?
Dupa toate aparentele are loc un nou proces de reimpartire al influentelor marilor puteri. Americanii, asa cum fix in paispe i-a durut dezastrul facut de armata germana in Europa anilor 40′ pina nu au primit morkovul in kur la Pearl Harbor in decembrie 7, 1941 , poate nu ar fi intrat in razboi. Interesul lor in Europa la ora actuala este minora daca nu zero. Poate doar din motive nostalgice si inertice mai sint citeva mii de soldati americani in bazele din Europa. CRED ca una din subiectele discutate intre Putin si Obama era chiar aceasta noua Yalta a neocolonialismului. Rusii isi vou relua partea Europei de est, desigur cu Romania si Bulgaria, care sint considerati in NATO cu aceasi importana ca Mongolia, vor fi acceptati de americani ca vecini (rusii) pina la granitele actuale ale Austriei, Germaniei, Italiei, ca frontiete sfinte ale influentei sovietice. Lupta pentru influenta la nivel critic si serios trece la zonele petroliere, tarile arabe , Israelul, nordul Africii. In cel mult cinci ani si Coreea de Sud va fi parasita si lasata sa se infrunte singura cu fratii lor din Nord.
Mai tomica, am zis eu ca fata de cretinul absolut, UnUL, tu chiar te chinui sa spui ceva din creierasul tau. Ba uneori, chiar spui bine. Aici o nimerisi in multe puncte, da’ io nu ma prind neam de ce ar vrea Rusia sa reintre intr-o parte a Europei pe care a parasit-o DELIBERAT (pe aia cu castigarea razboiului rece sa i-o spui lui UnUL, doar el e ata de cretin sa creada ca daca rusii NU ar fi vrut sa paraseasca Europa de est, americanii ar fi putut face altfel)? Pe bune, teoria mea e ca Rusia a cedat deliberat Europa de est pentru simplul fapt ca a cedat ceva ce-i aducea batai de cap si beneficii zero (resurse deja epuizate!). De ce s-ar intoarce acum ?
Eu cred ca ai dreptate in privinta interesului zero din toate punctele de vedere, atit strategic cit si cu zacaminte in principal ce doare astazi titei si gaze, mai nimic daca nu chiar nimic. Asta vara priveam din tren pe zona Ploiestilor cind acu citiva ani inca vedeam sonde in functiune, acum in julie mi-am belit ochii in zadar, nu am mai zarit nici una, probabil ca fier vechi erau mai valoroase ca picaturile de titei ce ar mai fi scos din sol.
Insa Salut, ceea ce susti tu este mai grav decit am considerat eu, adica daca nici rusii si nici americanii nu au interese in zona, aut, sintem in directia nivelului de trai Tanzania, Mongolia, poate Etiopia, a nu fi interese externe, este mai rau decit sa ii pese cuiva de tine, este cam ca si copilul orfan, nu o vad de bine, Salut, sper sa nu ai dreptate, sau macar partial nu.
Shana Tova !, mai tovarase tomi.
Tache, Salut, multumesc de urari de noul an, si voua la fel sa stiti numai de bine, nu va lasati doboriti de evenimentele ectuale mondiale, vor trece, sper ca de data aceasta fara razboi si va fi bine. Sa aveti parte de sanatate si prosperitate.
N-avem noi norocul asta, sa fim lasati in pace. Ia uita-te prin-prejur, nu vezi cate jigodii baloase se uita la Romanica?
Salut, dupa ce ti-am scris postarea de mai sus (asta nu este nota gen huhu), am inceput sa-mi framint si eu putinii neuroni politici ce-i am, si vreau sa-ti reamintesc marele efort sovietic din ’56 in innabusirea revolutiei din Budapesta. Se stia ca Ungaria are zero zacaminte. Cu toate ca inca nu ma nascusem in acei ani dar am citit mult despre evenimente, ma intrebam de ce era asa de critic rusilor Ungaria. Ce crezi ca era motivul acelui efort relativ mare la 11 ani dupa terminarea razboiului? Desigur „spatiu strategic”. Era secolul tancurilor, artileriei, al fortelor terestre, putin al aviatiei iar cel al rachetelor zero. Importanta Europei de est era un spatiu imens fidel si aliat inaintea frontierelor sovietice. Se pare ca si interventia din Praga lui 68 este inca sub acelasi impuls al spatiilor de protectie. Astazi insa ajung inca o data la vorba ta, tancurile au intrat in muzee, artileria la fel, nu mai exista zone de protectie, arma de baza a devenit atacul aerian cu aviatie ultramoderna care in citeva minute strabat spatii care luau tancurilor saptamini intregi de manevre, este era rachetelor de tot genul de scurta bataie ce de obicei este intre 400-600 kilometri dar de mare precizie, care in timp infinit de scurt ajung la destinatie, usor de manevrat si cu putere distructiva mare, sau al rachetelor de medie bataie 1000-1200 km, cu focoase neutronice, atomice si tot ce vrei, ca sa nu vorbim de rachetele balistice care pot face turul globului de doua ori si sa pice fix unde au fost destinate. Astazi intr-adevar nu mai exista necesitate de spatii strategice protectoare.
Cred ca m-am tacanit. Sa ajung sa fiu de acord cu o buna parte din ideile tale , hm, o fi vreun semn de ramoleala.! 😉 Glumesc. Am puterea de a recunoaste o abordare logica a unei probleme. Totusi, aia cu rachetele ce ocolesc de doua ori globul pamantesc ca sa cada pe tinta, spune-i-o lui UnUL, ala e indejuns de natang sa se uite la ea. Ba, daca esti baiat cuminte, te si citeaza, nu numai ca te lasa sa te pisi pe el!
Salut, ok ai dreptate, la turul planetei in mai multe etape am metaforizat, lasa ma omul sa mai exagereze, insa nu uita acel utopic „razboi al stelelor” lansat de presedintele Ronald Reagan, avea ceva baze dar practic nu a iesit nimic. Si care era motivul, in momentul in care s-a lansat o racheta balistica care iese inafara atmosferei si traverseaza traseul Siberia–Washington, D.C in cam 10-15 minute, in cadere la viteza cu care se apropie de tinta nu mai ai timp decit sa te rogi la Dumnezeu. Acum aceste rachete balistice chiar daca nu fac caruselul globului asa cum am ironizat fenomenul ramine ca cele mai periculoase jucarii militare. Ceea ce voia tehnologia spatiala americana era oprirea acestor rachete balistice in Cosmos, inaite de a intra in atmosfera unde nu mai pot fi oprite cu nimic. Teoria era buna dar practica a dat kix, nu s-a ajuns la un sistem de detectare suficient de precis, rapid si eficient al obiecivelor in Cosmos.
Care revolutie in Ungaria? Aia a fost produsa de sovietici ca sa justifice deplasarea trupelor din Romania in Ungaria . Dupa ce au inlocuit statuile lui Atila cu Lenin era si normal ca ungurii sa iasa in strada. Vezi ca tancurile n au intrat in muzee si le gasesti din Afganistan pina in Iraq si in bazele americane de peste tot.
„In cel mult cinci ani si Coreea de Sud va fi parasita si lasata sa se infrunte singura cu fratii lor din Nord.”
Nu cred asta. „Fratii” din Nord ii au pe chinezi in spate si, daca s-ar retrage azi trupele SUA, in maximum o saptamana intreaga peninsula ar canta ode lui Kim Jong IL. Problema aparent n-ar fi prea mare pentru americani (n-ar fi la prima tradare), dar ar insemna in mod cert o scadere a influentei lor in zona si o crestere implicita a influentei chineze. Iar China in momentul de fata tinde sa devina „inamicul numarul 1” …
Coreea de Sud nu considera frati pe cei din Nord!!! practic nici nu le considera coreeni, stiu de un adevarat coreean. E un fel de … cum sint romani ungurii din transilvania!!!
Ereticule, ma gindesc daca ai dreptate sau nu, hai priveste in directia Vietnamului, americanii au dus un razboi imbecil pierzind 50.000 de soldati, o trauma imensa americii. Ce au cistigat? -nimic!! Insa ia vezi acum cind relatiile intre americani si vietnamezi sint bune, sute de firme americane au intrat acolo si desigur au si unii si altii de cistigat. Ce reprezinta Coreea de sud americanior sau securitatii USA?,-eu cred ca in cazul unui conflict brusc si sever militar intre nord si sud americanii fug acasa si se vor uita la televizor la evenimente. Este greu de tras concluzii astazi despre deciziile marilor puteri, vremurile de aur ale razboiului rece s-au dus. Ce vedeai in revistele straine ce reuseau sa se strecoare in Romania in perioada comunista, in perioada razboiului rece, milioane de turisti germani care asaltau lumea, pina la nivelul insulitelor chiar netrecute pe harti, acele renumite „marile vacante” ale francezilor care in julie -august inchideau fabricile si invadau Europa pe un mic concediu de 6 saptamini. Eram in perioada studentiei, intr-una din vacante la Costinesti, erau sute de turisti din Franta, si cum stapineam binisor franceza am aflat citeva amanunte care noua romanilor acelor ani erau ceva de domeniul utopiei. Vacanta minima a muncitorului francez in anii 75-80 era de 6 saptamini, salarul mediu era cam 12.000 de franci, in caz de somaj, atunci nu prea era inca actual, primeau somaj pe doi ani salar integral, apoi intrau int-un ajutor de viata care era cam dublul salarului unui inginer roman. Deci scuze Ereticule ca m-am abatut de la idee, in veci lumea nu va trai in acea siguranta si bunastare ca in anii razboiului rece.
Traducerea omoara pe romanii mai destepti ca orice alta fiinta umana pe planeta!
Ei stiu totul cu exceptie al celor mai importante cuvinte, expresii, fraze dintr-un text de specialitate precum armata americana sau oricare alta dar scris in engleza.
Il baga pe Google si ce iese … iese … cine le atrage atentia ca sint incompetenti sint blocati de la comentari si e rezolvata problema in stil comunist.
Presedintele Braziliei si-a anulat vizita in SUA din cauza scandalului Snowden (Americanii citeau emailurile dnei Rousseff, se ocupau de spionaj industrial si faceau alte nazbatii). Obama a sunat-o azi si au discutat 20 de minute. Sursele Associated Press spus ca Obama a cerut scuze si a rugat-o sa nu anuleze vizita (si nici contractul de 4 miliarde de dolari de la Boeing de achizitie a avioanelor F-18). Dna Dilma a fost ferma: Obama trebuie sa ceara scuze IN PUBLIC si sa explice oficial de ce NSA a facut ce a facut. Obama a refuzat, Dilma Rousseff a anulat vizita.
Probabil, presedintele american credea ca daca a sarutat-o pe obraz si a imbratisat-o la summitul G20, problema a fost rezolvata. A crezut gresit.
Am impresia ca umilirea diplomatica a preseditelui american este un trend la moda…
Cativa deputati brazilieni trebuie sa ajunga in curand la Moscova. Au o intalnire cu Snowden. Sa vedeti atunci ce va urma. Cred ca Brazilia va profita la maxim de aceasta posibilitate pentru a dinamita pozitiile SUA in America de Sud. Americanii au incercat sa o dea jos pe Dilma Rousseff prin demonstratii sponsorizate de ONG-urile americane si CIA. A venit timpul pentru o reglare de conturi.
Pentru cine nu stie: Dilma Rousseff, in tinerete, a facut parte din miscari socialiste radicale (incl. Vanguarda Armada Revolucionária Palmare) A fost editor de ziar ilegal, a participat la ciocniri violente cu fortele armate si politia (colegii spun ca stie sa foloseasca pistoale-mitraliera, a facut multa munca organizatorica si conspirativa. Seful serviciului contra-informativ de la Sao Paolo a caracterizat-o drept „creierul organizatiei” si „Ioana d’Arc a subversiunii”. De atunci au trecut ceva ani, Dilma Rousseff si-a convins fostii colegi ca „revolutia politica” (termenul ii apartine) este mai eficienta si pana la urma a ajuns presedintele tarii.
Luna trecuta, Kerry a fost in vizita in Brazilia pentru a o „convinge” sa renunte la „pedalarea” scandalului Snowden. Mare greseala.
Cred ca este usor de inteles de ce dna Rousseff se intelege cu Vladimir Putin mult mai bine decat cu Barack Obama.
Cateodata am impresia ca diferentele dintre tari nu prea au legatura cu resursele, geografia, istoria etc, ci depind doar de calitatea umana a liderilor politici. Nu pot sa evit comparatia intre dna presedinte Rousseff si prezidentiabila Elena Udrea.
Brazilia are deja o istorie de demnitate in relatiile cu Americanii. Cand astia din urma au hotarat sa amprenteze toti vizitatorii din anumite tari, singurii care au dat raspunsul diplomatic corect: „reciprocitate” au fost brazilienii. Asa ca, la venirea in Brazilia, toti americanii isi doneaza amprentele. Nu stiu daca pentru Kerry or fi facut vreo dispensa; e posibil sa-i fi mituit cu vreo incarcatura de rosii, domnul KetchUp. 😉
Comments are closed.